8 Ağustos 2015 Cumartesi

Akıllı Ev Sistemi

Ev otomasyonunun, evlerine akıllı sensörler takmaları için bir şirkete yüklüce bir ödeme yapabilecek kadar zenginler için uygun olduğu düşünülür ama yeni teknoloji herkesin kendi evlerini telefonlarından izleyip kontrol edebilmelerini sağlıyor.

Washington D.C. merkezli SmartThings firması tarafından üretilen sensörler, ne zaman uyandığınızı, evden ne zaman ayrıldığınızı ve eve ne zaman geldiğinizi algılayarak yaşam alanınızı buna göre ayarlamanızı sağlıyor. Bu akıllı ev sistemi, evden ayrıldığınız zamanı algılayıp ışıkları söndürüyor, kapıların kilitli olmasını sağlıyor ve evin sıcaklığını da ona göre ayarlıyor. Sabah uyandığınızda ise ışıkları açıp kahve makinenizi çalıştırıyor ve siz böylece güne taze bir kahve kokusuyla uyanabiliyorsunuz.

Işıkların açık ya da sönük olmasını sağlamanın yanında bu harika sensörlerin bir başka özelliği de siz evde yokken evde nelerin olup bittiğini akıllı telefonunuza yükleyebileceğiniz SmartThings uygulaması üzerinden rapor etmesi. Siz evde değilken herhangi bir kapının açıldığını, buzdolabı gibi bir elektronik aletin kapısının açıldığını ya da tuşuna basıldığını, olası bir su sızıntısını size tam zamanında algılayıp size uygulama aracılığıyla haber veren bu sensörler mükemmel bir girşimcilik örneği. Böylece diyet yapan eşinizin buzdolabındaki dolmaları ne zaman mideye indirdiğini öğrenip onu kıskıvrak yakalayabilirsiniz!

Peki SmartThings'in bu akıllı sensör fikrinin kaynağı nedir? Firmanın kurucusu ve aynı zamanda CEO'su olan Alex Hawkinson bir kış ailesinin kayak evine gittiğinde evin su borularının patlayıp evi suyun bastığını görmüş. Seyahatini mahveden bu olay aynı zamanda eve de büyük hasar vermiş.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder