18 Temmuz 2015 Cumartesi

Girişimcilik hayatınızda siz siz olun önce başarısız olun ve bundan mutluluk duyun!

Yaptığı iPhone sayesinde elektronik araçların tanrısı ilan edilen Steve Jobs, bu başarısından uzun süre önce şehirlerarası telefon görüşmelerini bedava yapabilmek için sabit hatları hackliyordu.

Bob Dylan'ın Golden Chords albümü ile katıldığı yetenek yarışmasını yaptığı step dansı yüzünden kaybetmiştir. 

Her başarı hikayesinin arkasında utandırıcı çabalar, yanılgılar, aksilikler veya radikal yön değişiklikleri vardır. Yolun başında bu beceriksiz adımları atanlardan biri de OpeningLines.org'un editörü ve ünlü kişilerin başlangıç hikâyeleri üzerine yazılar yazan Seth Fiegermandır.

 "Başarılı olan birilerini gördüğümüzde bu kişilerin dahi olduklarını ve harika şeyler yapmak için doğduklarını düşünürüz." Bu cümleyi kuran Fiegerman meslek hayatının başlangıcında aksilikler yaşamıştır ve sonrasında bir blog açarak yazılar yazmaya başlamıştır.

Seth Fiegerman 2008 yılında New York Üniversitesinden mezun olduktan sonra Playboy dergisinde araştırma editörü olarak ilk işine başlamıştır. Burada ancak altı ay çalışabilmiştir çünkü yönetim çalışanların çoğunun işine son vermiştir.

İşsiz kaldığı için oradan oraya sürüklenmeye başlamıştır. Daha sonra Playboy arşivlerini araştırmaya başlamıştır ve Marlon Brando'dan Malcolm X'e kadar çeşitli ünlülerle yapılan röportajları bulmuştur. Bu röportajlarda başarılı olan ünlülerin birçoğu ilk zamanlarında yaşadıkları ve fazla gelecek vaat etmeyen başlangıç hikâyelerini paylaşmışlardır. Fiegerman bir süre sonra bu başlangıç hikayelerini takıntı haline getirmiştir.

 "Bu oldukça tuhaf bir eşleştirme duygusu." "  Ünlü insanların üstesinden geldikleri engellerle ilgili hikayeleri okuduktan sonra kendimi farklı şekillerde teselli etmeye başladım."

Hayranı olduğu bütün yazarların ve müzisyenlerin hayat hikâyelerini bir solukta okumuştur ve bu kişilere onunla röportaj yapmaları için yalvarmaya başlamıştır. Blogunu kullanarak ünlü ve ünsüz olan kişilerin meslek yaşantılarının nasıl başladığını gelişigüzel şekilde yazmaya başlamıştır.

Fiegerman herkesin tıpkı Mozart gibi birer dahi olduğunu söylemiştir. Ancak dâhilerin hepsi başarıyı yakalayacak diye bir şey yoktur. İnsanların çoğu başarılı olmak için çaba göstermez.

Yazar Jennifer Egan çaba göstermiştir. Fiegerman'a yazdığı ilk romanın berbat olduğunu ve hatta annesinin bile yazdıklarından hiç hoşlanmadığını söylemiştir. Ancak Egan yazmaya devam etmiştir ve zaman geçtikçe yazıları daha iyi hale gelmiştir. 2011 yılında konusu dijital çağda yaşlanmak olan "A Visit From the Goon Squad" adlı romanıyla Pulitzer ödülüne layık görülmüştür.

Bir kahramanın ilk başlarda yaşadığı başarısızlıklar ve hatalar hayranlarını hayal kırıklığına uğratabilir ancak Fiegerman bu kötü başlangıçlarda huzur bulmuştur. Fiegerman'ın şu sözleri bunu açıklar nitelikte: "Bütün bu başarılı adamları ve kadınları araştırdıktan sonra onların ilk denemelerinde başarıyı yakaladıklarını öğrenseydim asıl o zaman hayal kırıklığı yaşardım. "

Girişimci Fiegerman ilk başta yaşadığı başarısızlığın kalıcı olmadığını zamanla fark etti. Gazetecilik alanında kariyer yapmaya başladı ve bugün Mashable adındaki teknoloji haberleri yayınlayan bir internet sitesinde çalışıyor. Bloguna eskisi kadar zaman ayıramasa da başlangıç hikayelerinden oluşan koleksiyonun diğer gençlere yardımcı olmasını umuyor.

Girişimcilik hayatınızda siz siz olun önce başarısız olun ve bundan mutluluk duyun!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder