12 Eylül 2015 Cumartesi

Bir İcadın Üretimi

Bir şey icat ettiniz ve icat ettiğiniz şeyi pazara nasıl sokacağınızı mı merak ediyorsunuz?  Bu makaleyi okuyarak sizi icadın üretim sürecine götürecek yolları öğrenebilirsiniz.

Patenti güvence altına aldıktan sonra her mucit icadın nasıl ticarileştirileceğine ilişkin bir karar vermek zorundadır. Ürünü kendi kendinize mi geliştirecek, üretecek ve pazarlayacaksınız? Veya ilerlemenin finansal risklerinin birçoğuna katlanacak bir şirketle ortak mı olacaksınız? Her ne şekilde olursa olsun fikir patent ile korunduktan sonra mucit bu seçenekleri değerlendirebilir ve özel durumuyla ilgili hangi seçeneğin doğru olduğuna karar verebilir.

 

Lisans verme

1 – Lisans anlaşması mucidin icadın kullanım hakkını ticari olarak belirli bir süreliğine üçüncü bir tarafa vermesidir.

Lisans anlaşması yapılan şirket, ürünü normal olarak geliştirmeye, üretmeye ve pazarlamaya devam eder. Bu sayede mucit bu maliyetleri ve riskleri lisans sahibine yüklemiş olur. Ayrıca mucit ürünün başarı şansı için şirketin deneyimine ve oturmuş bir şirket olmasına güvenir.

 

İcadı devretmek veya satmak

1 – Mucit haklarını devrettiğinde tüm haklarını kalıcı olarak transfer eder veya satar

Mucit bu sayede bir kereliğine toplu ödeme alır ve icadıyla ilişiği kesilmiş olur.

 

İcadın geliştirilmesi ve üretilmesi

1 – İcatlarını ticarileştirmek isteyen girişimciler ürünlerini satacakları yere göre üretim yapılacak yere karar vermelidirler.

Bir icadı üretmek ve pazarlamak bazı mucitler için heyecan verici ve ödüllendiricidir, ancak sürece ticari girişim gibi bakmak daha doğru olacaktır çünkü mucidin sağlam sermayeye ve fikrini nasıl geliştireceğine, üreteceğine ve pazarlayacağına ilişkin iyi düşünülmüş bir plana ihtiyacı vardır. Üretim, icada lisans verecek bir şirket bulmaktan çok daha zordur ve riskleri incelemeden ve başarı için en iyi rotayı dikkatli bir biçimde planlamadan adım atmamanız gerekir.

2 – İcadınızı kendi kendinize geliştirmeye ve üretmeye karar verdiyseniz icadınızın kontrolü sizin elinizde olacaktır.

Ancak araştırma, mühendislik, şekillendirme, kalıplar, envanter, depolama, navlun gideri ve dağıtım gibi maliyetleri üstlenmeniz ve çeşitli riskler almanız gerekecektir.

3 – Bazı icatların üretim sürecini kolaylaştırmak için üst düzeyde yatırımlar gerekebilir.

Daha karmaşık olan bazı icatlar için yüksek rakamlarda yatırımlar gerekebilir. Minimum sipariş gereklilikleri, hem finansal hem de depo alanı açısından mucitlere zorluklar çıkarır. Üretimin bu boyutlarını maliyetli, zor veya sorunlu bulan mucitler lisans anlaşmasına yönelmenin daha uygun bir çözüm olabileceğini düşünebilirler.

 

İpuçları

Mademki icadınızı ticarileştirme seçeneklerini anladınız, seçenekleri enine boyuna düşünmenin ve durumunuzla alakalı mantıklı bir karar vermeniz gerektiğinin neden bu kadar önemli olduğunu da anlamışsınızdır. Lisans vermek daha iyi bir çözümken icadı üretmek gibi bir yaklaşımı seçmeniz mantıklı değildir.

Ne lisans vermenin ne de üretim yapmanın başarıyı garantilemediğini aklınızdan çıkarmayın. Ürünü pazara sokma seçeneklerini enine boyuna düşünmeniz ve hangi hedeflerin öncelikli olduğunu belirlemeniz sizin ve icadınız için en doğru adım olacaktır.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder