18 Temmuz 2015 Cumartesi

Girişimci Olmak Mutesebbis

Kendi işinizin patronu mu olmak istiyorsunuz? Girişimci olmak risklidir ancak bir o kadar da tatmin edici bir pozisyondur. Bu makaleyi okuyarak nasıl kendi işinizin patronu olabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

 

Nasıl girişimci olunur?

1 – Harika fikirler düşünün. İşletmelerin çoğu ilginç fikirlerle yola çıkarlar. İnsanların ihtiyaçlarını karşılayan bir hizmet, insanların yaşamlarını kolaylaştıracak bir ürün veya ikisinin kombinasyonu olabilir. Unutmayın fikrin ne olduğunun bir önemi yoktur.

Aklınıza harika bir fikir gelirse bu fikrin gerçekçi olup olmadığını düşünün. Maliyetleri, imalat süresini ve popülariteyi hesaba katın.
Farklı fikirlere karşı her zaman açık olun. Daha önceden bu ürünü alan insanlarla görüşün.
Henüz bir fikir bulamadıysanız iyi bir başlangıç yapmak için öncelikle hedef kitlenizi düşünün. Daha sonra hedef kitlenin alışveriş yaptığı yerler veya yapmaktan hoşlandıkları şeyler gibi özelliklerinin listesini yapın. Listenizi maliyet, imalat süresi ve popülarite şeklinde üç bölüme ayırın. Sunabileceğiniz en kolay ve gerçekçi ürünü bulun.
2 – İş planı yazın. İş planı detayları ve açıklamaları kapsamalıdır ve aynı zamanda her şey gerçekçi olmalıdır. Her bölüm için zaman ayırın ve hesaplamalar yapın.  İyi bir iş planının bölümleri:

Ürün tanımı: ürününüzü geliştirin. Görüntüsü nasıl olmalı? Hangi malzemelere ihtiyacınız var? Göz alıcı ve dikkat çekici bir ürününüz olsun.

Pazar analizi: hedef kitleniz kim? Nerelerden alışveriş yaparlar? Nerelerde ikamet ederler?

Rekabet: rakipleriniz kimler? Rakiplerinizin güçlü yanları ne? Onları nasıl yeneceksiniz?

Pazarlama: ürününüzü nasıl pazarlayacaksınız? Ne tür bir imaj çizmek istiyorsunuz? Nerelere reklam vereceksiniz? Reklam sloganınız ne olacak? Nasıl bir ambalajlama yapacaksınız?

Satışlar: ürününüzü nerede satacaksınız? Müşterilerin ürünü alması için ne yapacaksınız? Ne zaman satacaksınız? Geleceğe yönelik satış tahminleri ne?

İmalat: ürününüzü nasıl üreteceksiniz? Bunu detaylı şekilde açıklayın. Ürünü üretmek için hangi malzemeleri kullanacaksınız? Nerede ve ne zaman imalat yapacaksınız? Satılan malın maliyeti ne kadar olacak?

Finansman: başlangıç için ne kadar sermayeye ihtiyacınız olacak? Brüt karınız ne kadar olacak?

3 – Veya iş planı yazmayın. İş planı bir yerde hayal ürünüdür. İşle ilgili fazla deneyiminiz yoksa veya pazar yeni ve belirsizse iş planı yazmak zaman kaybı olacaktır veya daha kötüsü kendi kendini kandırma olacaktır. Sadece ilk satışı planlamak yeterli olacaktır.

Yapmanız gereken en az bir müşteriyi mutlu etmektir ve "ürün yap, ürün sat" döngüsünü tamamlamaktır.
4 – Yatırımcılar bulun. İşletmenizi kurmanıza yardımcı olacak ve parayı size sağlayabilecek potansiyel yatırımcıların hepsine fikrinizi sunun. İyi bir fikriniz varsa yatırımcılar da firmanıza yatırım yapmak isteyeceklerdir.

Neden ürününüzün en iyi olduğunu anlatan ve iş planınızın her bölümünü kapsayan bir PowerPoint sunumu hazırlayın. ( veya ona benzer bir şey )
Tahmini brüt karınızı ve yatırımcıların yatırımlarına karşılık ne kadar alacağını anlatın.
Küçük başlayın ve birkaç müşteriyi memnun etmeye çalışın.
5 – Satış. Ürününüzü satın ve dağıtın. Gelir elde etmeye başladığınız an işler yoluna girmeye başlamış demektir. Pazarla ilgili teorilerinizi test ederken nelerin işe yaradığını ve nelerin işe yaramadığını görürsünüz. Sonuçta daha fazla fikir ve gelişme biriktirirsiniz. Gelir elde edemezseniz her şey kafanızda kalır.

6 – Ağlar. Girişimcilerle vakit geçirin. Girişimcilerle sosyal ortamlarda bir araya gelin. Bu sayede ilişkiler kurarsınız ve fırsatlardan haberdar olursunuz.

Daha da önemlisi girişimcilerin nasıl düşündüğünü öğrenirsiniz. Tutumlarını, fırsatlar hakkında nasıl koku aldıklarını, fikirleri nasıl keşfettiklerini ve stillerindeki farklılıkları öğrenebilirsiniz.
 

İpuçları

Harekete geçmeden önce iş planınızın iyi hazırlanmış olduğundan emin olun böylece işleriniz daha düzenli gider. İyi bir iş planının sağladığı avantajlar:

Girişimcilik her zaman kumardır. Hesap tabloları size ne kadar para kazanacağınızı söylese de başarı her zaman garanti değildir. Ancak iş planı size oldukça yardımcı olacaktır.
Kimse başarısız olmayı planlamaz ancak başarısızlığa karşı her zaman için bir planınızın olması gerekir. Başarısızlık için plan yapmak başarısızlığı planlamaktan iyidir.
Uygun fiyata birini işe alabilirsiniz. Hatta işleri sizin adınıza yürütmesi için sanal bir asistan tutabilirsiniz çünkü iş planı size tam olarak ne yapmanız gerektiğini gösterecektir.
Doğru olduğunu bildiğiniz bir şeyi yapıp yapmama konusunda sıkıştıysanız belki de risk almanın ve ilerlemenin zamanı gelmiştir. Sağduyunuzu kullanın ve başarısız olmaktan korkmayın.
 

Uyarılar

Girişimci olmak için çok çalışmanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Zorluklara karşı hazırlıklı olun. Güçlü ve zayıf yönlerinizi bilin ve bu doğrultuda planlama yapın.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder