15 Ağustos 2015 Cumartesi

Girişimciler İçin Esin Kaynağı

Kimse girişimciliğin kolay bir şey olduğunu söyleyemez. Her gün ve her an yolunuza çıkacak milyonlarca engel olacaktır. Karşıt fikirlilerin ve bütçe sıkıntılarının olması başlangıç aşamasındaki ortalama bir insanın yelkenleri suya indirmesi için yeterli olacaktır.

Ancak siz ortalama bir insan değilsiniz. Siz girişimcisiniz! Bu, zor zamanlar geçirseniz bile ilerlemeniz gerektiği anlamına gelir.

Girişimcilik düşüncesi zaman zaman bunaltıcı olabilir. Bu zamanlarda derin bir nefes almalı ve kendinizi motive edecek bir şeyler bulmalısınız. İlham verici bir film izlemek de en güzel motive araçlarından biridir.

İster hayat dolu bir macera ister saygısız bir komedi isterse de kışkırtıcı bir belgesel olsun filmler usanmış iş sahiplerini motive eder ve ilham verir.

İşte sizlere her girişimcinin izlemesi gereken 10 film:

 

1 – The Social Network ( Sosyal Ağ )

sosyal-ag-filmi2010 yılında gösterime giren Social Network filminin gişe rekoru kırması hiçte şaşırtıcı değil. Sonuçta herkes Mark Zuckerberg'in Harvard'da okuyan bir öğrenciyken dünyanın en popüler sosyal medya ağını nasıl kurduğunu merak ediyordu?

Neden izlemeli? Film insanlara esnek ve dirençli oldukları takdirde nasıl başarılı olabileceklerini gösteriyor. Filmi izlediğiniz zaman daha iyi bir girişimci olma konusundaki motivasyonunuz artacaktır.

 

2 – Glengarry Glen Ross

glengarry-glen-rossBir David Mamet filmi olan Glengarry Glen Ross, Pulitzer ödülüne layık görülmüştür. Filmde Chicago'nun acımasız emlak dünyasından anlatılmaktadır. Glengarry Glen Ross'da insanların sırf başarılı olmak için ne tür hainliklere ve yalanlara katlandığı gösterilmiştir.

Neden izlemeli? Ne yazık ki iş dünyası acımasızdır. 1992 yılında gösterime giren bu filmde iş dünyasının ne kadar ahlaksız olduğu anlatılıyor.

 

3 – Pirates of Silicon Valley ( Silikon Vadisinin Korsanları )

silikon-vadiTelevizyon için yapılan bu film 1999 yılında gösterime girmiştir. Filmde Amerika'nın başı çeken teknoloji merkezi Silikon Vadisi ve hem Bill Gates'in hem de Steve Jobs'ın yükselişini anlatılıyor. Belgesel tarzındaki bu film Microsoft ve Apple'ın kurucularının yaşamlarını ilginç bir şekilde karşılaştırır.

Neden izlemeli? Girişimciler hala bu iki korsandan ilham almaya çalışır. Filmden çıkarabileceğiniz bir sürü ders vardır.

 

4 – Citizen Kane ( Yurttaş Kane )

citizen_kaneGirişimci olmasanız bile Orson Welles'in 1941 yılında gösterime giren bu başyapıtını izlemelisiniz. Film Charles Foster Kane'in hayatının etrafında döner. Charles Foster Kane karakteri genel hatlarıyla medya imparatoru William Randolph Hearst'a dayandırılmıştır. Sonuçta Kane hayattaki en önemli şeyin ne olduğun anlamıştır.

Neden izlenmeli? Başarılı bir iş kurmak her girişimcinin hedefiyken hayatın tek amacı değildir.

 

5 – The Pursuit of Happyness ( Umudunu Kaybetme )

the-pursuit-of-happynessChris Gardner'in biyografisi niteliğinde olan filmde Gardner'ı Will Smith oynamıştır.  2006 yılında gösterime giren film girişimciler için en iç acıcı ve en motive edici filmlerden biridir. Chris ve oğlunun bir hayalin peşinden gitmek için verdikleri mücadeleyi gördüğünüzde çok şaşıracaksınız.

Neden izlenmeli? Chris, evsiz kalmıştı ve oğlunun geçimini sağlamak için hayat mücadelesi vermekteydi. Ancak hayalinden asla vazgeçmedi. Bu tutkunun ve özverinin her girişimci de olması gerekir.

 

6 – Moneyball ( Kazanma Sanatı )

moneyballBrad Pitt'in 'Oakland A' beysbol takımının başındaki Billy Beane karakterini canlandırdığı bu filmi izlemek için beysbol tutkunu olmanıza gerek yok. Ekibin oyunculara harcayacak parası yoktur ve Beane rekabet etmek için eşsiz bir yol bulur.

Neden izlemeli? Beane'in yaratıcı ve yenilikçi olması gerekiyordu. Ve bu girişimcilerin en yaygın özelliklerinden biridir: bir şeyi daha iyi nasıl yapabilirimi hesaplamak. Ayrıca Beane asla karşıt fikirleri dinlemedi ve amacından vazgeçmedi.

 

7 – Rocky

rockyHerkesin en az bir kere izlemesi gereken filmlerden biri de Rocky'dir. Sylvester Stallone'nin yazdığı ve Rocky Balboa karakterini oynadığı filmde ağır siklet boks şampiyonu Apollo Creed ile boks maçı yapacak noktaya kadar ki çıkışı anlatılıyor.

Neden izlenmeli? Bütün dünya başarılı olma şansınızın olmadığını söylese de savaşmaya devam edin. Bu rekabetçi ruh sizi uzak mesafelere götürecektir.

 

wall-street-filmi8 – Wall Street ( Borsa )

Wall Street, 1987 yılında Oliver Stone yönetmenliğinde çekilen ve Michael Douglas'ın canlandırdığı Gordon Gekko karakterinin "greed is good" yani hırs iyidir mottosuyla sinema tarihine geçmiş bir filmdir.

Neden izlenmeli? Kendinizi para için satmayın. Unutmayın ki girişimci olmak sadece zenginlikten ve ünden ibaret değildir.

 

9 – Jerry Maguire ( Yeni Bir Başlangıç )


Tom Cruise'un canlandırdığı Jerry Maguire karakteri tam bir liderdir ve her şeyi vardır: harika bir kariyer, bir sürü arkadaş ve güzel bir nişanlı. Ancak bir gün yazdığı bir slogan yüzünden işler karışır. Jerry her şeyini kaybeder ve kaybettiği her şeyi yeniden kazanmak için mücadeleye başlar.

Neden izlenmeli? Hayalinizin peşinden giderken profesyonel ve kişisel anlamdaki her şeyin yerli yerine oturması gerekir.  Jerry Maguire'de yaşadığı sıkıntılardan sonra bunu öğrenmiştir.

 

10 – Office Space ( Ofis Çılgınlığı )

office_space1999 yılında vizyona giren yönetmenliğini Mike Judge'ın yaptığı filmde küçücük bir bölmede köle gibi çalışan ve tüyler ürpertici patronu Bill Lumbergh'den (Gary Cole) sürekli emirler alan Peter Gibbons'ın (Ron Livingston) hikayesi anlatılıyor.

Neden izlenmeli? Her girişimci birisi için çalışmaktan nefret eder ve bazen kovulmak için aşırıya kaçar. Tabii ki size zimmetinize para geçirin demiyoruz. Filmi izleyince ne demek istediğimizi daha iyi anlayacaksınız.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder