18 Temmuz 2015 Cumartesi

Kendi İşinizin Patronu:Bir girişimci yazısı

Kendi işimin patronu olmak istiyorum" diyenlerdenseniz doğru yerdesiniz. Kendi işinizin patronu olarak yepyeni bir dünyanın kapısını aralayabilirsiniz.

 

Bir girişimci yazısı

Aslına bakacak olursanız "girişimci" kelimesinden ve bu tür insanların bir araya geldiği toplantılardan pek hoşlanmam. Daha doğrusu geçen çarşambaya kadar bu şekilde düşünüyordum.

İlham verici işlerden bahsedilen bir konferansa katıldım ve günün sonunda tamamen farklı yargılarla konferanstan ayrıldım.

Gerçekçi olmak gerekirse altı panelistten ciddi anlamda etkilendim ve paylaştıkları bazı bilgileri sizlere aktarmak istiyorum. Lafı daha uzatmadan konuya geçelim:

 

1 – DNA'nıza uyacak bir şey bulun ve sadece onu yapın.

Yaptığınız şeyi yapmaktan hoşlanıyorsanız ve uzun saatler boyunca çalışmaktan keyif alıyorsanız başarılı olmaya daha yakınsınız demektir. Tembellik yapmak kolaydır. Fikrinizin küçük olup olmamasının bir önemi yok sadece başlayın.

2 – "Hayır" "evet"'ten daha ilginçtir. Hayır demekten korkmayın. "Hayır" kelimesi genellikle üç anlama gelir. Doğru fikri tam olarak bulmadınız, doğru zaman değil veya doğru insanla konuşmadınız.

3 – Kendi bildiğinizi yapın, "doğru" olanı değil. Başkalarının rehavetine kapılmayın. Girişimci olmak bilinmeyen sularda yeni yollar aramaktan geçer. Asla ve asla başkalarının başarılarından yararlanmaya kalkmayın çünkü başkalarının izledikleri yol size de uyacak diye bir şey yoktur.

4 – Müşterinizi tanıyın

Hedef kitlenizi tanıyın ve başkaları için zaman harcamayın. Belirlediğiniz hedef kitlenin demografik özelliklerini iyi tanımladığınızdan emin olun.

5 – Duygusal olun

Yaptığınız işlerde bu insani duyguyu sakın küçümsemeyin. Bütün gün insanlarla uğraşmak zorunda kalacaksınız. Başarılı bir kariyeriniz olmasına rağmen fikrinizi yatırımcılara anlatırken insani unsurları atlarsanız problemler yaşarsınız. Hikayenizi anlatabilmeniz oldukça önemlidir.

6 – Uygulama kilit noktadır

Her şey daha önceden keşfedilmiştir. Önemli olan nasıl, ne zaman ve neden farklılık yaratacağınızdır.

7 – Keyif alın

"Sadece varış çizgisine gelmekten değil koşmaktan keyif almalısınız"

8 – Sadece A tipi personel alın

Projenize gerçekten inanacak ve işinize adapte olabilecek insanlarla çalışın.

9 – Tek bir göreviniz olsun

İnsanların isteyecekleri bir ürün yarattığınızdan emin olmalısınız. Steve Jobs'ın sözlerini hatırlayın: bir problemi nazikçe çözün.

10 – Olasılıkları göz ardı etmeyin

Girişimci olarak her zaman bir B planınızın olması gerekir çünkü her zaman işler planlandığı gibi gitmeyebilir ve A planınız çökebilir. Vizyonunuzu gözden kaçırmayın ancak esnek olmayı da öğrenin. Değişen koşullara adapte olabilmeli ve önerilere açık olmalısınız.

Şimdi elinizle kendi sırtınızı sıvazlayın ve daha sonra gülümseyin.

En önemlisi bir girişimciyseniz her zaman elinizi taşın altına koymak zorundasınızdır. Kimse elinizi tutmak ve başarınızdan dolayı sizi kucaklamak zorunda değildir. Güçlü olmalı ve kendi kendinizi idame ettirmeyi öğrenmelisiniz.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder