18 Temmuz 2015 Cumartesi

Bayilik Ve Nasıl Alınır?

İş kurmak denildiğinde birçok insanın aklına bayilik almak gelir çünkü insanlar bayilik almanın başarıya ulaşmanın kestirme yolu olduğunu düşünür. Gerçeklik payı olsa da bütün franchiseları aynı kefeye koymak doğru değildir ve ayrıca herkes bayilik alamaz.

Bayilik almak gibi bir düşünceniz mi var? O zaman bayilik almanın avantajları ve dezavantajlarını anlatan ayrıca karar vermenize yardımcı olacak bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

 

Bayilik almanın avantajları

Düşük başarısızlık oranı: Bayilik aldığınızda başarılı olan yerleşik ve oturmuş bir konsepti almış olursunuz. İstatistikler gösteriyor ki franchise alanların başarı şansı bağımsız işletme kuranlara göre daha yüksektir. Bağımsız işletmelerin %70-80'i kritik olan ilk birkaç senede hayatta kalamazken franchise alanların %80'i hayatta kalmayı başarır.

Başlangıçta ve sonrasında alınan yardımlar: İşletmenizi kurarken ve kurduktan sonraki süreçte yardım alırsınız. Aslına bakacak olursanız franchiseların çoğu anahtar teslim işlerdir. Franchise aldığınızda başlamak için ihtiyacınız olan ekipmanları, malzemeleri ve talimatları veya eğitimleri de alırsınız. Birçok durumda yönetim ve pazarlama faaliyetlerine yardımcı olacak eğitimler devam eder. Örneğin ana firmanın ulusal pazarlama kampanyalarından yararlanırsınız.

Satın alma gücü: Bayilik aldığınızda ana firmanın satın alma gücünden yararlanırsınız. Bağımsız işletmeler envanter ve malzemelere daha çok para öder.

Star gücü: İyi bilinen franchiseların çoğu ulusal marka bilinirliğine sahip olur. Bayilik almak sabit müşterileri olan bir işletmeyi almaya benzer.

Yüksek kar marjı: Firmasında göre değişmekle birlikte bayilik almak son derece karlıdır.

 

Bayilik almanın dezavantajları

Ya sev ya terk et: Franchise almanın en büyük dezavantajı ana firmanın dediklerini yapmak zorunda olmanızdır. Bayi olarak bu şovu yönetecek olan siz olmazsınız ve bazı firmaların kontrol dereceleri o kadar yüksektir ki bu size eziyet gibi gelir.

Sürekli masraflar: İmtiyaz bedelinin ve telif ücretinin yanında işletme gelirinin belli bir yüzdesini de her ay ana firmaya ödemek zorundasınızdır. Ana firma reklam masrafları gibi sağladığı hizmetlere karşılık da ek ücretler isteyebilir.

Süreli destek: Franchise veren bütün firmaların hepsi aynı ölçüde destek vermez. Bazıları sadece başlangıç faaliyetlerine destek verir ve geri kalan her şeyi sizin halletmeniz gerekir. Diğerleri de sürekli eğitim ve destek vereceklerini söylerler ama işin peşini bırakırlar.

Masraf:  İyi bilinen bir franchise almak oldukça pahalıdır. Ancak böyle bir karar verdiyseniz çuvalla para harcamalı veya gerekli finansmanı ayarlamalısınız.

Köpekbalıklarıyla dolu sular: Az bilinen ve çok pahalı olmayan bir franchise almak gerçek bir kumardır. Çünkü başarılı olup olmayacağınızın garantisi yoktur. Sonuçta bayilik bir iştir ve ana firma daha fazla bayilik vermekle ilgilenir.  Az bilinen veya daha az pahalı olan bayilikler kötüdür demiyoruz ancak aklınızdaki bayilikleri dikkatlice araştırdığınızdan emin olun.

Diyelim ki tam size göre franchise buldunuz. Sırada ne var?
Bayilik başvurusu

Bayilik almanın ilk adımı ilgilendiğiniz ana firmayla (franchisor )temas kurmaktır. Ana firmaya niyetinizi söylediğinizde genellikle sizden anket veya başvuru formu doldurmanızı isterler.

Ana firmanın finansmanla ilgili detaylı bilgi sorması sizin şaşırtmasın. Ana firma kişisel birikimleriniz hakkında bilgi sahibi olmak ister.

Ayrıca eşinizin finansal durumuyla ilgili de sorular sorulabilir. Ana firma bayi açmak ve başarılı bir şekilde yönetmek için gerekli olan finansal yükümlülüklerin altına girip giremeyeceğinizden emin olmak ister.

Size deneyimleriniz, özgeçmişiniz ve hatta arzularınızla ilgili de sorular soracaklardır. Bu sorular sayesinde ana firma sizin franchise modeline uygun olup olmadığınızı ve işletmeyi başarılı bir şekilde yönetip yönetemeyeceğinize karar verir.

Ana firmanın geliştirdiği sisteme uyum sağlayan bayiler başarılı olurlar. Bu nedenle fazla bağımsız veya işleri aksatacak kişilerle çalışmak istemezler.

 

Mülakat

Anket veya başvuru testini geçtikten sonra iş görüşmesi olarak tanımlayabileceğimiz toplantı yapılır. Ana firma ilgi alanlarınızı, kararlılığınızı ve uygunluğunuzu soruşturmaya devam eder.

 

Bayilik sözleşmesi nasıl yapılır?

Ana firma sizin uygun bir aday olduğunuzu düşünürse iki tarafında zorunluluklarını gösteren bir bayilik sözleşmesi yapmak ister. Sözleşmeyle ilgili yasal danışmanlık almanızı ve dikkatli bir şekilde gözden geçirmenizi tavsiye ederiz. Diğer anlaşmalar gibi bayilik sözleşmelerinde de müzakereye açık konular vardır. Ve yine diğer sözleşmelerde olduğu gibi iki tarafın ilişkisiyle ilgili sözleşmede yer almayan vaatler söz konusu olursa bunları da sözleşmeye eklemesiniz.

 

Bayilik sizin için uygun mu?

Bayilik almak başka bir işletme almaya benzer. Gerekli özeni göstermelisiniz ve her şeyi dikkatlice araştırmalısınız. Bununla birlikte bayilik faaliyetleri için doğru bir insansanız ve doğru bir bayilik seçerseniz başarıyı hızlı bir şekilde yakalarsınız.

Bayilik almak istiyorum diyenlere özel nasıl bayilik alınacağına dair yazıları ve en karlı bayilik veren firmaları paylaşmaya devam edeceğim.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder