4 Ekim 2015 Pazar

Teknoloji Sektörü

Yeni iş fikirleri ailesi olarak yükselişe geçeceğini tahmin ettiğimiz teknoloji sektöründeki trend iş fikirleri şöyle:

 

Sanal gerçeklik

sanal-gerçeklik

Bilgisayar tutkunları ve bilim kurgu yazarları yıllardır sanal gerçeklikle ilgili hayaller kurmaktadır. Ancak özellikle 1990'lardaki erken girişimler hayal kırıklığıyla noktalanmıştır. Bunun en önemli nedeni teknolojinin henüz hazır olmamasıydı. İşlemcilerdeki ve ekranlardaki hızlı ilerlemeler sanal gerçekliğin en sonunda yaygınlaşmasını sağlayacak.

Sanal gerçekliğin doğuşunu görmeye başladık bile: insanlar hala Oculus'dan dolayı heyecanlı ve Oculus'u merak ediyor. Söylentilere göre Microsoft ve Apple'da sanal gerçekliği keşfetmiş.

 

Kurumsal yazılım tasarımı geliştirme

tasarim-sirketi-kurmak

Ne yazık ki kullanıcı arabirimleri geride kaldı. Kullanıcı ara yüzü genellikle veri tabanı oluşturulduktan sonra akla gelir. Bu artık değişiyor.

Girişim şirketlerinin tüketiciye dönük hareketlerin hızına yetişmesi gerekiyor. Özellikle mobil olarak güzel ve fonksiyonel ara yüzler geliştirmeliler.

 

 

Büyük veri

is-plani-hazirlama

Teknoloji sektöründeki trendlerden biri de "büyük veri" olacaktır. Büyük veri; sosyal medyadan, internet sitelerinden ve gsm operatörleri gibi kaynaklardan elde edilen düzensiz bilgilerin anlamlı bir bütün haline getirilerek şirketlere stratejik planlamaları için sunulan bilgilerdir. Kısaca bilişim ve teknoloji dünyasındaki kayıt edilebilen yığın halindeki bilgilerin anlamlandırılarak işe yarar hale getirilmesidir.

Şirketler artık "Kentucky'de kaç tane kırmızı ayakkabı satılır?" sorusuna tahmin yürütebilir hale gelecek.

 

Tek yapı şirketleri

apple

Paranızı, ürünleri veya hizmetleri baştan sona kendi üreten ve çözümleri kendi bulan şirketlere yatırmanız daha sağlıklı. Apple'ı tek yapı şirketi olarak düşünebiliriz. Apple çiplerini, uygulamalarını ve perakende satış mağazalarını kendi yapıyor.

 

Dijital sağlık

saglik-danismanligi

Günümüzde doktorların kullandığı bir sürü cihaz vardır. Ancak bu cihazlar doktorlar tarafından geliştirilmez. Mobil ve dijital sağlık trendi önemli oranda yükselişe geçecek.

"Hareket merkezlerinden biri mobil programlanabilir tıbbi kayıtlar olacak. Bütün teşhisler ve test sonuçları için taşıyıcılar olacak ve Apple'ın HealthKit'ine benzer çözümler olacak. HealthKit gibi teknolojilerden sonra talep arttı ve milyonlarca yazılım mühendisi yeni uygulamalar geliştirebilir."

 

Online pazarlar

basarili-eticaret-isi

eBay ve gittidiyor gibi online pazarlar fazlasıyla başarılı. Ancak online pazarlara "mobil öncelikli" yeni pazarlar da eklenmeye başlayacaktır.

 

İnternet güvenliği

internet-güvenliği

2014 şifre güvenliği için pek de iyi bir yıl olmadı. Sony sızıntıları ve büyük ölçekli iCloud fotoğraf hackleri ile Kate Upton, Rihanna, Jennifer Lawrence gibi ünlülerin çıplak fotoğraflarının online olarak yayılmasına neden oldu ve bu güvenlik ihlalleri, mahremiyetin kolayca zedelenebileceğini gözler önüne serdi.

Bu nedenle güvenliğin en önemli trendlerinden biri olacağını söylemek hiç de şaşırtıcı olmaz. Şirketler veri ihlallerinin ne zaman ve nerede ortaya çıktığını tanımlayacak ve daha sonra her şeyi daha korunaklı hale getirerek hasar tespiti yapacak.

 

Bitcoin

bitcoin

Bitcoin'in fiyatı düşmeye başlasa da Balaji Srinivasan'ın söylediğine göre bu yıl sanal para çözümleri bakımından üç şey dikkate alınacak. Birincisi bitcoin hala yeni ve bunu benimsemeliyiz. Ayrıca yeni ödeme uygulamaları geliştirilebilir ve bitcoin altyapı olarak hesaba katılabilir.

 

Bulut bilişim

bulut-bilişim

Bulut  bilişim ile cihazlarınızı daha verimli hale getirebilirsiniz. Bulut esasen telefonunuzda, tabletinizde ve bilgisyarınızda kullandığınız uygulama ve dosyaların depolandığı ortak bir yeri ifade eder. Yani her bir cihazınızla dünyanın neresinde olursanız olun dosyalarınıza bağlanarak kolaylıkla işlem yapabilirsiniz. Bu da her cihazınız için ekstra depolama alanı ekstra işlemci kullanmanıza ihtiyaç kalmayacağı anlamına gelir. Bu sayede hem çok daha hızlı işlem yapabilir hem de büyük oranda tasarruf etmiş olursunuz.

Bilişim sektöründe önde gelen kuramcılar, internetin geleceğini bulut bilişimin belirleyeceğini ileri sürmektedirler.

 

Kitle fonlaması

kitle-fonlaması

Kitle fonlamasını düşündüğümüzde bilgisayarımızın başına geçip genç bir girişimcinin projesine veya icat ettiği bir ürüne bağış yapacağımız aklımıza gelir. Cebimizde taşıdığımız akıllı telefonlar sayesinde sadece kitle fonlaması platformları çok daha popüler hale gelmeye başlayacaktır.

 

Nesnelerin interneti

internet-girisimcisi-olmak

Aşırı tüketim kültürümüz nedeniyle eski veya bozuk cihazları sürekli olarak yenileriyle değiştirmeye meğilliyiz. Bu aşırı tüketim kültürünün çözümü ise nesnelerin internetinden geçiyor.

"Nesnelerin interneti bir şeyleri değiştirecek ve yeni tamir kültürü yaratacak. Ekipmanlarını düzenli olarak yenileyemediğiniz veya bir şeyleri tamir edemediğiniz küçük bir aile restoranınız varsa nesnelerin interneti sayesinde bütün sorularınıza cevap bulabileceksiniz: derin dondurucunun daha zor çalışmasının sebebi birisinin kapıyı açık unutması mı derin dondurucunun kompresörünün bozulması mı?"

 

Online video

youtubedan-para-kazanma

YouTube uzun süredir var ancak online video pazarı daha da büyüyecek. YouTube, girişimciler ve şirketler tarafından kendi amaçlarına uygun olarak biçimlendirilecek. Videolardan para kazanmanın yeni yolları bulunacak ve video reklamcılığı çok daha fazla yayılacak.

 

3d yazıcılar

3d-yazici

Gelecekte 3d yazıcıların seri üretimde kullanılmaya başlanmasıyla yeni bir devrin başlayacağı düşünülüyor. Şimdiden 100'lerce çeşidi bulunan 3d yazıcılar geleceğe yatırım yapmak isteyenlere için harika bir iş alanı.

 

Drone kameralar

en ucuz drone kamera

Sosyal ağların popülerleşmesiyle başlayan fotoğraf çekip sosyal ağlarda paylaşma çılgınlığı birçok yeni iş kolunun fitilini ateşledi. Bunlardan biri de drone kameralar. Öz çekimden video çekimine kadar ister sizin kontrolünüzde istersenizde de otomatik olarak çekim yapan birçok drone kamera türedi. Extreme spor yapanlar için de oldukça kullanışlı olan drone kameraların bir gün her evde bir tane bulunacağı iddaa edilmekte.

 

Akıllı evler

akilli-ev

Yeni bir iş kurmak isteyen ve hangi sektöre girsem diye düşünen girişimcilerdenseniz  akıllı ev sistemleri sektörünü de göz ardı etmemenizi tavsiye ediyoruz. Şimdiki teknoloji ile evinizden kilometrelerce uzakta olsanız dahi birkaç dokunuşla evinizde ne olup bittiğini görebiliyor; ışık, sıcaklık ve güvenlik gibi birçok konuda kontrolü elinizde bulundurabiliyorsunuz. İnsanlara güvenli ve konforlu bir yaşam sunan akıllı ev sistemleri sektörünün gelecek 4 yılda %60'a yakın büyüme kaydetmesi bekleniyor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder