9 Eylül 2015 Çarşamba

5 adım sistemi

Herhangi birine istediğiniz herhangi bir şeyi yaptırmak mı istiyorsunuz? 5 adım sistemiyle bu artık çok zor değil.

Prensipler basit ancak takip etmek o kadar basit değil. Eylemlerinizi, kelimelerinizi, kişisel özelliklerinizi ve düşüncelerinizi bu sisteme göre ayarlamalısınız. İnsanlara sadece ne yapmalarını istediğinizi söyleyemezsiniz. Sistemin her adımını tam olarak takip etmelisiniz ve diğerlerine verdiğiniz en ufak bir ipucuna bile dikkat etmelisiniz. Diğerlerinden istediğiniz şeyin hem onlar hem de sizin için iyi olduğundan emin olmalısınız.

"Davranışsal parçalarınızla dünyada yaşayan herkesi etkileyebilirsiniz. İyi niyetlerinizle değil, bilgeliğinizle değil, bilgi birikiminizle değil, becerilerinizle değil, otoritenizle değil, pozisyonunuzla değil. Onlar tarafından yorumlanan davranışsal parçalarınızla."

 

İnsanlara istediklerinizi nasıl yaptırırsınız? (5 adım sistemi)

1 – Diğer kişinin istediğiniz şeyi yapma kabiliyetine sahip olduğundan emin olun

Koordinasyon kabiliyeti olmayan bir insandan dünyanın bir numaralı tenisçisi olmasını isteyemezsiniz. Birine bir şeyi yaptırmak için zaman harcamadan önce bu kişinin istediğiniz şeyi yapma potansiyeli olduğundan emin olun. Gerekli ön koşullar eksikse unutun gitsin.

2 – Bir ödül sunun

Ekibinize şunu söyleyebilirsiniz: "Bu işi önümüzdeki haftaya kadar bitirirseniz pazartesi ve salı günü izin yapabilirsiniz". Sunduğunuz ödüllerin insanları motive edeceğinden emin olmalısınız. Örneğin ücretsiz basketbol maçı biletlerini sevebilirsiniz ancak emrinizdeki bazı insanlar bu oyunun aptalca olduğunu düşünüyor olabilir.

3 – Ödülü garantileyin

Kazanma şansı %.00000001 olan bir insan için 300 milyon dolarlık ikramiye ödül değildir. Akıllı bir insanı motive etmek için teşvik edici bir ödülü sunmalısınız. Büyük bir firmanın genel başkan yardımcısına yazılım satmaya çalışıyorsanız "Yazılımımız sonraki altı ay içerisinde maliyetlerinizi %20 düşürmezse maliyetlerinizin tamamını biz ödeyeceğiz" demelisiniz.

4 – Maliyetlerini düşürün

Daha uzun çalışma saatleri veya daha zor işler gibi diğerlerinin maliyet olarak algıladığı unsurları değiştirin. Maliyet algısını azaltarak diğerlerine istediğiniz şeyleri daha kolay yaptırırsınız. İnsanlardan daha geç saatlere kadar çalışmalarını isterken bebek bakıcısı parasını ödemeyi teklif edin veya hem kendileri hem de aileleri için en kaliteli yiyecekleri getirtin. Bir son dakika projesi yüzünden birisinden tatil programını iptal etmesini isteyecekseniz bütün iptal ücreti masraflarını ödeyin.

5 – Risklerini azaltın

İlk dört adımı karşılasanız bile insanların birçoğu istediğiniz şeyleri riskli olarak algıladığı için teklifinize direnç gösterebilir. Risk, farklı insanlara göre farklı anlamlar taşır. Bazıları başarısızlıktan korkabilir. Diğerleri itibarlarını zedeleyecek bir projenin parçası olmaktan korkabilir. Diğer insanların algısını düşürmek için öncelikle istediğiniz şeyle alakalı riskleri nasıl gördüklerini anlamalısınız. Bu hem onları dinlemeniz hem de davranışları sırasında ortaya çıkan ipuçlarını yorumlamanız anlamına gelir.

Bu beş prensibi kullanmanın en doğru yolu prensipleri yapılacaklar listesi olarak görmektir. Bir daha ki sefere birinden bir şeyi yapmasını isterken bu beş prensibi yerine getirin. Bir adımı atlamanız veya hızlı geçmeniz başarısız olmanıza neden olur. Örneğin birinin riskini azaltmak için "bu riskli değil" demek yerine gerçekten riski azaltmalısınız.

Son bir kritik nokta… Bir şey yaptırmanın en etkili yolunun yardım istemektir. Birine ne yapması gerektiğini söylemek yerine bu kişiden yardım isteyin.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder