12 Eylül 2015 Cumartesi

İş Planı Güncelleme

İşletme sahiplerinin birçoğu paraya ihtiyaç duyana kadar iş planlarını güncellemez.

Bazı girişimciler sadece başlangıç aşamasında iş planı hazırlar, daha sonra bu planı çekmeceye veya dolaba kaldırır, uzun süre unutur ve asla kullanmaz.

Ancak başarı şansınızı maksimize etmek istiyorsanız iş planınızı düzenli aralıklarla gözden geçirmeli ve güncellemelisiniz.

 

 

Güncel iş planı

İş planınızı canlı bir belgeymiş gibi gözden geçirmelisiniz ve işlerinizin daha verimli olması için kullanabileceğiniz bir araç olarak görmelisiniz. İşinizi, pazarınızı, hedeflerinizi, gelişme stratejinizi ve nakit akışı tahminlerinizi tam olarak tanımlayan ve düzenli aralıklarla güncellenen bir iş planınız olmazsa riskleriniz katlanarak artar ve hangi yöne doğru ilerlemeniz gerektiğini asla bilemezsiniz.

İşletmeler sandığınız kadar hızlı büyümez ve ilerlemezler. Kısacası kaderinizi kontrol edemezsiniz. Ancak iş planı problemleri büyümeden önce fark etmenize ve engellemenize yardımcı olur ve başarı şansınızı arttırır.

İş planı bütün cevapları kapsamayabilir ancak en azından bütün soruları sormalıdır. Belge bir sonraki yılın detaylandırılmış yol haritası olarak hizmet etmelidir veya kötü kararlar vermenizi engellemelidir.

 

Ana iş planı içerikleri

İş planları belgenin en başında yer alan ve önemli gerçekleri özetleyen idari özeti içermelidir. İdari özet olmazsa güvenilirliğiniz sarsılır ve insanlar iş planınızı okumaz.

İş planı tarihçenizi, yeterlilikleri, ana ürünleri veya hizmetleri, hedefleri, pazarlama ve yönetimi tanımlamalıdır. Aynı zamanda belge hedeflerinizi ve iş geliştirme stratejinizi de net bir biçimde açıklamalıdır ( bu hedeflere nasıl ulaşacağınız ).

Kelimeleri nasıl kullandığınızın veya hikayenizin ne kadar iyi olduğunun bir önemi yoktur çünkü deneyimli herhangi bir danışman veya girişimci iş planının en önemli noktasının finansal bilgiler olduğunu bilir. Rakamlarınız düzenli yığılmazsa planınız, siz ve işletmeniz güvenilirliğini kaybeder.

Tahminler sonraki 12 aylık veya daha uzun süreli nakit akışı tahminlerini kapsamalıdır. Yeterli çalışma sermayesinin olduğunu kanıtlamak için aylık satış tahminlerinin ve maliyetlerinin detaylandırılması gerekir.

En kötü durum senaryoları ve en iyi durum senaryoları göz önünde bulundurularak bütün varsayımlar açıklanmalıdır. Bütün risklerin listesini yapın ve beklenmeyen problemlerle hangi yöntemleri kullanarak mücadele edeceğinizi açıklayın ( SWOT analizi en iyi çözümdür).

 

İş planınızdan en iyi şekilde faydalanın

İş dünyasında sürekli bir şeyler değişir. Yani işletmenizin değerini maksimize etmek istiyorsanız iş planınızı düzenli olarak güncellemeniz gerekir.

Gerçek satışların ve maliyetlerin belirgin hale gelmesi için finansal verinin değişmesi gerekir. Güncel rakamları iş planınıza eklemeniz tahminlerinizi düzeltmenize ve işletmenizi daha başarılı bir şekilde yönetmenize yardımcı olacaktır.

İş planınızı düzenli aralıklarla gözden geçirmeniz hedeflerinizi hatırlamanıza ve işletme performansının ne kadar iyi olduğunu değerlendirmenize yardımcı olur.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder