18 Temmuz 2015 Cumartesi

Başarılı İş Fikri Kesfetmenin Yolları

Güvenebileceğiniz bir iş fikri veya ürün yaratarak başarılı olabilirsiniz. Ancak bunu yapmak söylendiği kadar kolay değildir. Uygulanabilir bir ürün veya iş fikri bulmak bazen iş planı hazırlamaktan daha zordur. Bütün girişimciler için iyi bir iş planına sahip olmak oldukça önemlidir. Ancak iş planı hazırlayacak bir iş fikriniz yoksa ne olacak? İşte sizlere başarılı bir iş fikri bulmanın yolu:

 

Başarılı iş fikri nasıl bulunur?

1 – Yaratıcı yönünüzü harekete geçirin. Bu görevi başarıyla tamamlamanın farklı pek çok yolu vardır. Örneğin oyun oynayın, kitap okuyun, resim çizin, spor yapın… Burada yapmanız gereken düşünmenizi sağlayacak eylemler yapmak ve daha sonra ortaya çıkan enerjiyi fikir/konsept/ürün yaratmak için kullanmak. Rahatlama alanınızın dışına çıkarak farklı çevrelere girin. Hobilerinizle daha çok ilgilenmeye başlayın. Uzmanlık alanınız uygulanabilir iş fikrine yakınlaşmanıza yardımcı olacaktır. Bir iş fikri bulmak için kendinizi zorlamayın çünkü bu genellikle kötü iş fikirleriyle sonuçlanır. Vakit ayırın, düşüncelerinize odaklanın ve sizin için doğru olacak olan ürünü yaratın.

2 – Sınırlarınızı bilin. Bu faktörleri belirlemeniz düşüncelerinize odaklanma sürecinize yardımcı olacaktır. Örneğin bilgisayarlara karşı ilginiz olabilir. Ancak internette gezinmek veya yazı yazmak dışında bilgisayar konusunda eğitiminiz veya deneyiminiz yoksa bilgisayar yazılım bileşenleri için pazarlanabilir bir iş fikri bulmanız oldukça zor olacaktır. Düşünme sürecinizi makul tutun. Bir başka deyişle fazla uçmayın. İş fikirleri bulma konusunda başarılı olmak için çok düşünmek, ağzı bağlı birine konuşması için baskı yapmaya benzer. O yüzden zihninizi rahat bırakın.

3 – İlham aldığınız her şeyi değerlendirin. İş fikirleri bazen en olmadık zamanlarda gelir. Yanınızda küçük bir not defteri taşıyın ve fikirlerinizi bu deftere yazın. Daha sonra not defterinizi gözden geçirin ve fikirlerinizi geliştirmeye başlayın. Diyelim ki aldığınız bir hizmet veya ürünle ilgili bir problem yaşıyorsunuz. Bu problemi ortadan kaldırmak için ne tür bir çözüme başvururdunuz?

4 – Bir problem tanımlayın. İş fikrinizle veya buluşunuzla dünyayı nasıl daha güzel bir yer haline dönüştürebilirsiniz? Fikriniz küçük ölçekli olsa bile devrim yapmalı. Diyelim ki yemek pişirmekten hoşlanıyorsunuz ve pişirme esnasında fırınınız yüzünden tavuğunuz kuruyor. Şimdi bu problemi tanımlayın, beyin fırtınası yapın ve farklı çözümler bulmaya çalışın. Bulduğunuz çözümlerin delice olmasının bir önemi yok, sadece düşünün ve not defterinize yazın. Olası her çözümü yazdıktan sonra listeyi gözden geçirin ve başarılı olacağınızı düşündüğünüz en iyi çözümü seçin. Sürpriz! Muhtemelen orijinal bir iş fikri buldunuz. Tabi ki size hemen yarın bu fikri uygulayın demiyoruz. Yapmanız gereken bu iş fikrini geliştirmek, biçimlendirmek ve insanların alması için ürünü mükemmelleştirmek. Ayrıca bu şekilde düşünmeniz yaratıcı yönünüzü de harekete geçirecektir. Kendinizi asıl alanınızdan çıkıp farklı alanlara kaymış olarak bile bulabilirsiniz. Bitiş noktasına kadar düşünceleriniz kovalayın. Nereye kadar gidebileceğinizi hayal bile edemezsiniz.

5 – İş fikrinizi en çok beğeneceğini düşündüğünüz hedef kitlenin demografik özelliklerine çalışın. Fikrinizin belli bir insan topluluğu arasında yayılma potansiyeli olup olmadığını düşünün. Aynı hedef kitleye seslenenler arasındaki rekabeti düşünün ve kendinizi diğerlerinden farklı şekilde nasıl konumlandırabileceğinize karar verin.

 

İpuçları

İlk başta mucize beklemeyin. Süreci takip edin ve işe yarayacak her şeyi değerlendirin.

Kendinizi zorlamayın, ihtiyacınız varsa ara verin ve sabırlı olun.

Bir diğer uygulanabilir seçenekse ilk başta hayal gücünüzü sınırlamamaktır. Ancak iş fikirlerini eleme sürecinde gerçeğe dönmelisiniz.

Fikirler bulduğunuzda bunları yazın. Düşüncelerinize odaklanın, bir problem bulun, bir çözüm bulun ve orijinal iş fikrinizi geliştirin.

Talep, şartlar ve müşteri tercihlerine bağlı olarak ortaya çıkan sonuçlar hedef kitlenizi belirleyecektir.

 

Uyarılar

İş planı hazırlamaya başlamadan önce iş fikrinizi yeterince geliştirdiğinizden emin olun.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder