12 Eylül 2015 Cumartesi

Üretken olmak

Olay üretkenlik olduğunda, hepimiz aynı zorlukla karşılaşırız. Bir günde sadece 24 saat vardır.

Ancak bazı insanlar zamanı ikiye katlar. İşleri halletmek için esrarengiz bir yetenekleri vardır. Birden çok projeyle uğraşsalar bile başarısız olmadan hedeflerinize ulaşırlar.

"Zaman, insanın sahip olduğu yegane sermayedir ve başarının ilk şartı da bu sermayeyi akıllıca kullanmayı bilmektir." –  Thomas Edison

Hepimiz hayattan daha fazlasını isteriz. Bunu başarmanın en iyi yolu zamanı en doğru şekilde kullanmaktır.  Ultra üretken bir günün ardından ofisten çıkmak harika bir histir.

Doğru yaklaşımla, bunu her gün yapabilirsiniz. Daha uzun süre çalışmanıza veya kendinizi daha fazla zorlamanıza gerek yok. Sadece daha akıllı çalışmanız gerekir. Ultra üretken insanlar bunun nasıl yapılacağını bilirler. Ultra üretken insanlar herhangi ekstra bir çaba göstermeden her saatin her anını kullanırlar.

Aşağıda yer alan ipuçlarının en iyi tarafı uygulanmalarının kolay olmasıdır. Yani bugünden itibaren uygulamaya başlayabilirsiniz.

Bir gözatın, deneyin ve üretkenliğinizin nasıl arttığını görün.

 

Nasıl üretken olunur?

1 – Bir şeylere iki kere dokunmayın

Üretken insanlar hiçbir şeyi bekletmezler çünkü bir şeylere iki kere dokunmak büyük bir zaman kaybıdır. Daha sonra ilgilenmek için bir e-postayı veya telefon görüşmesini ertelemeyin. Bir şey dikkatinizi çektiği anda ilgilenin, başkasına yetki verin veya silin.

 

2 – Ofisten çıkmadan önce yarına hazırlanın

Üretken insanlar her günü bir sonrakini planlayarak bitirirler. Bu uygulama iki şeyi başarmanızı sağlar: O gün içinde neleri başardığınızı pekiştirmenize yardımcı olur ve de yarın da üretken olacağınızı garantiler. Bu plan sadece birkaç dakikanızı alır ve çalışma gününü sonlandırmak için harika bir yoldur.

"Organize edilmiş her bir dakika, bir saat kazandırır." –Benjamin Franklin

 

3 – En kötü işleri önce halledin

Ultra üretken insanlar her güne en kötü lezzetle başlarlar. Başka bir ifadeyle herhangi bir şey yapmadan önce yapılacaklar listesindeki en az iştah açıcı olan ve en korkunç işle başlarlar. Daha sonra, kendilerini heyecanlandıran ve ilham aldıkları diğer işlere odaklanırlar.

 

4 – Aciliyet zorbalığıyla mücadele edin

Aciliyet zorbalığı asıl yapılması gerekenlerin bir kenara bırakılarak o anda küçük şeylere odaklanılması anlamına gelir. Bu büyük problemlere neden olur çünkü acil eylemlerin etkisi çoktur.

Aciliyet zorbalığına karşı koyamazsanız, en önemli işleri tamamlamadan günler ve hatta haftalar geçer. Üretken insanlar yangın söndürme konusunda iyidirler ve araya bir şey girdiğinde ya görmezden gelirler ya da başkasına yetki verirler.

"Zaman en çok istediğimiz şeydir, ancak en kötü kullandığımız şeydir." –William Penn

 

5 – Toplantılar esnasında programa sadık kalın

Toplantılar en büyük zaman kaybıdır. Ultra üretken insanlar izin verildiği takdirde toplantıların sonsuza kadar süreceğini bilirler. Bu nedenle programa sadık kalınması konusunda en baştan herkesi bilgilendirirler. Bu herkesin daha fazla odaklanmasını ve daha etkili olmasını sağlar.

"Kötü haber, zaman uçup gidiyor. İyi haber; pilot sizsiniz." – Michael Altshuler

 

6 – Gerektiğinde hayır deyin

Hayır demek ultra üretken insanların söylemekten çekinmediği en güçlü kelimedir. Hayır denmesi gerektiğinde yapabileceğimi sanmıyorum veya tam olarak emin değilim gibi cümleler kurmazlar. Yeni bir taahhüde hayır demek mevcut taahhütlerinizi tutacağınız anlamına gelir ve bunları başarılı bir şekilde tamamlama fırsatı sunar.

Yapılan bir araştırmaya göre hayır demekte ne kadar zorlanırsanız o kadar çok stres olursunuz, moraliniz bozulur ve hatta depresyona girersiniz. Hayır demeyi öğrenin. Hayır demek modunuzu yükseltir ve aynı zamanda üretkenliğinizi arttırır.

 

7 – E-postaları sadece belirli zamanlarda kontrol edin

Ultra üretken insanlar e-postaların sürekli olarak dikkatlerini dağıtmasına izin vermezler. En önemli alıcıları ve en iyi müşterileri için uyarı koyarlar. Bazı insanlar göndericilerin e-postalarının ne zaman kontrol edildiğini bilmelerini sağlayan otomatik cevaplandırıcıyı devreye sokarlar.

 

8 – Aynı anda birden fazla iş yapmayın

Ultra üretken insanlar aynı anda birden fazla iş yapmanın verimliliği yok ettiğini bilirler. Yapılan bir araştırmaya göre aynı anda birden fazla iş yapmak aynı anda tek bir iş yapmaktan daha az üretkendir. Araştırmacılar düzenli olarak elektronik bilgi bombardımanına tutulan insanların bir işten diğerine geçtiklerini, dikkat dağınıklığı yaşadıklarını veya bilgileri hatırlamadıklarını ortaya koymuşlardır.

Peki ya aynı anda birden fazla iş yapmak bazı insanlar için özel bir hediyeyse? Araştırmacılar insan gruplarını aynı anda birden fazla iş yapma eğilimi ve bunun performanslarına yardımcı olacağı inancına dayanarak kıyaslamıştır. Aynı anda bir iş yapanların aynı anda birden fazla iş yapanlara göre daha başarılı olduğu sonucu çıkmıştır. Aynı anda birden fazla iş yapanların performansı kötüdür çünkü düşüncelerini organize etmekte ve alakasız bilgileri süzgeçten geçirmekte zorlanırlar ve bir işten diğerine geçerken yavaşlarlar.

Aynı anda birden fazla iş yapmak verimliliğinizi ve performansınızı düşürür çünkü beyniniz aynı anda sadece bir şeye odaklanabilir. Aynı anda iki şey yapmaya çalışırsanız, beyninizin kapasitesi düşer.

 

9 – İhtiyaç duyduğunuzda ortalıktan kaybolun

İhtiyacınız olduğunda ortalıktan kaybolmaktan korkmayın. Acil durumlara karşı güvendiğiniz birine numaranızı verin ve bu kişinin filtreniz olmasına izin verin. Bu strateji yüksek öncelikli projeleri tamamlamak için en kesin yoldur.

 

10 – Yetki verin

Ultra üretken insanlar kuruluşlarındaki tek zeki ve tek yetenekli insan olmadıklarını bilirler. İnsanlara güvendikleri için yetki verirler ve kendi işlerine odaklanırlar.

 

11 – Teknolojiden faydalanın

Teknoloji dikkat dağıtıyor ancak aynı zamanda odaklanmaya da yardımcı oluyor. Ultra üretken insanlar teknolojiden faydalanırlar. E-posta hesaplarına filtreler koyarak mesajların sıralanmasını ve önceliklendirilmesini sağlarlar. IFTTT gibi uygulamaları kullanarak önemli şeyler olduğunda uyarılar alabilirsiniz. Bu sayede, hisse senetleriniz belli bir fiyata yükseldiğinde veya en iyi müşterinizden bir e-posta aldığınızda haberdar olursunuz. Telefonunuzu durum güncellemeleri için sürekli olarak kontrol etmenize gerek kalmaz.

Hepimiz daha verimli ve üretken olmanın yollarını arıyoruz. Umuyoruz ki bu stratejiler üretkenliğinizi arttırmanıza yardımcı olur. 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder