27 Temmuz 2015 Pazartesi

KopekRanger: Köpeklerin Zihnini Okuyan Cihaz

İsveç'ten "No More Woof" (Daha Fazla Havlama Yok) adındaki EEG (Elektroensefalografi) cihazı, köpeğin beynindeki dalgalanmaları takip ederek köpeğin zihnini okuyor.

Bu makale, "Yeni iş fikirleri" sitemizde şimdiye kadar paylaştığımız en uçuk ve en başarılı iş fikirleri dizisinin bir parçasıdır.

Daha önceki yazılarımızda teknoloji ile evcil hayvanlar dünyasını buluşturan birçok uygulamayı sizlerle paylaşmıştık. Şimdi de sizlere köpeğin beynindeki dalgalanmaları takip ederek ne düşündüklerini belirlemek için geliştirilmiş No More Woof adlı harika bir inovasyon örneğinden bahsetmek istiyoruz.

iPad şarj edebilen koltuk iRock gibi buluşlara imza atan Kuzey Ülkeleri Buluş ve Keşif Derneği (The Nordic Society for Invention and Discovery), bu cihazı ortalama bir yetişkin köpeğin kafasına uyacak şekilde tasarlamış. Cihaz, tıpkı insanlara takılan kafa bantları gibi vücudun her yanını sarmadan tarama yapmayı sağlayabilen bir EEG tekniği kullanıyor. Derneğin araştırma ve geliştirme takımı, daha önceden köpeklerin acıkırken, yorulurken ve heyecanlanırken açığa çıkardığı zihinsel modelleri keşfetmiş. Köpekteki bu davranışlar her tekrarladığında, bu zihinsel modeller Raspberry Pi işlemcili bir mikrobilgisayar tarafından okunarak, köpeğin ne hissettiği sahibine açıklanıyor.

Aşağıdaki video bu tasarım hakkında daha fazla bilgi veriyor:


Bu girişimcilik projesi için açılan bağış toplama kampanyasından sonra, takım şimdi de kafa karışıklığı gibi daha karmaşık zihinsel modelleri keşfedip İngilizce anlatıma çevirmek için çalışıyor. Üstelik İngilizcenin yanında Mandarince, Fransızca ve İspanyolca dil desteği de düşünülmüş. Takım, No More Woof'un geliştirme aşamasının devam ettiğini ve projenin henüz tamamlanmadığını vurgulamasına rağmen, kampanyaya bağışta bulunanlar 65 dolar değerindeki cihazın ilk sürümünü aldılar bile. Takım daha fazla araştırma olanağı bulmak ve türlerarası etkileşim alanlarını keşfetmek için Indiegogo üzerinden yeni bağış kampanyaları açmayı planlıyor. Bu yeni filizlenen pazar hayata geçirilecek birçok yeni iş fikrine gebe gibi görünüyor. Sizce başka ne gibi başarılı iş fikirleri hayat bulabilir?
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder