22 Ağustos 2015 Cumartesi

Başarılı bir iş adamı nasıl olunur?

Girişimlerde bulunan ve ticari faaliyetler geliştiren ve devam ettiren kişilere iş adamı denir. Bir iş adamının şirketleri, firmaları ve/veya girişimleri yani bir veya birden fazla işletmesi olabilir. Başarılı bir iş adamı bir veya birden fazla işletmeyi idare edebilen kişidir. Buradaki başarı net varlık,  toplam sermaye, kültürel etki ve sürdürülebilirlik gibi finansal terimlerle ölçülür. İşletmenin başarısının ölçüsü ne olursa olsun bu başarının arkasında başarılı bir iş adamı vardır. Başarılı bir iş adamı olmak istiyorsanız aşağıdaki makaleyi okumaya devam edin.

 

Başarılı bir iş adamı nasıl olunur?

1 – Eğitim alın

Bir işi yönetmenin temel prensiplerini bilmeniz hayati önem taşır. Pazarlama, yönetim, finansman ve operasyonlar gibi iş prensiplerini öğrenmenin bir sürü yolu vardır.

Üniversite: diplomanızın olması iyi bir başlangıç yapmanızı sağlar.

Ticaret okulları: belli bir ticaret türünde uzmanlaşmak istiyorsanız işletmenizin başarısını garanti almak için ticaret hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenmeniz gerekir.

Seminerler: iş adamı olarak başarıyı yakalamış olanlardan bir şeyler öğrenmek için seminerlere katılın.

2 – Kişilerarası ilişkilerinizi geliştirin

Kişilerarası iletişim becerileri insanlarla nasıl iletişim kurduğunuzla alakalıdır. Bu becerilere sadece çalışanlarınızı yönetmek için değil aynı zamanda anlaşmalar ve sözleşmelerle ilgili pazarlıklar yapmak, toplumla etkili bir biçimde iletişim kurmak ve diğer sektör profesyonelleriyle ağlar oluşturmak için de ihtiyacınız olacaktır. Kişilerarası becerileri iyi olan bir iş adamı olmak için aşağıdakileri uygulayın:

Aktif dinleme yapın. Bu diğer insanların söylediklerini kendi kelimelerinizle tekrar ederek onaylatmanız anlamına gelir.

Diğerlerine kulak verin. Diğerlerinin duygularını, kelimelerini ve vücut dilini anladığınıza ilişkin proaktif olun.

İnsanlarla bağlantı kurun. Başarılı bir iş adamı kurulan diğer kişilerarası bağlantıların merkezidir. İnsanlara adil ve eşit davranarak bir araya gelecekleri bir etkinlik düzenleyin ve birbirleriyle çalışmaları için onları cesaretlendirin.

Çatışmaları çözerken liderlik rolünü üstlenin. Kişisel olarak dahil olmak yerine arabuluculuk yapın.

3 – Başarıyı yakalamak için tutkuyla hareket edin

Sadece iş adamı olmayı istemek yetmez. Başarı tutkusu ortalamanın üstüne çıkmanıza ve sürüden ayrılmanıza yardımcı olur.

4 – Çalışanlarınızı dikkatli seçin

Çalışanlarınız destek ağınızdır ve işletmenizin başarısında büyük rol oynarlar. Sadece nitelikli ve yetenekli olanları işe alın ve bir araya geldiklerinde çark dişlisi gibi birbirlerine geçeceklerinden emin olun.

5 – Refahınız için mali durumunuzu iyi yönetin

Şık takım elbiseler ve büyük bir ofis oldukça çekicidir ancak başarılı bir iş adamı olmak istiyorsanız önceliğiniz işlerinize yeniden yatırım yapmak olmalıdır.

6 – Bir akıl hocası bulun

Başarılarını taklit etmeye çalıştığınız ve imrendiğiniz bir iş adamıyla ilişki kurmaya çalışın. Bu akıl hocasını arkadaş çevreniz veya başarılı ve akıl danışabileceğinizi düşündüğünüz işletmeleri araştırarak bulabilirsiniz.

7 – Hesaplanmış riskler alın

Rakiplerinizle mücadele edebilmek ve başarılı bir iş adamı olabilmek için bazen riskler almanız ve kalıpların dışına çıkmanız gerekir. Bu küçük başarısızlıkların kaçınılmazlığını kabul etmek ve bunları fırsat olarak görmeyi öğrenmek anlamına gelir. Girişimlerinizi dikkatli bir biçimde planlayın ve hesaplanmış riskler alın ancak geçici başarısızlıklara karşı da hazırlıklı olun.

İpuçları

Zamanınızı her zaman iyi kullanın.

Müşterilerinizle her zaman iyi ilişkiler kurun.

Müşteri ilişkilerini her zaman iyi tutun.

İş arkadaşlarınıza, müşterilerinize ve en önemlisi kendinize karşı her zaman sadık olun.

Kararlılık hayati önem taşır.

İş yaparken kendinize her zaman güvenin ve her müşterinin sizin için iyi olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Diğerlerine özellikle de rakiplerinize körü körüne inanmayın.

Müşterilerinizin kıymetini bilin.

Her zaman dürüst olun.

Her zaman hatırlamanız gereken bir ipucu: "Ticarette ilişkiler yoktur"

Uyarılar

Aile üyelerinizi ve kişisel arkadaşlarınızı personel olarak işe alırken dikkatli olun. Bu kişinin pozisyon için uygun olduğundan emin olun.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder