Bundan on yıl önce girişimcilerin fikirlerini gerçekleştirmelerine yardımcı olan bir firma buldum. O günden sonra bende binlerce girişimciye danışmanlık yapmaya ve girişimci yetiştirmeye başladım. Öğrencilerimin çoğu fikirlerini güçlü firmalara verdiler veya kendilerine saklayarak girişimci oldular. Her zaman başarılı girişimcileri diğerlerinden ayıran özellikleri merak ederdim. Belli özelliklere mi sahipler diye. Kesinlikle öyle. Ancak zamanlamanın, şansın ve doğru zamanda doğru yerde olmanın önemini de kabul etmek gerekir.
Yıllar boyunca edindiğim kişisel deneyim ve gözlemler bana başarılı girişimcilerin 5 özelliği olduğunu öğretti.
1 – Sarsılmaz tutku
Sevdiğiniz işi yapın demek en büyük klişelerden biridir. Herkes "tutkunuzu bulun" der ve bunu bulmak söylemekten daha kolaydır. Girişimcilik bağlılığa ve kararlığa bağlıdır. Ürünleriniz veya hizmetleriniz konusunda kararsızsanız veya az bir gayret gösteriyorsanız ayakta kalamazsınız. İnişler ve çıkışlar yaşamaktan maalesef ki kurtulamazsınız. Yapmaktan hoşlandığınız ve başkalarıyla paylaşmak istediğiniz bir şey bulursanız bu tutku sizi teşvik edecektir.
2 – Açık fikirli olmak
Tanıdığım en başarılı girişimciler her zaman başkalarından bir şeyler öğrenenlerdir. Diğerlerinden tavsiye alırlar. Esnektirler. Çevrelerindeki en iyi uygulamaları tıpkı bir sünger gibi içlerine çekerler. Başarısızlık korkusu sizi sıkıca kavrayabilir ve katı hareket etmenize neden olabilir ancak katı olmanın size hiçbir faydası olmaz.
3 – Uzman olma arzusu
Girişimciler zorluklardan hoşlanır. Tam tersi bir durum söz konusu olursa başka bir çalışma alanı bulmaları gerekir. Başka bir alan her ne kadar heyecan verici olsa da en başarılı girişimciler aynı sektörde bir süreliğine kalmanın faydalarını bilirler. Yıllar boyunca aynı sektörde kalırsanız sektörün geçmişini öğrenirsiniz. Daha önceden neler yapıldığını bilmek nasıl hareket etmeniz gerektiğini gösterir. Bir taraftan da gelecekte ki girişimlerinizde sizi destekleyecek ilişkiler kurarsınız. Bu ilişkilerin değerli olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
4 – İleri görüşlülük
Başarılı girişimciler her zaman ileriye bakarlar. Yol haritalarından sapabilirler. Amaçlarınızı açık bir şekilde tanımlamanız ileride zor durumda kalmanızı engeller. Amaçlarınız sürekli olarak gelişebilir ancak nereye gitmek istediğiniz bilmezseniz başarı şansınızı kaybedersiniz.
5 – Akışkan fikirler
Tek bir projeye sahip olmak her zaman daha iyidir. Ancak tanıdığım başarılı girişimciler kazandıklarıyla yetinmezler. Kendilerine sürekli olarak "sıradaki ne?" sorusunu sorarlar. Başarılı girişimcilik bir yaşam tarzıdır kader değildir.
Bu özellikleri benimserseniz siz de başarılı bir girişimci olabilirsiniz.
Başarılı girişimcilerin çoğu iyi liderler olmadan önce iyi çalışanlardı. Başarılı girişimcilerin ve yöneticilerin çoğu başarılarını sağlam zemin üzerine kurarlar.
Gördüğümüz kadarıyla son günlerde herkes girişimci olmak istiyor. Herkes kendi işinin patronu olmak ve kendi işini yönetmek istiyor. Bu motivasyonu anlayabiliyoruz. Kendi istediğini yapma ve kendi kaderinizi çizme fikri oldukça çekicidir. Bütün bu nedenlerden dolayı başlangıç ve liderlik tavsiyelerine her zaman ihtiyaç duyarız. Ancak şu bir gerçek ki çoğunluk işe tersinden başlar. Unutmayın sizi farklılaştıracak karakteristik özellikleriniz patron olduğunuzda değil personel olduğunuzda belli olur.
Daha önce de söylediğimiz gibi başarılı girişimciler ve yöneticiler başarılını sağlam zemin üzerine kurarlar. Bu zemin önce aile ve öğretmenlerle başlar daha sonra yöneticileriniz ve akıl hocalarınızla devam eder. Günün birinde yönetici, öğretmen veya başarılı bir lider olabilirsiniz. Ancak öncelikle iyi bir personel olmanız gerekir.
İşte yapmanız gerekenler:
Kişisel markanızı değil sorumluluklarınızı yönetin. Şuna bir açıklık getirelim. Günümüzde kişisel markalamalar oldukça önemlidir. Yaptığınız işte iyiyseniz markanız kendi başının çaresine bakabilir. Bu durum iyi ürünler içinde geçerlidir. Müşteri deneyimi ortadadır.
Her zaman doğruyu söyleyin. Bunu herhangi bir nedenle değil doğrusu bu olduğu ve firmayı ve işleri önemsediğiniz için yapın. Sonuçlardan dolayı endişelenmeyin. Popüler inancın aksine başarılı girişimciler ve yöneticiler güvenilir patron yalakalarını herkesten daha iyi tanırlar. Kafasındakini direk söyleyen insanlar bir şeyleri ballandıran insanlardan her zaman daha iyidir. CEO'lar buna önem verir.
Taahhütlerinizi yerine getirmenin her zaman bir yolunu bulun. Firmanızın amaçlarını yerine getirmek ve müşterilerin ihtiyaçlarını tatmin etmek için dağları yerinden oynatmaya hazırsanız iş dünyasında kazanan olursunuz. Bu tür özellikler rakiplerinizin önüne geçmenize yardımcı olur.
İnternet sayfalarındaki makalelerin çoğunda mülakatlardan bahsedilir. Mülakatı geçemezseniz işi de alamazsınız. Ancak şunu unutmayın ki işbaşındaki performansınız kariyeriniz ve firmanın başarısında ki en önemli şeydir. İşini iyi yapan insanlar akıllı ve motive görünür. Bu nedenle karar vermek için acayip soruların sorulduğu bir sürü mülakata gerek yoktur. Mülakatlar gözünüzde büyüttüğünüz kadar zor değildir.
Başarıyı amaçlayın gücü veya otoriteyi değil. Kendi meziyetlerinizle bir yere varmalısınız. Etrafınızdaki insanları zorlayarak veya ittirerek değil. İşlerinizi büyütmek ve başarılı olmak için para kazanmalısınız. Meydan okumalısınız. İyi girişimciler sabahları erkenden kalkıp uzun saatler boyunca sıkı çalıştıkları için başarılı olurlar.
Hiçbir zaman sızlanmayın. Birçok insan firmaların kendi ihtiyaçlarını sunduklarını düşünür. Olay bu değildir ve olmamalıdır da. Popüler bir bakış açısı gibi gözükmese de doğrusu budur. Ve biliyor musunuz? İyi bilinen firmalar ve yöneticiler çalışanlarını müsamaha göstermeden, mızmızlanmadan ve yetki vermeden nasıl motive edeceğini, nasıl güçlendireceğini bilir.
Sonuçta kontrolü ele almadan ve kendi işinizin patronu olmadan önce iyi bir eleman olmayı öğrenin. Zamanla taşlar yerine oturacaktır. Popüler olmaya bilir ancak tamamen size ait olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder