15 Ağustos 2015 Cumartesi

Adım Adım İş Planı

İş planı her girişimci için olmazsa olmazdır. Ancak ilk defa iş planı hazırlayacaklar için bu korkutucu bir süreçtir. İşletme sahipleri iş planı uzunluğu ile ilgili farklı görüşlere sahip olsalar da bir sayfalık iş planı da başlangıç aşamasında bütün ihtiyaçlarınızı karşılamanıza ve organize olmanıza yardımcı olur.

Endişelenmeyin. Bir sayfalık bir planla başlamanız ve sonradan eklemeler yapmanız yanlış değildir. İşleriniz büyüdükçe ve sermayeye ihtiyaç duyarsanız eklemeler yapabilirsiniz. Unutmayın en kötü plan hazırlanmayan plandır. Analiz felcinin sizi engellemesine müsaade etmeyin.

 

İşte bir sayfalık iş planı hazırlamanın 5 adımı:

1 – Vizyonunuzla başlayın. Planınıza sonu düşünerek başlayın. Planınızın gidişatını belirlemek için en baştan nereye gitmek istediğinize karar vermeniz gerekir. Bu işi satmak için mi büyütmek istiyorsunuz? Bu işi hayatınız boyunca yapmak istiyorsunuz musunuz? Nihai hedefiniz için belirlediğiniz büyük vizyon ne? Sonu düşünerek başlamak önemlidir. Vizyonunuz bunu özetlemelidir.

2 – Hedef tanımınızı biçimlendirin. Vizyonunuzun ne olduğunu artık biliyorsunuz. Sıra geldi bunu gerçekleştirmek için neler yapmanız gerektiğini kısa ve öz biçimde açıklamaya. Hedef tanımınızı kendinizin veya personelinizin görebileceği bir yere asabilirsiniz.

3 – Amaçlarınızı listeleyin. Başarmak istediğiniz amaçlarınızı düşünün. Örneğin 2016 yılında pazarın %10'ununa hakim olacağım veya yıl sonunda işe tam zamanlı bir grafik tasarımcı alacağım gibi amaçlarınız olabilir. Bunlar zaman içerisinde başarmak istediğiniz büyük amaçlardan oluşmalıdır.

4 – Stratejilerinizi şekillendirin. Stratejileriniz amaçlarınıza nasıl ulaşacağınızı tanımlar. Pazarlama planınız ne? Satış stratejiniz ne? Araştırma ve geliştirme için zaman harcayacak mısınız? Amaçlarınıza ulaşmak için hangi kapsayıcı stratejileri izleyeceksiniz?

5 – Eylem planı hazırlayın. Bir amacınız var, stratejinize karar verdiniz ve sıra geldi amaçlarınızı başarmak ve büyük vizyonunuza ulaşmak için hangi eylemsel adımları atacağınıza karar vermeye. Bunlar nihai hedefinize ulaşmak için şimdiden başlayacağınız kısa vadeli eylemler ve günlük işlerden oluşmalıdır.

İş planı hazırlamak zorlu bir süreç olsa da karışık olacak diye bir şey yoktur. Süreci basitleştirin ve bir sayfalık iş planı hazırlamak için bu beş adımı takip edin.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder