12 Eylül 2015 Cumartesi

Girişimci Yardımcıları

Girişimcilik her anlamda bağımsız olmanız anlamına gelir. Artık bir patronunuz yoktur. Başarılı olup olmadığınızı denetleyen, işlerinizi takip eden insanlar yoktur. Bunların yerine kendi kaderinizi kendinizin tayin etme şansınız vardır. Sadece kendinize hesap verirsiniz.

Girişimcilik bağımsız hareket edebilme anlamına gelse de bir çok girişimci başarısını etrafındaki insanlardan aldığı pozitif yardımlara borçludur. Kendi kararlarınızı alıp, kendi yolunuzu çizebilirsiniz ama etrafınızdan alacağınız yardımlar çok daha etkilli olmanızı sağlayabilir. Aşağıda, girişimcilik maceranızda yardım alabileceğiniz insan tiplerini açıklıyoruz.

 

1. Fikirlerine değer verdiğiniz danışmanlar

Danışmanlar, girişimcilierin yardım alması kaçınılmaz olan kişilerdir. Özellikle işinizin kurulum aşamasında mutlaka fikirlerine değer verdiğiniz insanlara danışmalısınız. Bu insanlar genelde geçmişte bir kaç girişim deneyimi yaşamış, hatalar hapmış ve bu hatalarından dersler çıkarmış kişilerdir. Bu kişilerin tavsiyeleri, bakış açıları ve rehberlikleri tahmim ettiğinizden çok daha fazla işinize yarayacaktır. Bu insanlar aynı zamanda çok geniş çevreye sahip olduklarından size işinizi kurarken gerekli olan herşeyi sağlayacaklardır.

Takdir ettiğiniz ve güvendiğiniz bir danışman bulduğunuzdan emin olmalısınız. Bu insanlar yıllarca sizin doğru yoldan ilerlemenize yardım edeceklerdir. Eğer çevrenizde bu insanları bulmakta güçlük çekiyorsanız, sosyal medya üzerinden eskiden alanınızda girişimcilik yapmış insanlara ulaşmaya çalışın. Ayrıca yerel ağlardan da insnlarla konuşup fikir alışverişi yapabilirsiniz. Karşınıza kimin çıkacağı hiç belli olmaz.

 

2. Saygı duyduğunuz ortaklar

Kendi işinizi yürütmek için ya da başka şirketler ile ortak çalışmak amacıyla ortaklık girişimleri yapmak sizin başarılı bir girişimci olmanızı kolaylaştıracaktır. Ortaklarınızla karşılıklı saygı temelinde kuracağınız ilişkiler, zayıflık, çekişme ve bencillik duygularının da oluşmasını engelleyecektir.

İyi bir ortak bulmak kolay olmasa da potansiyelinizi maksimum seviyeye çıkartabilmeniz için ortaklar çok önemlidir. Acele etmeyin, size her yönüyle tam olarak uyacak bir ortak bulana kadar bekleyin.

 

3. Güvenebileceğiniz personel

Bir iş sadece kendinizin liderliği ile başarılı olamaz. Özverili ve güvenilir personele sahip olmanız sizin günlük işlerinizi ve operasyonel sorumluluğunuzu azaltacaktır. Güvenebileceğiniz insanlar, sizin direktifleriniz doğrultusnda işinizi yürütürler ve tıkandıkları zamanlarda sizden yardım isterler böylece işlerin yolunda gittiğinden emin olursunuz.

Güvenebileceğiniz personel alımı yaparken dikkatli olmalısınız. İş görüşmesi yaparken şirket kültürünüz ve çalışma şekliniz hakkında açık olmanız çok önemlidir. Personel adaylarınızın samimiyetini ve diğer insanlarla olan ilişkilerini anlamaya çalışın.

 

4. Arkadaşlarınız

Eğer izin verirseniz, girişimcilik yolunuzda arkadaşlarınız size tahmin ettiğinizden çok daha fazla yardım edebilirler. Girişimcilik gibi zorlu bir yolda ilerlerken kişisel ilişkilerinizden fedakarlık yapmanız kaçınılmazdır. Uzun çalışma saatleri hatta haftasonlarında bile çalışmak zorunda kalabilirsiniz fakat kendinize ve arkadaşlarınıza da zaman ayırmanız oldukça önemlidir.

Sağlıklı bir iş- özel hayat dengesi kurabilirseniz girişimcilikten daha fazla zevk alabilirsiniz. Dinlenmiş olmanız çok daha iyi kararlar vermenize sebep olacaktır. Arkadaşlarınız kendinizi ateşe atmanıza izin vermeyeceklerdir.

 

5. Sizi destekleyen bir aile

Ailenizin gücünü ve önemini asla ihmal etmeyin. İşinizin başarısız olması, iflas etmeniz ya da herşeyinizi kaybetmeniz halinde bile her zaman aileniz yanınızda olacaktır.

Ailenizle problemlerinizi, korku ve endişelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin. Bunları içinizde tutmak hem sizi daha fazla strese sokacak hem de ailenizle yabancılaştıracaktır. Ailenizle düzenli olarak vakit geçirin ve onları girişimcilik yolunuzda aktif bir destekçi olarak görün.

Bahsettiğimiz bu insanlar; size doğru karar vermenizde yardımci olurlar ve işler kötü gittiğinde yanınızda olurlar. Böylece girişimcilik macerenızda başarılı olmanız çok daha kolaylaşır. Etrafınızın, güvenebileceğiniz, sevdiğiniz ve saygı duyduğunuz kişilerden oluşması girşimcilik maceranızdan daha çok zevk almanınızı sağlayacaktır. Başarısız olsanız bile. 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder