Girişimcilik günümüz toplumunda oldukça abartılmaktadır. 1980'lerin ortasında Microsoft, Apple, Oracle, Adobe ve MYOB gibi firmaların ortaya çıktığı özel bir dönem vardı. Ve bu dönemde girişimcilik iş bulmayanlar için adete bir sığınak gibiydi. 1990'lı yıllara gelindiğinde girişimcilik daha yaygın hale geldi ve bugün girişimciler adeta rock starlar gibi görünüyor.
Bu makalenin amacı size girişimcilik tarihini anlatmak değil. Makalenin amacı girişimcilikle ilgili popüler medyada anlatılanların haricindeki gerçek resmi yani gerçek hikayeyi paylaşmaktır. Yani çirkin kısımları… Çünkü gerçek şu ki herkes astronot olamaz, herkes doktor olamaz, herkes sandviç yapamaz ve herkes de girişimci olamaz.
Aşağıda girişimciliğin en zor kısımlarından bahsettim. Bu makale girişimcilerin cesaretini kırabilir ancak gerçek resim budur.
1 – Yoğun bir yalnızlık duygusu vardır. Hepimiz bir referans grubunun üyesiyizdir. Köklü bir firmanın çalışanı olduğunuzda meslektaşlarınız olur. Üniversiteyken sınıf arkadaşlarınız olur. Ve bir topluluğa dahil olduğunuzda yakın arkadaşlarınız olur. Bir işe başladığınızda tamamen kendi kendinize olursunuz. Şanslıysanız bir ortağınız veya kurucu ortağınız olur ancak bu da her zaman mümkün olmaz. Bu tür bir referans grubuna dahil olmazsanız yoğun bir yalnızlık hissi oluşacaktır. İnsanların çoğu bundan bahsetmek istemese de, bu durumdan utansalar da veya bu durum başarılı girişimcilerin kişiliklerine uymasa da yalnızlık duygusu gerçektir.
2 – İşletmelerin çoğu meslek ve yaşam tarzı sunarken zenginlik sağlamaz. Örneğin restoran sahiplerinin çoğu popüler bir restoran zincirinin müdüründen daha iyi para kazanamaz. Bunu anlamanız oldukça önemli çünkü girişimcilerin zengin olduklarını düşünürüz. Ancak gerçek şu ki durum böyle değildir. Bu durumda sıklıkla konu edilmeyen bir diğer önemli yanlış fikirdir.
3 – Bir iş kurmak uzun zaman alır. Hayatım boyunca oldukça basit, kısmen basit ve oldukça karmaşık olmak üzere üç iş yaptım. İlk işimde yani basit olanda kazanç elde etmeye ancak bir sene sonra başladım. Kısmen basit olanda kar etmek için üç sene beklemem gerekti. Üçüncü ve en karmaşık olanda ise altı senede kar elde edebildim. Facebook'un bile kara geçmesi beş sene sürdü. İşletmelerin birdenbire gelir elde etmesi ve karlı olması çok yaygın bir durum değildir. Girişimcilerin çoğu için gerçek bir firma kurmak seneler alır.
4 – İnsanları yönetmek zorundasınız. Bir işletme yönetirken sadece çalışanları değil aynı zamanda satıcıları ve müşterileri de idare etmeniz gerekir. Her zaman kötü adam olursunuz, zor kararlar verirsiniz ve birçok hususta kendi kararlarınızla baş başa kalırsınız. İşletmesi olan ve kendisini ölüm meleği olarak gören bir arkadaşım vardı. Her zaman kötü haberler verirdi, her zaman üzerine gidilmesi gereken problemler bulurdu. İnsanları yönetmek kolay değildir ve birçok insan da bunu yapamaz. Bununla birlikte başarılı bir lider ve girişimci olmanın en kritik noktası budur.
Yaptığınız şeyden ve işinizden hoşlanıyorsanız girişimci olmak sizin için harika bir fırsat olacaktır. Bu ülke içinde iyi bir şeydir ancak popüler medyanın çizdiği yanıltıcı resme inanmamalısınız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder