3 Ekim 2015 Cumartesi

Mükemmel iş fikri

Dünyayı değiştirebilecek tutkuya sahip bir girişimcisiniz. Başarılı olmak için gerekli olan zihniyete ve araçlara sahip olduğunuzu biliyorsunuz. Bunu hissediyorsunuz…

Tek bir problem var – bir iş fikrine ihtiyacınız var. Ve bu fikrin iyi olması gerekiyor.

Peki, mükemmel iş fikri nasıl seçilir?

Çoğu zaman en iyi iş fikirleri rastlantısal bir şekilde gelir. Hoş, sıcak bir duş alırken,  en sevdiğiniz şarkıyı dinlerken ve…

BAM!

Zuckerburg'de Facebook'u böyle bulmadı mı?

Peki, iyi iş fikirlerini kötü iş fikirlerinden nasıl ayıracaksınız? Tek başınıza çalışıyorsanız veya bu ilk girişiminiz olacaksa, sürekli olarak iş fikrinizin uygulanabilirliğini düşüneceksiniz.

Para kazandıracak mı?
İnsanlar nasıl karşılık verecek?
Başarısız olma ihtimali ne?
Fark yaratacak mı?
Bilinçaltınızın kusur bulmasına neden olan bütün bu sorular harekete geçmenizi engelleyecektir.

Neyse ki, her mükemmel iş fikrinin sahip olması gereken unsurları sizlerle paylaşacağız. Bu unsurlar tahmini sonuçlardansa, iş fikrinizi objektif bir biçimde değerlendirmenizi sağlayacak.

 

1 – Hevesli hedef kitle

İlk ve en önemli unsur hevesli müşterilerdir. Başka bir ifadeyle, iş fikriniz gerçekten değiştirebileceğiniz bir grup insana hizmet etmelidir. Hedef kitleniz belirli bir hedef doğrultusunda harekete geçmelidir.

Örneğin OkCupid isimli inanılmaz derecede başarılı olan bir girişimden bahsetmek istiyorum sizlere. OkCupid yerel randevulaşmaya odaklanan bir çöpçatanlık hizmeti ve OkCupid 'in otomatik olarak tanışma randevusu ayarlayan bir uygulaması var. Yerel verileri kullanmaları online randevulaşmayı hiç olmadığı kadar kolay ve otantik bir hale getiriyor. İşte bu nedenle 3.8 milyon kullanıcısı var ve bunların 1 milyonu her gün aktif. 2004 yılından beri her yıl %33 büyüyorlar.

Açıkça söylemek gerekirse, bu başarılı bir iş. Birçoğunuz OkCupid gibi yüksek etkili bir iş fikrini asla bulamayacağınızı düşünebilirsiniz.

Ancak yapabilirsiniz!

Yenilik, kolaylık ve dikkat OkCupid'in başarısında büyük rol oynasa da, bu büyüme patlamasının arkasındaki gerçek katalizör hizmet sundukları hevesli kitledir.

Sadece şunu düşünün – birisiyle çıkmak isteyen bekar bir insandan daha hevesli kim olabilir?

Şimdi aşağıda yer alan soruları cevaplamanız gerekiyor:

İş fikrinizden kimler etkilenecek?
Hedef kitleniz fikrinize karşılık verecek motivasyona sahip mi?
 

2 – Benzersiz satış noktası

Pazarlama veya metin yazarlığı ile ilgili herhangi bir şey biliyorsanız, o zaman bu unsuru daha önceden duymuşsunuzdur. Benzersiz satış noktası, sizi pazardaki rakiplerinizden farklılaştıracak olan şeydir.

Eşsiz olmak önemlidir ancak farklı olmak uğruna farklı olmayın. Sizi rakiplerinizden ayıran şey hedef kitlenize ciddi anlamda faydalı olmanız olmalıdır. Farklı olmak için farklı olmak amatör görünmenize neden olur.

 

3 – Net bir şekilde tanımlanmış hedefleri olan gerçekçi bir iş planı

Bu bileşen kendi kendini açıklıyor ancak yine de söylenecek birkaç söz var. Başarılı girişimcilerin en önemli özelliklerinden biri kararlı olmalarıdır. Bütün girişimciler başarısız olurlar ve onları ayağa kaldıran şey kararlılıktır.

Burada önemli olan şey faaliyete geçmeden önce gerçekçi bir iş planı hazırlamanızdır. Ve ilerlemenin niceliğini belirlemek için önceden net hedefler belirlemeniz çok önemlidir. Okulda öğretilenler gibi dört dörtlük bir planı hazırlayın demiyoruz. Ancak en azından işletmenizi nasıl yöneteceğinize ve işletmenizi nasıl büyüteceğinize dair bir fikriniz olsun. Ancak iş planı ve hedeflerin iş fikrinizle evrim geçireceğini aklınızdan çıkarmayın. Uyum sağlamak için plan yapın.

Bu unsurun önemini küçümsemeyin. Hedefleri planlamak ve dönüm noktalarını belirlemek başarılı olmak isteyen herkes için en önemli kısımdır.

 

4 – Harcayacağınız zaman ve para

Her işte başarılı bir çıkış yapmak için ciddi anlamda zaman, enerji ve para harcamanız gerekecektir. Başlangıç aşamasından sonra göstereceğiniz çaba ciddi anlamda azalır ve her şey otomatiğe bağlanır. Daha az bir emekle daha fazla para kazanırsınız.

Yapacağınız işin, uzun vadede zamana ve paraya bağlı olmadığından veya ilerleme şansının kısıtlı olmadığından emin olmalısınız. Maliyeti ve zamanı etkili bir biçimde yönetmek için plan yapmak zorundasınız.

 

5 – Kişisel heyecan

İş fikrinizle alakalı son unsur tamamen sübjektiftir çünkü herkesin beğendiği ve beğenmediği şeyler farklıdır.

İş fikrinizin sizi heyecanlandırması çok önemlidir.

Örneğin "tutkunuzun peşinden gidin" diyen Steve Jobs yenilikçi bir teknoloji dehası olarak doğmamıştır. Üniversitede çıplak ayakla dolaşmasıyla bilinir ve genç bir adam olarak spritüel yolculuk için aylarca Hindistan'da kalmıştır.

Anlatmak istediğimiz:

Steve Jobs girişimci olarak doğmuştur ve tutkuyla bağlı olduğu herhangi bir fikrin dünyayı değiştireceğine inanmıştır. Benzer şekilde, iş fikriniz sizi heyecanlandırmalıdır. Kendinizi %100 hazır hissetmelisiniz. Fikriniz sizi heyecanlandırmıyorsa, bir şeyleri nasıl değiştirebileceğinizi göremiyorsanız tahtanın başına yeniden oturmalısınız.

Diğer taraftan, iş fikriniz bu 4 unsuru kapsıyorsa harekete geçmenin zamanı gelmiştir. Muhtemelen insanların gerçekten seveceği bir şey yaratacak ve başarılı olacaksınız.
 
 
 
 
 
 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder