12 Eylül 2015 Cumartesi

Başarı için planlama

İnsanların birçoğu başarılı olmak ister ancak başarılı olmak söylendiği kadar kolay değildir.

Büyük bir hedefi başarmak için kendinizi disiplin altında tutmaya çalışırken bir sürü engelle karşılaşacaksınız.

Aşağıdaki tavsiyeleri aklınızda tutarak başarılı olma şansınızı ciddi anlamda arttırabilirsiniz.  Başarılı olmak isteyenler için başarılı olmanın yolları şöyle:

 

 

Başarı için planlamainternet-girisimcisi-olmak

1 – Başarılı olduğunuzu hayal edin

Einstein hayal gücünün bilgiden daha önemli olduğunu söylemiştir. Başarınızı ne kadar canlı ve ne kadar doğru hayal ederseniz gerçekleştirmenizde o kadar kolay olur. Aynı şekilde mühendislerde önce köprüyü hayal eder sonra köprüyü inşa eder. Sizde başarınızın mühendisi olabilirsiniz.

Başarınızı hayal etmek için her gün birkaç dakikanızı ayırın. Başarılı olduğunuz bir film hayal edin. Filmde ne yapıyorsunuz? Başarı neye benziyor? Başarı hissinin tadını çıkarın ve ateşinizi canlandırmak için bu hissi motivasyon olarak kullanın.

Başarınızı hayal ederken sağlıklı bir motivasyon geliştirin. Başarılı insanlar kendilerine ve misyonlarına inanırlar. Bununla beraber aşırı narsistliğinizle diğer insanları kendinizden uzaklaştırmayın. Diğer insanlarda tıpkı sizin gibi başarılı olmak isterler. Hedefiniz, istediğinizi elde etmek için onları hor görmek olmamalıdır.

2 – Hayatınızın amacını veya hedefini bulun

Yapmaktan hoşlandığınız ve sizi tatmin eden şeyleri belirleyin. Yapmaktan hoşlandığınız şeyi belirledikten sonra bu bilgiyi hayatınızın amacını veya hayatınızın hedefini bulmak için kullanın.

Yapmaktan hoşlandığınız şeyi bulmanız yol boyunca motive olmanızı sağlayacaktır. Gerçek tutkunuz satranç olduğu halde triatlon yapmaya zorlandığınızı düşünün. Hayli güç, değil mi? Şimdi de satranç turnuvasına katılma fırsatınızın olduğunu düşünün. Hedefiniz keyif aldığınız bir şeyi yapmaksa hedefinizi küçük parçalara ayırmak çok daha kolay olacaktır.

Hayatınızın amacını veya hedefini nasıl belirleyeceksiniz? Bu herkes için zordur ancak belirlemek için deneyebileceğiniz birkaç yol vardır:

Kariyer koçuyla konuşun veya iyi bir psikoloğu ziyaret edin.

Farklı işleri deneyin. Sizi en az tatmin eden işin bile öğrenmenize yardımcı olacağını aklınızdan çıkarmayın.

Yapmaktan keyif alacağınız bir işi yapmayı deneyin. İster bira yapmak olsun ister sanat danışmanlığı olsun sevdiğiniz bir işi yapmanız başarı şansınızı arttıracaktır.

3 –  Kendinize göre başarının anlamını tanımlayın

Başarının sizin için ne ifade ettiğini bilmezseniz başarılı olamazsınız. Herkesin başarı tanımı farklıdır ve başka birinin başarı standardını kullanmak başkasının öğle yemeğini yemeğe benzer. Net hedefler koyun ve gerçekçi olun.

Hedeflerinize ne zaman ulaşacağınızı nasıl bileceksiniz? Standartlarınız ölçülebilir olmalıdır aksi halde bütün hayatınızı belirsiz bir hedefin peşinden koşmakla geçirirsiniz.

Diyelim ki işinizde iyi olmak istiyorsunuz. Terfi aldınız, zam aldınız ancak her zaman daha iyisini yapabileceğiniz için hala hedefinize ulaşamadınız değil mi? Daha da yükselebilirsiniz veya daha çok para kazanabilirsiniz. Ancak ne yazık ki sahip olduğunuz hiçbir şey yeterli olmayacaktır.

Bunu yapmak yerine kıstaslar belirleyin: "Hedefim verimliliğimi %30 arttırmak ve bir yıl içinde işe en fazla beş kere geç kalmak." Bunlar başarıldığı zaman ölçülebilir hedeflerdir, tatmin ve sonuç hissi verir, başarılı hissetmenizi ve kendinize güvenmenizi sağlar.

4 – Kendinize olan güveninizi dikkatli bir şekilde düşürün

Doğru okudunuz: kendinize olan güveninizi düşürün. Başarılı olmak için kendinize çok güvenmeniz gerektiği iş dünyasında herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Ancak bazı insanlar, insanların daha çok başarılı olması için kendilerine olan güvenlerini azaltmaları gerektiğini düşünürler. Şu nedenlerle:

Düşük özgüven kritik geribildirimlere dikkat etmenize ve kendinizi daha fazla eleştirmenize yardımcı olur. Mühendislik dünyası için Allah'ın bir lütfu olduğunuza inanırsanız büyük olasılıkla geribildirimlere karşı kapalı olursunuz. Kendinizi doğru bir şekilde eleştirebilmelisiniz. Başarılı insanlar tam olarak böyle yaparlar.

Düşük özgüven daha çok çalışmanızı ve daha çok hazırlık yapmanızı sağlar. Bir sonraki salıya kadar sunumunuza hazırlanacağınıza inanmazsanız pratik yapmak ve rakamların üzerinden geçmek için daha çok zaman harcarsınız.

Düşük özgüven daha az narsist olmanızı sağlar. Daha az narsist olan insanlar iş arkadaşlarına karşı saygılı olurlar. Saygının sizi başarıya ulaştıracağı bir sır değildir.

5 – Hedefinize ulaşmak için zaman çizelgesi yapın

Hedefinize ne zaman ulaşacağınızı bilmezseniz başarılı olup olmadığınızı belirlemeniz de zorlaşır. Zor ama başarılabilir bir zaman çizelgeniz olsun. Fransa bisiklet turnuvasını sıfırdan iki senede kazanmak mantıklı değildir ancak en az 20 ücretli müşterinin önünde bir komedi gösterisine rezervasyon yaptırmak mantıklıdır.

6 – Hedeflerinize ulaşmak için ihtiyaç duyacağınız şeyleri/becerileri/malzemeleri belirleyin

Örneğin ünlü bir konuşmacı olmak istiyorsanız engin kelime bilgisine, sağlam bilgi birikimine, konuşma yazma, ses duruluğuna ve sunum becerilerine ihtiyacınız olacaktır. Yani uzun vadeli hedeflere ulaşmak için kısa vadeli amaçlar belirlemeniz gerekir.

7 – Hayatı merak edin

Başarılı insanların birçoğu oldukça meraklıdır. Bir şeylerin nasıl olduğunu anlamazlarsa veya bir sorunun cevabını bilmiyorlarsa öğrenmeye çalışırlar. Bu sayede kendilerini keşfetme arayışına girerler ki bu yolculuk varış noktası kadar önemlidir.

8 – Geliştirmeniz gereken becerilerinizi ve dış kaynaklardan temin edebileceğiniz becerileri belirleyin

Dış kaynak kullanımı zaman yönetimiyle alakalıdır. Üstün insan olduğunuzu düşünebilirsiniz ancak güçlerinizin de sınırları vardır.

Son verdiğiniz örnek üzerinden gidelim. İyi bir konuşmacı olmak için sesinizi ve sunum becerilerinizi geliştirmeniz gerekir çünkü bunlar bir konuşmacının ihtiyacı olan temel becerilerdir. Ancak konuşma yazma beceriniz eksikse bir uzman aracılığıyla dış kaynak kullanımına gidebilirsiniz. Buna akıllı çalışma denir. İyi liderlerin birçoğu kendi konuşmalarını yazmazlar, konuşmayı doğru bir şekilde aktarmaya odaklanırlar.

 

Uygulama

girisimcilerin-almasi-gereken-riskler1 – Ana hedefinize odaklanarak küçük hedeflerinizi gerçekleştirin

Ağırdan almak için nedenler bulmayın. Balıklama atlayın ve küçük parçalara ayırmaya başlayın. Arenaya çıkmadan hangi problemlerin çıkacağını asla bilemezsiniz.

Hedefinizi küçük parçalara ayırın. Teknoloji şirketi açmak erişilemez bir şeymiş gibi görünüyor değil mi? Küçük hedeflere ayırın. Fikrinizi kolaylaştırmaya odaklanın, daha sonra finansman bulmaya odaklanın, daha sonra prototip geliştirmeye çalışın vb. Hedefinize parça parça hücum edecek vizyonunuz varsa gerçekleştirmek daha kolay ve az göz korkutucu olur.

2 – Dikkat dağıtan şeylerden mümkün olduğunca uzak durun

Dikkat dağıtan şeyler bakış açınıza göre ya yaşamın tuzu biberidir ya da yasak meyvedir. Daha açık olmak gerekirse: bir göreve %100 odaklanmanız neredeyse imkansızdır. Kısa süreli dikkat dağınıklığı normaldir. Ancak kısa süreli dikkat dağınıklıkları yüzünden hedefleriniz arka planda kalmaya başlarsa onlardan uzak durmanız gerekir.

3 – Etrafınızda başarılı insanlar olsun

Etrafınızda başarılı insanların olması teşvik edicidir.  Bu kişilerle fikir teatisinde bulunabilirsiniz ve hatta bu kişiler vasıtasıyla başka insanlarla temas kurabilirsiniz. Etrafınızda başarılı ve azimli insanların olması başarı kültürü oluşturmanızı sağlar.

Başarılı insanları araştırın. Etrafınızdaki başarılı insanları gözünüzün önüne getirin. Neler yapıyorlar? Hayata nasıl bakıyorlar? Tavsiyeler isteyin. Yaklaşımlarınızdan bazılarını onlara göre uyarlayın. Bilgi birikimi bedava olduğu kadar güçlüdür de.

4 – Kendi işlerini yapan diğer insanlara güvenin

Etrafınızdaki insanlara güvenmezseniz başarılı olmanız zorlaşır. Her şeyi çok yakından idare ederseniz veya kontrol ederseniz aynı anda bir sürü şeyle ilgilenmeniz gerekir ve diğerleri onlara bir şans vermediğiniz için size kırılır.  Başarılı olmak demek bir anlamda etrafınızda yetenekli insanların olması anlamına gelir. Diğerlerine yeteri kadar güvenmezseniz başarılı olamazsınız.

Güvenin çünkü güven inanılmaz bir motivasyon faktörüdür. Birine güvenirseniz en iyisini yapmaya çalışır çünkü güveninize karşılık sizi ödüllendirmek ister. Bu çok güçlü bir teşvik edicidir.

İhtiyacınız olduğu için insanlara güvenin. Hiç kimse tek başına ve büsbütün bağımsız olarak çalışamaz. Hoşumuza gitsin ya da gitmesin diğer insanlara bağımlıyızdır. Diğer insanlara güvenmek bir gerekliliktir, seçenek değil

5 – Bir akıl hocası bulun

Akıl hocası bir kişidir, genellikle sizden daha deneyimlidir, ticareti bilir, tavsiyeler verir ve işlerinize yardımcı olur. Başarılı insanların birçoğunun arkasında akıl hocaları vardır. Akıl hocaları rehberliklerinin başarıyı beslemesinden memnuniyet duyarlar.

Akıl hocası size şu konularda yardımcı olacaktır:

Network: Network bağlantıları olan insanlarla temaslar kurmaktır. Bilinenin aksine ağ kurmak karşılıklı faydadır. Bir şey karşılığında birisine uzmanlık, fikir veya fırsat sunarsınız.

Sorun giderme: çözüm bulma fikirleri veya uygulamaları nasıl daha iyi hale getirebileceğinizi öğrenmektir. Akıl hocanız fikirlerinizi daha iyi hale getirmeniz için neleri değiştirmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olur.

Strateji oluşturma: akıl hocasının vizyonu sizden daha geniştir çünkü başarılarıyla ve başarısızlıklarıyla uzun süredir oyundadır. Gelecekle ilgili stratejiler oluşturmak için deneyim miraslarından faydalanabilirsiniz.

6 – Toplayabildiğiniz kadar bilgi toplayın

Çalışın. Anlayın. Öğrenin. Tekrar edin. İnsanlar inanılmaz varlıklar çünkü dünyaya bakarız, fikirsel bağlantılar kurarız ve bu bağlantıları hayatımızı güzelleştirmek için kullanırız. Bunların hepsi bilgi sayesinde olur. Öğrenme düğmenizi asla kapatmayın.

7 – Rakamları gözden geçirin

Rakamlardan korktuğunuz için vazgeçtiğiniz bir fikriniz oldu mu? Bu korku normaldir ancak rakamların size rehberlik etmesine izin vermeniz iyi bir fikirdir.  Yanılmak inatla ısrar etmekten daha iyidir.

8 – Hesaplanmış riskler alın

Konfor bölgenizin dışına çıkın. Başarılı insanlar büyük düşünürler ve büyük davranırlar.  Fırsatların kucağınıza düşmesini beklemeyin. Onları ortaya çıkarın. Başarılı insanlar büyük yatırımlar ( kariyerlerine, işlerine, eğitimlerine ) yaparlar ve büyük yatırımlar büyük riskler içerir. Risklerinize çalışın, olasılıkların sizin lehinize olduğundan emin olun ve gözünüzü karartın. Cesur olun. Göz önünde bulundurmanız gereken 3 hesaplanmış risk:

Rakiple ortak olmak: ister uzun mesafe koşucusu olsun ister teknoloji devlerine arka uç çözümler sunuyor olun rakibinizle ortak olmanız kaynaklarınızı birleştirmenize, motivasyonunuzun artmasına ve yeni ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir.

Takip etmek yerine öncülük etmek: önayak olmak tehlikeli olabilir. Karşıdan esen rüzgarı kabul etmiş veya daha önceden denenmiş bir fikre bel bağlamış olabilirsiniz. Farklı bir şeyler yapmak için cesaretinizi toplayın.

9 – Problemler çözün

Başarılı insanlar problem çözerek ve sorular cevaplayarak süreci desteklerler. Nerede olduğunuzun veya ne yaptığınızın bir önemi yok, etrafınıza bakın ve devam etmenin yollarını arayın. İnsanlar nelerle mücadele ediyorlar veya nelerden şikayet ediyorlar? Onların hayatını etkili bir biçimde nasıl kolaylaştırabilirsiniz? Bir şeylerin daha düzgün işlemesi için bazı durumları yeniden tasarlayabilir veya yeniden organize edebilir misiniz? Önemli boşlukları kapatacak ürünler veya hizmetler yaratabilir misiniz?

Hangi problemlerin çözülmesi sizi motive eder?

Sosyal problemler: Facebook insanlarla olan etkileşimimizi yeniden şekillendirdi. Yeniden şekillenmesi gereken bir sosyal problem olduğunu düşünüyor musunuz?

Teknolojik problemler: Dell gibi şirketler kullanıcı deneyimimizi beklentilerimizle uyumlu hale getirmek için daha küçük ve daha güçlü bilgisayar işlemcileri tasarlar. İnsanlara teknolojiyle alakalı çözümler sunabilir misiniz?

Stratejik problemler: IBM gibi danışmanlar daha üretken, karlı ve tedbirli olmaları için diğer şirketlere yardımcı olurlar. Birisinin stratejik bir problemini çözebilir misiniz?

Kişilerarası problemler: psikologlar ve evlilik danışmanları karmaşık insan ilişkilerini düzenlemeye yardımcı olurlar.  İnsanların diğerleriyle daha iyi anlaşmalarına yardımcı olabilir misiniz?

10 – Teknolojiyi kullanın ve teknolojinin sizi kullanmasına izin vermeyin

Teknoloji oldukça güçlüdür; diğer insanlarla göz açıp kapayıncaya kadar temas kurmamızı sağlar, algoritmaları doğru ve hızlı bir şekilde hesaplar, veri girişi gibi sıradan görevleri kolay ve hızlı bir şekilde yerine getirir. Ancak izin verirseniz teknoloji ağırlık yapar. Enerjinizi ve verimliğinizi tüketir. İnternetin güzel ve kötü tarafı budur.

 

Tekrar denememasa-tenisi-oyuncusu

1 – Israrcı olun

Başarısız olabilirsiniz. Kendinizi nasıl toparlayacağınız başarıyı nasıl tanımladığınızla alakalıdır. Pes etmeyin. İlk teşebbüsünüz başarısız olursa pes etmeyin.

Başarısızlığın sizi tanımlamasına izin vermeyin. Aküyü geliştirmek için 10,000 kere başarısız olan üretken Amerikan mucit Thomas Edison'a bu başarısız girişimleri sorarsanız: "Ben başarısız olmadım, sadece işe yaramayan 10,000 yol buldum" der.

Bahaneler uydurmayın. Başkasını veya bir şeyi suçlayarak başarısızlığınızı mantıklı hale getirmeyin. Bir şey sizin hatanızsa kabul edin. Bunu yapmanız değiştirmeniz gereken şeyi anlamanıza yardımcı olur. Başarısızlık sonrası uydurulan bahaneler durumu daha iyi hale getirmenizi engeller.

Başarısızlıklarınızdan ders çıkarın. Her başarısızlık öğrenme fırsatıdır. Bir hata yaparsanız ve öğrenmeyi reddederseniz aynı hatayı yeniden yapma olasılığınız artar. Bir hata yaparsanız ve hatanızdan ders çıkarırsanız aynı hatayı tekrar yaparak zaman kaybetmezsiniz.

2 – Hayatın adil olmadığını kabul edin

Bu durumdan yakınabilirsiniz veya dışarı çıkabilir ve bunu değiştirmek için bir şeyler yapabilirsiniz. Haksızlıkları düşünmekle zaman kaybetmeyin ve bu durumu fayda olarak nasıl kullanabileceğinizi düşünün.  Newton ağaçtan elma düştüğü ve kafasına çarptığı için şikayet edebilirdi. Ancak o ne yaptı? Yerçekimi yasasını buldu ve şu anda fiziğin babası olarak biliniyor.

3 – Başarının mutluluğu garantilemeyeceğini aklınızdan çıkarmayın

Başarı hedefi gerçekleştirmek olarak görülür ancak her zaman mutluluk getirecek diye bir şey yoktur. İnsanların birçoğu başarılı olsalar da olmasalar da mutlu olabilirler.  Memnuniyet ve tatmin hayatta ne yaptığınızla değil hayata nasıl baktığınızla alakalıdır. Olaya bu bütünlükte bakın.

Yol boyunca gemileri yakmayın. Hayatın büyük bölümü kişisel ilişkiler olduğundan ilişkilerinize zarar vermeyin. Nükleer fisyon yapmanın daha ucuz ve etkili bir yolunu keşfettiyseniz ancak kimse sizden hoşlanmıyorsa, eşiniz ve arkadaşlarınız yoksa buna değer mi?

Deneyimlere nesnelerden daha çok değer verin. İnsanlar parayı saplantı haline getirmiştir. İşin ilginç tarafı bilim adamları parayla satın aldığımız eşyalara göre deneyim anılarımızın bizi daha çok mutlu ettiğini düşünmektedirler. Yol boyunca güzel insanlarla güzel anlar paylaşın. Bunu yaparsanız mutlu olursunuz.

4 – Düşünce tarzınızdan korku ve şüpheyi çıkarın

Her durumda pozitif olmaya odaklanın. Düşünceleriniz eylemlerinize rehberlik ederse verimliliğiniz artar.  Başarısız olursanız yeniden başlamaktan korkmalısınız. Daha da başarılı olma fırsatını yakaladığınız için mutlu olmalısınız.

 

Başarılı olmak için ipuçları

Kendinize güvenin ve yeteneklerinize inanın.
Sizden ve başarınızdan dolayı herkes mutlu olmayacaktır. Bazı insanlar size güvenmeyecek ve sizi kıskanacak. Bunlara karşı hazırlıklı olun ve sizi destekleyecek ve sizin adınıza mutlu olacak insanlar bulana kadar bu insanları görmezden gelin.
Her zaman alçakgönüllü olun. Fazla gurur çöküşe neden olabilir.
Başarılı olmanın anahtarı sevdiğiniz şeyi bulmak ve bu şeyde uzmanlaşmaktır.
Başarıya giden kısa bir yol yoktur. Başarı hazırlıkla, sıkı çalışmayla ve başarısızlıktan çıkartılan derslerle elde edilir.
Başarı sadece iradeyle gelmez. Tutarlılık ve kararlılık gerektirir. Bir şeyi bir kere yapmak büyük fark yaratmaz, bir şeyi birden fazla kez yaparsanız başarılı olursunuz.
Başarılı olmanızı sağlayacak şey içinizdedir.
 

Uyarılar

Diğer insanların görüşleriyle ilgili fazla endişelenmeyin. Sadece başarmak istediğiniz şeye odaklanın.
Davranışlarınızla örnek olun. Diğerleri başarılarınızı görürse sizin yaptıklarınızın üstüne nasıl çıkabileceklerini düşünmeye başlarlar.
Saygılı ve kibar olun. Başarılı olmak için diğer insanlara saygısızlık yapmamanız gerektiğini aklınızdan çıkarmayın.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder