22 Ağustos 2015 Cumartesi

Girişimci Sınavı

Girişimci olmak isteyenler ve girişimciler arasındaki tek fark girişimcilerin riski göze alarak işlerini kurmuş olmalarıdır. Girişimci olmak istiyorsanız ancak hazır olup olmadığınızdan emin değilseniz aşağıdaki beş soru kabiliyetlerinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.

 

1 – Sıkıntılı durumlar karşısında rahat olabilir misiniz?

Girişimcilik bir sürü belirsizlik anlamına gelir. Kontrollü ve tam anlamıyla programlanmış bir hayatı olsun isteyen insanlardansanız girişimciliği kuşatan belirsizliklerle mücadele edemezsiniz. Ancak belirsizlikler karşısında gerginleşmeniz girişimci olamazsınız anlamına gelmez çünkü bu özelliğinizde işinize yarayabilir.

Girişimcilik uzun çalışma saatleri, sıkı çalışma ve kararlılık gerektirir. Programınızı yönetmeniz ve çevrenizi kontrol etmeniz işlerinizi düzene sokmanıza yardımcı olur. Ancak hamle yapmadan önce plan yapmanız gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu para biriktirmek, iş planı hazırlamak ve zor zamanlarınızda size destek olacak birilerini bulmaktır.

 

2 – Disiplinli misiniz?

Kendinize karşı sorumlu olduğunuzu unutmayın. Şu anda bulunduğunuz yer ve yaptığınız şeyler tamamen sizin seçiminizdir. Bu ifadeler size ne hissettiriyor? Girişimci olduğunuz zaman her şeyin sorumluluğunu almanız gerekecektir. Promosyon çalışmalarının üstesinden gelmeniz veya raporları zamanında teslim etmeniz gerekir. Yedek plan diye bir şey yoktur. Müşteriler bahanelerden hoşlanmaz ve sizinle olan iş ilişkilerini anında keserler.

Bu onların hatası olsa bile her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olmanız gerekir. Hayatta kalmak, işleri büyütmek ve avantaj sağlamak için disiplinli olmanız gerekir. Disiplin ve sorumluluk almakla ilgili sıkıntınız varsa girişimciliği aklınızdan çıkarın. Daha doğru kararlar vererek ve sorumluluk almaya çalışarak şu anki durumunuzu düzeltmenin yollarını arayın.

 

3 – Sağlıklı mısınız?

Herkesin sağlığına dikkat etmesi gerekir. Ancak girişimcileri etkileyen daha fazla şey olduğu için girişimcilerin daha da dikkatli olması gerekir. İlk zamanlarda bir gün bile hasta olmamanız gerekir. Büyük ihtimalle ileriki yıllarda da böyle bir şansınız olmayacak.  Kendinizi iyi hissetmeseniz bile üretken olmanız gerekir aksi halde iş fırsatlarını kaçırırsınız. Sağlıklı beslenme ve egzersizlerle vücudunuzu ve zihninizi sağlam tumanız gerekir.

Sağlıklı bir insan değilseniz girişimciliğe geçiş yapmadan önce yaşam tarzınızı iyileştirmek için plan yapın. Aynı zamanda sağlık sigortası ve tıbbi ihtiyaçlarınızı da nasıl karşılayacağınızı düşünün. Sağlığınız için plan yapın ve uygulayın.

 

4 – Yaptığınız işi ve başarılı olduğunuz alanı seviyor musunuz?

Unutmayın ki girişimcilik uzun çalışma saatleri demektir. Yaptığınız şeyi seviyorsanız ve tutkuluysanız yoğun çalışma saatleri de eğlenceli gelecektir. Sizi motive edecek şeyin sadece para olduğunu düşünürseniz yanılırsınız.

Girişimci olarak peşinden gittiğiniz şeyi sevdiğinizden emin olun. Peşinden gittiğiniz şey sizi heyecanlandırmıyorsa riske girmeden önce becerilerinizi nasıl geliştireceğinizi düşünün ve sizi heyecanlandırabilecek şeyler bulun.

 

5 – Diğerleriyle iyi geçinir misiniz?

Girişimciliğin tek kişilik bir hareket olduğunu düşünüyor olabilirsiniz ancak gerçek şu ki uzun vadeli başarı için iyi ilişkiler kurmanız gerekir. Bu sadece referanslar bulmak ve arkadaşlıklar kurmak için değil aynı zamanda ihtiyacınız olan desteği almanız içinde önemlidir. Girişimci olarak yola çıktığınız zaman belli periyotlarda diğerlerinin gücüne, bilgeliğine ve arkadaşlığına ihtiyaç duyacaksınız.

Ağınızı oluşturmak için fırsatlar arayın: akıl hocaları, yönlendirici gruplar ve diğer programlar doğru insanları bulmanıza yardımcı olacaktır. Ancak doğru kişilere yatırım yaptığınızdan emin olun. İlişkiler işbirliğine dayanır. Güçlü ilişkiler kurun ve diğerlerinden gelecek destek ve tavsiyelere açık olun
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder