12 Eylül 2015 Cumartesi

Girişimcilik Filmleri

Filmler bize, varlığından pek haberdar olmadığımız ve günlük hayatta pek karşılaşamayacağımız insanların hayatlarından kesitler sunar.

Bu hikayelerden öğrenilecek bir sürü şey vardır çünkü başka insanların başarılı olmadan önce yaptıkları veya yaptıklarında başarız oldukları şeyler, hayatımızın her safhasında başarılı olmamızda bize yol gösterebilir.
1 – Baba  – The Godfather

Reddetmeyeceğiniz bir teklif

Dünyadaki en iyi filmlerden biridir. Baba'da küçük bir aile şirketinin New York'un en büyük örgütlü suç ailesine dönüşme hikayesi anlatılır. Baba ve oğlu Michael Corleone ailenin beynidir ve bu film ülkedeki en güçlü ailelerden biri olmak için ne tür bedeller ödendiğine ilişkin bilgi verir.



 

2 – Amerikalılar  – Glengarry Glen Ross

Yalan söyle. Kandır. Çal. Bunların hepsi günlük işlerin bir parçasıdır.

Chicago emlak dünyasının hızlı ortamında kimin en iyi olduğunu belirleyen şey rekabet ve teşviktir. İşte bu nedenle satış yarışmaları vardır. İlk ödül Cadillac El Dorado, ikinci ödül et bıçakları seti ve üçüncü ödül kovulmaktır. Ortaya koyulan ödülün miktarı arttıkça, baskı da artar ve satışçı işinde başarılı olmak için elinden gelen her şeyi yapar.



 

3 – Borsa – Wall Street

Her hayalin bir bedeli vardır.

Genç ve hırslı bir broker olan Bud Fox başarılı olmak için elinden gelen her şeyi yapar ve buna az da olsa bilgi ticareti de dahildir. Başarılı olma arzusunun hayatınızın yönetimini nasıl ele geçirdiğini ve "hırs iyidir" mottosunun yaptığınız işi nasıl etkilediğini görmek için bu filmi izleyin. Ancak limitlerinizi zorladığınızda ve sizden yapamayacağınız veya yapmak istemeyeceğiniz bir şey istendiğinde neler olacak? Fox, kendisinden sadece illegal olmayan aynı zamanda manevi açıdan kınanacağı bir konuda yardım istendiğinde birdenbire kendine gelir.



 

4 – Oyun – The Game

Oyun'da kuralları yoktur.

Her şeyi olan bir insandan ne alabilirsiniz? Michael Douglas'ın canlandırdığı Nicholas Van Orton karakteri hayatını işine adamış varlıklı bir San Francisco bankeridir. Ancak hayatı erkek kardeşi Conrad'ın ona verdiği doğum günü hediyesi ile köklü değişikliklere uğrayacaktır. Başınıza kötü şeyler gelmeye başladığında hayatta, işte, başarıda ve parada gerçekten önemli olan şeyin ne olduğunu sorgulamaya başlarsınız.



 

5 – Kazan dairesi – Boiler Room

Hareket duygu yaratır!

Babasını etkilemek için Queens College'dan ayrılan ve broker olan Seth Davis, önünde büyük bir kazanç potansiyeli olduğunu fark eder. Ancak komisyonların diğer bütün şirketlerden daha büyük olmasıyla Seth her şeyin söylendiği kadar iyi olmadığını ve para ve hırsa karşılık ahlak ve yasallıkla mücadele etmesi gerektiğini anlar. İş kurmak amacıyla yola çıkan her genç girişimci büyük olasılıkla ahlak ikilemleriyle karşılaşacaktır.



 

6 – Yeni Bir Başlangıç – Jerry Maguire

Hayatının geri kalanı şimdi başlıyor.

Yeni Bir Başlangıç güzel bir nişanlısı, büyük müşterileri ve itibarı olan bir adamın hikayesidir.  Ancak bu adam bir gün her şeyini kaybeder ve hayat yeniden başlar. Dengesiz müşterisi Rod Tidwell haricinde herkes ona sırtını döner. İşte bu noktadan itibaren Jerry'nin işinde ve hayatında nelerin gerçekten önemli olduğunu anladığını göreceksiniz.



 

7 – Takas – Trading Places

Birbirine tamamen zıt iki yabancıyı alın, birini zengin diğerini fakir yapın… Sadece eğlenceyi izleyin.

Zenginden alıp fakire verdiğinizde neler olur? Kardeş olan ve mal simsarlığı yapan bir firmanın sahipleri olan Mortimer ve Randolph Duke tarafından yürütülen sosyal deney, roller değiştiğinde ortaya çok ilginç şeylerin çıktığını kanıtlıyor. Hayatlarını değiştiren bu deneyim hayatta neyin daha önemli olduğu sorusunun cevabını veriyor.



 

8 – Ofis çılgınlığı  – Office Space

İş berbattır.

Kurumsal dünyadaki masa başı işlerden kurtulmak istemenize neden olacak bir film. Peter Gibbons tembellik yapmaya ve işleri kendi yöntemlerine göre yapmaya başladığı sırada terfi eder ancak ortaya çıkan yeni umursamaz tavrı şirketten büyük paralar çalmasına neden olur.



 

9 – Umudunu kaybetme – Pursuit of Happyness

Yaşanmış bir olaydan alınmıştır.

Çok inandığı bir ürün satmadığı için evini, karısını ve parasını kaybeden bir adamın hayatta kalma ve babalık görevini yerine getirme mücadelesinin anlatıldığı gerçek bir hikayedir. Bütün olumsuzluklar ve engellere rağmen, borsacı olmak için ücretsiz stajyerlik yapar ve tek bir iş için meslektaşlarına karşı savaşır. İş dünyasında yaşadığınız kişisel zorluklara karşı sabırlı olmanız gerektiğini anlatan güçlü bir hikaye.



 

10 – Sıkıysa yakala – Catch Me If You Can

Pilot, doktor, avukat ve tarih profesörü kılığına girerek milyonlarca dolarlık çek sahtekarlığı yapan genç bir adamın gerçek yaşam öyküsü. Bu filmin en heyecan verici noktası faklı kılıklara girerek dolandırıcılık yapan Frank Abagnale Jr.'ın en zorlu ortamların ve en stresli anların altından nasıl kalktığıdır. Yasal olsun yada olmasın, iş iştir ve Frank yaptığı işte en iyisidir.



 

11 – Rocky

Bütün dünya başarılı olma şansınızın olmadığını söylese de savaşmaya devam edin.

Hiçbir şeyi olmayan bir adamın başarısını anlatan bir hikaye. Rocky'nin gösterdiği sabır ilham veriyor. Ancak filmin yapılması ve Sylvester Stalone'nin bu noktaya kadar ki hayatı, hikayenin arkasındaki en favori bölümdür. Bütün senaryoyu 24 saatte yazmıştır ancak çok az parası olduğundan geçinmek için en yakın arkadaşı olan köpeğini bir içki dükkanına 50 dolara satmak zorunda kalmıştır.

Aylarca filmi satmaya çalıştıktan sonra 100,000 doların üzerinde bir teklif aldı ancak Rocky rolü verilmedi. Bu Sylvester için büyük bir problemdi çünkü her zaman aktör olma hayali kurmuştu. Bu nedenle teklifi reddetti. 400,000 dolara kadar çıkan teklifler gelmeye devam etti ancak teklifleri reddetmeye devam etti çünkü Rocky'i oynamak istiyordu. En sonunda Rocky'i oynayabileceği 25,000 Euro'luk bir teklif yapıldı ve kabul etti.

Yaptığı ilk şey köpeğini geri almak için içki dükkanına gitmek oldu. Sonuçta hayallerinin peşinden gitti ve Rocky'nin Oscar kazanmasıyla Sylvester büyük bir film yıldızına dönüştü. Bu mental olarak bütün filmde de görülüyor ve bu nedenle bütün girişimcilerin izlemesi gereken bir film.



 

12 – Esaretin Bedeli – Shawshank Redemption

Korku sizi tutsak yapar. Umut sizi özgürleştirir.

Tüm zamanların en iyi filmlerinden biri ve eminiz ki yadsınamaz yüceliği sayesinde çoğu insan tarafından izlenmiş bir film. Kendisini aldatan karısının ve aşığının öldürülmesi üzerine haksız yere tutuklanan bir adamın hikayesi. Hapishanedeki diğer bir mahkumla dostluk kuran Andy kötü bir durumu tersine çevirmeyi başarıyor ve sabrı sayesinde düşündüğünden de fazla şey başarıyor.



 

13 – Sosyal Ağ  – The Social Network

Birkaç düşman edinmeden 500 milyon arkadaş edinemezsiniz.

Genç, başarılı ve zeki bir adamın dünyanın en genç milyonerine dönüşmesini anlatan gerçek bir yaşam öyküsü. Mark Zuckerberg, Facebook'un yaratıcısı ve sahibidir. Bu hikaye oldukça şaşırtıcıdır ve filmi meşhur yapan da budur. Büyük bir kibir ve potansiyelle Harvard'a başlayan Mark Zuckerberg, ülkedeki en prestijli e-posta adresleri olan Harvard e-posta adreslerine dayanan yeni bir sosyal ağ kuruyor ve böylece facebook ana rahmine düşmüş oluyor.



 

14 – Silikon Vadisi'nin Korsanları – Pirates of Silicon Valley

İyi sanatçılar, kopyalar… Büyük sanatçılar, çalar.

Teknoloji dünyasında Microsoft ve Apple'dan daha büyük iki isim yoktur ve bu onların hikayesidir. Belgesel tarzında olan bu film Apple ve Micrososft arasındaki rekabeti ve bu iki şirketin yükselişlerini konu alıyor. Bugün eskilerde kalmış bir film ve Sosyal Ağ biraz daha alakalı olsa da dersler çıkarılabilecek değerli bilgiler ve öneriler sunuyor. Sonuç olarak, siz de Bill Gates ve Steve Jobs kadar güçlü bir insan olabilirsiniz.



 

15 – Forrest Gump

Zeka geriliği olan bir gencin dokunaklı ve şaşırtıcı hikayesi.

Hayatını bildiği en iyi şekilde yaşayarak, kazara olağanüstü bir biçimde başarılı olan iyi niyetli bir adamın hikayesi. Madalyalar kazanıyor, profesyonel pinpon oyuncusu oluyor, koşuya başlıyor, büyük bir karides şirketinin sahibi oluyor ve ülke çapındaki herkese ilham veriyor. Forrest'ın basit tabiatı onu sempatik yapıyor çünkü işe yarar bir şeyler yapmak için süper zeka olmak zorunda olmadığınızı kanıtlıyor. Yapmanız gereken tek şey denemek.



 

16 – Beyaz Şeytan  – Blow

Gerçek bir olaya dayanmaktadır.

Yaşanmış bir olaydan uyarlanmış harika bir film daha. Bu sefer biraz daha illegal. George Jung ve onun kokain satıcılığı kariyerine dayanan bir film. Ufak çaplı başlayan illegal faaliyetleri tutuklanmasına ve kokainle tanışmasına neden olur ve işte olaylar bu noktada patlamaya başlar. Piyasadaki kokainin %85'ini elinde tuttuğuna dair dedikoduların yayılmasıyla oldukça güçlü ve başarılı bir adam haline gelir.



 

17 – Kirli, çürük ve adi  – Dirty Rotten Scoundrels

Çok kibarlık etme yaya kalırsın. Kazananlarla tanışın.

Bu hikaye de ufak çaplı ve büyük çaplı iki dolandırıcının ikisi için yeterince büyük olmayan küçük bir Fransız şehrindeki rekabetinden bahsediliyor. Sonuçta kaybedenin şehri terk etmek zorunda kalacağı bir iddiaya girerler. Tek problem iddianın genç bir kadını hedef alıyor olmasıdır. Hedeflerine ulaşmak için birbirleriyle rekabet eden bu iki sahtekarın kafalarının nasıl işlediğini görünce tabii ki çok eğleniyorsunuz.



 

18 – Göklerin Hakimi – The Aviator

Bazı adamlar geleceği hayal eder. O inşa etti.

Havacı ve aynı zamanda bir yönetici olan Howard Hughes'in 1920'lerin sonundan 1940'ların ortalarına kadarki kariyer yolculuğunu anlatan biyografik bir film. Onu bu kadar muhteşem yapan şey ne kazandığı para ne de harcadığı zamandır. Onu rakiplerinden ayıran şey detaylara dikkat etmesi ve mükemmeliyetçiliğidir. Rakip şirketlerden kötü niyetle yapılan dedikodulara kadar yol boyunca bir sürü zorlukla karşılaşıyor ancak hiçbir şey olmak istediği kişi olmasını engelleyemiyor.



 

19 – Riskli İş – Risky Business

Gezintiye çıkmak için babanızın Porsche marka arabasını aldığınızda ve bir sürü paraya ihtiyacınızın olduğunu anladığınızda neler yapmanız gerektiğini anlatan iyi bir hikaye. Joel, anne babası uzaktayken ve hiçbir sorumluluğu yokken,  nakit tedarik etmenin zannettiği kadar kolay olmadığını anlar. İnsanların zor durumda kaldığında biraz para bulmak için neler yaptığına ilişkin ilginç bir film.



 

20 – Şirket – The Corporation

Bir işletme aldığınızda ve bu işletmeyi tüzel kişi olarak biçimlendirdiğinizde neler olduğunu anlatan bir film. Bu kişinin yegane amacı pay sahiplerine karşın para kazanmak olursa ne olur?  Bu sadece kötü şirketleri anlatan bir film değil, aynı zamanda onları durdurmak için neler yapmamız gerektiğini gösteren de bir film.
 
 

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder