3 Ekim 2015 Cumartesi

Seyahat ve turizm sektörü

İş fikri 1 – Belçika otel odalarındaki moda mini barı

seyahat-ve-turizm-is-fikirleri-1

Birçok insan için seyahat, mağazalardan rahat bir şekilde alışveriş yapmadan tamamlanmaz. Ancak, özellikle toplantılar ve etkinliklerle dolu olan iş seyahatlerinde zaman bulmak zordur. Bu nedenle giyim markası Pimkie Antwerp, Belçika'daki Banks Boutique Hotel'e Moda Mini Barı koydu. Bu sayede misafirler kıyafetleri otel odalarında yeni kıyafetler deneyebiliyor ve satın alabiliyor. Bu muhteşem iş fikrinden sonra birçok işletme müşterilerine çok yönlü deneyim yaşatmak için yerel perakendecilerle işbirliği yapmaya başladı. Örneğin Amsterdam'daki Dylan Hotel de Oda Alışverişi Hizmeti vermeye başladı.

 

İş fikri 2 – Amsterdam usulü bisiklet otostopu

seyahat-ve-turizm-is-fikirleri-2

Turistler ve yerliler arasındaki etkileşimi kolaylaştıran şehir projelerini daha önceden görmüştük. Yellow Backie, turistlerin otostop çekerek yerel bisikletlerin bagaj kısmında ücretsiz yolculuk yaptığı bir Amsterdam girişimidir. Turistler bu sürücülerden birini gördükleri anda "Backie!" diye bağırıyorlar ve bagaj bölümüne oturarak ücretsiz yolculuk ediyorlar.

 

İş fikri 3 – Tüketicilerin karbon ayak izlerini otomatik olarak telafi eden kredi kartı

seyahat-ve-turizm-is-fikirleri-3

Jet sosyeteden olanlar, büyük harcamalar yüzünden seyahatlerini büyük bir suçluluk duygusuyla noktalıyorlar. Ancak "çevre dostu kredi kartı" gibi kullanıcıların sosyal sorumluluk puanları kazanmalarına imkan veren uygulamalarda var. Uçuş milleri veya ödüller yerine yağmur ormanlarını korumaya ve yeniden ağaçlandırmaya yatırım yaparak, kullanıcıların harcamalarıyla alakalı CO2 emisyonlarını otomatik olarak telafi ediyor. Benzer şekilde, seyahat acentesi Travelty de tüketicilerin tatil masraflarının %1'ini otomatik olarak hayır kurumlarına bağışlıyor.

 

İş fikri 4 – Misafirlerin seçtiği yere giden mobil otel

seyahat-ve-turizm-is-fikirleri-4

Seyyar ev teknolojisi ilerledikçe, tatil için sapa yerleri tercih edenlere daha çok imkan sunulmaya başladı. Scandic To Go da bu platformlardan biri. Scandic To Go müşterinin seçtiği herhangi bir yere taşınabilir bir otel odası gönderiyor. Misafirler ücretsiz wifi, temiz havlu, tuvalet malzemeleri ve aynı zamanda kahvaltı hizmetlerinden faydalanabiliyor. Bu tür uygulamalar kişiselleştirilmiş tatil hizmetlerinin ilerlemesine yol açacak gibi görünüyor. Rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan seyyar ev Ecocapsule de bir başka seçenek.

 

İş fikri 5 – Kullanıcılara en iyi fiyatı sunmak için otel odalarını iptal eden ve yeniden rezervasyon yapan girişim

seyahat-ve-turizm-is-fikirleri-5

En iyi fiyatları ve kampanyaları sunmak için birbiriyle yarışan bir sürü farklı acentenin ve internet sitesinin olması kafaları karıştırıyor. Bu sorunu çözmek isteyen DreamCheaper isimli girişim müşterilerine en iyi oda fiyatlarını sunarak yardımcı olmayı amaçlıyor. Otomatikleştirilmiş işlem bunu odaları iptal ederek ve yeniden rezervasyon yaparak gerçekleştiriyor ve müşterilerine ortalama 65 Euro veya %15 tasarruf ettirdiklerini iddia ediyor.

 

İş fikri 6 – Seyahat dövizlerini hayır kurumuna bağışlayan atari oyunları

seyahat-ve-turizm-is-fikirleri-6

Farklı para birimine sahip ülkeler arasında geçiş yapan yolcular genellikle değerli olmayan madeni paralarla ülkeyi terk etmek zorunda kalırlar. Ancak Charity Arcade geleneksel bağış kutularının yerine, havaalanlarına Pac-Man, Space Invaders ve Galaga gibi klasik atari oyunları kurarak bu deneyimi oyunlaştırıyor. Örneğin İsveç havaalanlarındaki terminallerde bozuk paralar Kızıl Haç'a bağışlanıyor.

 

İş fikri 7 – Sık seyahat eden müşterilere bagajsız seyahat hizmeti

seyahat-ve-turizm-is-fikirleri-7

Sık seyahat edenler arasındaki bir diğer trend de bagajsız uçmak. Singapur merkezli Packnada yolcuların sadece pasaportla seyahat etmesini sağlıyor ve gardırop deposu hizmeti sunuyor. Müşteriler eşyalarını otelde bırakıyor ve ekip bu eşyaları alıyor, yıkıyor ütülüyor ve bir sonraki ziyarete kadar kıyafetleri depoluyor. Benzer bir uygulama Melbourne'deki Grand Hyatt'da da var. Ziyaretçiler kişisel eşyalarını bırakıyorlar ve isterlerse eşyaları kuru temizlemeye gönderiliyor ve bir sonraki ziyarette hazır oluyor.

 

İş fikri 8 – Duvara işeyen adamlar için "Anti-Çiş Duvarı"

seyahat-ve-turizm-is-fikirleri-8

Turistlerden bahşiş almak yerliler için harikadır ancak bazen bölge sakinleri turistlerle farklı şekilde iletişim kurmak isterler. Özellikle de turistler sarhoşken mahallelerine işiyorlarsa. St Pauli'de yer alan Community of Interest topluluğu bu sorunla mücadele etmek için yaratıcı bir çözüm buldu. Bulundukları bölge parti semti olarak bilindiğinden duvara işeyenleri cezalandırmak için duvarları su geçirmeyen boya ile kapladılar. Bu sayede duvara çişini yapan kişiler idrarlarını üzerinde buluyorlar.

 

İş fikri 9 – Viyana'da turistler butik oteli genç mültecilerle paylaşıyor

seyahat-ve-turizm-is-fikirleri-9

Daha yardımsever tatillerden hoşlanan turistler sosyal girişim işletmelerinde kalmayı tercih ediyor. Viyana'daki Magdas Hotel açık fikirli misafirlerinin yanı sıra genç mültecilere iş ve barınma imkanı sunuyor. Kar amacı gütmeyen kuruluş Caritas tarafından gerçekleştirilen uygulama şehrin mülteci sorununu azaltırken, farkındalığı arttırıyor ve mültecilerin toplumun bir parçası olduğunu gösteriyor.

 

İş fikri 10 – Samimi tavsiyelerde bulunan restoran rehberi

seyahat-ve-turizm-is-fikirleri-10

Yemek anıları olmadan bir seyahat tamamlanamaz. Yelp ve TripAdvisor gibi siteler kullanıcı yorumlarıyla sektörde devrim yaratsa da, zaman kaybına neden oluyorlar. Rus yapay zeka uygulaması IO doğal dil işlevselliği ve yemek tercihlerini öğrenme kabiliyeti ile kullanıcıların yakınlarındaki restoranları bulmalarına yardımcı oluyor. Kullanıcılar "Bu menüde neler güzel?" veya "Atmosfer nasıl?" gibi sorular sorabiliyor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder