22 Ağustos 2015 Cumartesi

Steve Jobs

Steve Jobs dijital bir vizyoner olarak hafızalarda yer edinmiştir.

Ancak Steve Jobs'da kahraman olmadan önce bir insandı.

Hepimiz Steve Jobs olamayız ancak onun sıra dışı hayatından bir şeyler öğrenebiliriz.

 

1 – Hokey topunu gidebileceği en uzak noktaya götürün

2007 yılında Steve Jobs söyle bir cümle kurmuştu: "Sevdiğim eski bir Wayne Gretzky sözü vardır. 'Hokey topunu olması gereken yere değil gidebileceği en uzak noktaya götürürüm.' Ve bizde Apple'da her zaman bunu yapmaya çalıştık. En başından itibaren."

Steve'in geleceğin trendlerini sezme yeteneği Apple'ın dijital müzik satışları ( iPod ve iTunes Store  aracılığıyla ) gibi şu an gelişen pazarlara egemen olmasına yardımcı olmuştur.

 

2 – Pozitif olun

Steve Jobs hayata şansız başlamıştı. Jobs evlatlık verilmişti.

Ne büyük talihsizlik? Ancak genç Jobs bu durumu şansızlık olarak görmedi ve onu evlatlık alan aileye her zaman minnettar oldu.

 

3 – Diğerlerinden bir şeyler öğrenin

Steve Jobs lisedeyken Hewlett-Packard isimli küçük bir bilgisayar teknoloji şirketinin konferanslarına katıldı. 21 yaşına gelmeden hem HP hem Atari için çalıştı. Bu şirketlerin neler yaptığını gördü ve Apple'da farklı neler yapabileceğini öğrendi.

 

4 – Erken başlayın

Steve Jobs sünger beyinli bir genç olduğu için bilgisayarlarla çalışmaya başladığında her şeyi hızlı bir şekilde öğreniyordu.

Bu aynı zamanda 20'li yaşların erken dönemlerinde Apple'ı kurmasını sağladı çünkü enerjiyle ve taze fikriler doluydu ve henüz ailesi veya işi nedeniyle bastırılmamıştı.

 

5 – Üniversite önemlidir…

En iyi ihtimalle yüksek öğrenim bağlantılar kurma ve problemler çözme gibi zorluklara karşı bizi hazırlar.

Jobs'ın üniversitedeyken kaligrafi kursuna katılması Macintosh'un gelişimine büyük katkısı olmuştur:

"Üniversitedeki o tek derse girmeseydim Mac'in çoklu yazı karakterleri veya orantılı aralıklı yazı tipi olmayacaktı."

 

6 – …Ancak üniversite gerekli değildir

Reed Üniversitesi çok pahalıydı ve Steve Jobs ailesinin birikimlerini bitirmek istemiyordu. Jobs üniversite kaydını sildirmeseydi Apple'ı kuramayacaktı.

 

7 – Dünyayı gezin

Steve Jobs, Apple'ı kurmadan bir sene önce Hindistan'a gitti. Seyahatler insanların bakış açısını genişletmesinin ve girişimcilikle ilgili iyi özelliklerini geliştirmesinin en iyi yollarından biridir.

 

8 – Etrafınızda iyi insanlar olsun

Steve Jobs harika bir bilgisayar mühendisi değildi. Bilgisayarları sadece Jobs geliştirseydi Apple'ın hiç şansı olmazdı. İşte bu nedenle Steve Wozniak'ı işe aldı.

Apple CEO'su Tim Cook ve Pixar CCO'su John Lasseter gibi işe aldığı zeki ve muhteşem insanlar sayesinde Jobs'ın şirketleri gelişmeye ve ilerlemeye başladı.

 

9 – Büyüklük bekleyin

İnsanlar beklentileri yükseltme eğilimindedir

10 – Yapmadan önce numara yapın

Steve Jobs, Apple'ın ilk yıllarında Palo Alto, California'nın yenilikçi bilgisayar teknolojilerinin merkez üstü olduğunu fark etti. Steve şirketinin bu yerle ilişkisinin olmasını istedi ancak Apple hala Los Altos yakınlarındaki bir garajdaydı.

Jobs bunun için bir çözüm buldu. Palo Alto merkezli bir posta kutusu kurdu ve sesli yanıtlama hizmeti kiraladı. Olası müşteriler Apple'ın Silikon Vadisinde yer alan büyük bir şirket olduğunu düşündüler.

 

11 – Engeller aşılmak içindir

Steve Jobs ve Wozniak Apple'ın ilk bilgisayarını yaparken parasız kaldı. Ancak pes etmediler. Jobs kamyonetini sattı ve Wozniak'da çizim hesaplayıcısını sattı. İstenirse mutlaka bir yol bulunur.

 

12 – Paraya değer vermeyin

Steve Jobs, Apple'ın CEO'su olarak yılda 1 dolar kazanıyordu. Jobs maaşıyla değil amansız mükemmeliyet arayışıyla motive oluyordu.

 

13 – İnsanlara değer verin

Steve Jobs hem Apple'a hem de Pixar'a tutkulu çalışanlar aldı ve özel örgüt kültürünü bu insanlara aşıladı. Sonuçta da bu insanlardan en yüksek verimi aldı.

 

14  -Riskler alın

CEO'ların birçoğu iPhone'u geliştirmek için tereddüt ederken Jobs bunu yaptı ve lüks mobil pazarından büyük bir pay aldı.

Risk almaktan korkmayın. Özellikle küçük olanlardan.

 

15 – Kişisel markanızı yaratın

Steve Jobs, kişisel markaları büyütmenin ne kadar önemli olduğunu fark eden ilk kişilerden biridir.  Siyah boğazlı kazağı Apple'ın logosu gibi hemen tanınır.

 

16 – Büyük bir amacınız olsun

Budanın bir sözü vardır: "Bizler ne düşünüyorsak oyuz. Düşüncelerimizle var oluruz. Dünyayı düşüncelerimizle inşa ederiz."

Steve Jobs 1970'li yıllarda Budizmle ilgilenmeye başladı ve o tarihten sonra vizyonunu gerçeğe dönüştürdü.

 

17 – Doğru ortağı bulun

Doğru ortak seçimi hayatınızda verebileceğiniz en önemli kararlardan biridir ve çok iyi düşünülmesi gerekir.  Akıllıca bir tercih yapın ve günlük mücadelelerde size yardımcı olacak bir ortağınız olsun.

 

18 – Başarısız olsanız da ilerlemeye devam edin

Herkes başarısız olur. Fark yaratan şey başarısızlığa nasıl karşılık verdiğinizdir. Steve Jobs 1984 yılında Apple'dan kovuldu.

2005 yılında Stanford'da yaptığı mezuniyet konuşmasında şunları söyledi:

"Apple'dan kovulmak başıma gelen en iyi şeylerden biriydi. Başarılı olma baskısıyla yeniden acemi olmanın hafifliği yer değiştirdi. Kovulmak hayatımın en yaratıcı periyotlarından birine girmemi sağladı."

 

19 – Zorluklara karşı nasıl mücadele edeceğinizi öğrenin

Stanford konuşmasından:

"Bazen hayat kafanıza bir tuğlayla vurur. İnancınızı kaybetmeyin. Devam etmeme sebep olan şeyin yaptığım işe olan aşkım olduğuna kendi ikna ettim. Neyi sevdiğinizi bulmanız gerek. Ve bu durum hem aşklarınız hem işiniz için geçerlidir. İşiniz hayatınızın büyük bir kısmını kaplayacaktır ve gerçek anlamda tatmin olmanın tek yolu harika bir işinizin olduğuna kendinizi inandırmaktır."

 

20 – Bir gün öleceğinizi aklınızdan çıkarmayın

"Kısa süre içinde öleceğimi bilmem hayatımla ilgili büyük değişiklikler yapmama yardımcı oldu. Çünkü bütün dışsal beklentiler, gururlar, küçük düşme veya başarısızlık korkuları ölüm karşısında değerini yitiriyor ve geriye sadece gerçekten önemli olan şeyler kalıyor."

Bu dünyadaki zamanımız çok kısa. Bu zamanı iyi değerlendirmek gerekiyor.

 

21 – Evrene bir çentik atın

Jobs bir keresinde "Burada bulunma amacımız evrene bir çentik atmaktır. Aksi halde hiçbirimiz burada olmazdık" demişti.

Büyük hedeflerinizin olması sadece başarıyı yakalamanıza yardımcı olmaz. Başarı kelimesini yeniden tanımlamanızı sağlar.

Başarıyı yeniden tanımlamaya hazır mısınız?

Jobs'ın son sözlerinden bir alıntı daha yapalım:

İyi bir iş çıkarmanın tek yolu yaptığınız işi sevmektir. Henüz bulamadıysanız aramaya devam edin. Pes etmeyin. Tüm gönül meselelerinde olduğu gibi onu bulduğunuz zaman da anlayacaksınız. Ve tıpkı güzel ilişkiler gibi seneler geçtikçe daha da güzelleşecek. Yani bulana kadar aramaya devam edin. Pes etmeyin.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder