9 Eylül 2015 Çarşamba

Oyuncuların hareketlerinden kinetik enerji

Shell tarafından geliştirilen "Morro da Mineira" isimli girişim projesi kapsamında açılışı yapılan futbol sahası, oyuncuların hareketlerini kinetik enerjiye dönüştürüyor ve bu enerjiyi geceleri sahanın ışıklandırılması için kullanıyor.

Halka açık ücretsiz spor tesisleri insanların bir araya gelmesini ve fit kalmasını sağlayan en önemli alanlardır. Ancak maliyetli oldukları ve yeterli kaynak olmadığı için genellikle kötü durumda olurlar. Bu durum kamu alanlarının gece aydınlatılmadığı Brezilya'nın varoş bölgelerinde de görülmektedir. Brezilyalı futbol efsanesi Pele, Shell'in Morro da Mineira adlı girişim projesinin tanıtımına yardımcı olmak amacıyla Morro da Mineira'da yer alan futbol sahasının açılışını yaptı. Bu futbol sahası oyuncuların hareketlerini kinetik enerjiye dönüştürüyor ve bu enerjiyi geceleri sahanın ışıklandırılması için kullanıyor.

oyuncularin-enerjisi-kinetik-enerjiye-donusturen-saha-1

Morro da Mineira bölgesinde yer alan futbol sahası çocukların en fazla kullandığı antrenman sahası. Futbol sahası çocukların attığı adımları elektriğe çeviren bir sistemle donatıldı. Oyuncuların sahada kullandığı enerji gün boyunca toplanıyor ve elektrik olarak depolanıyor.  Çocuklar eskiden akşam olduğunda futbol sahasını kullanamıyordu. Ancak kullanılan bu yeni sistem sayesinde futbol sahası geceleri de güvenli bir yer oldu. Bölge halkı yenilenebilir enerji sayesinde, bir taraftan çocuklarının beladan uzak kalmasını sağlarken bir yandan da yüksek fatura derdinden kurtulmuş oluyor.

cevreci-is-fikri 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder