26 Ağustos 2015 Çarşamba

5 tehlike işareti

Büyümeyen bir şirket ölmeye mahkumdur. Bu kapitalist sistemin en berbat gerçekliğidir ve bu durum küçük ölçekli veya yeni şirketler için daha da zordur. Borç, kaynak sağlama ve müşteri devamlılığı ile ilgili endişeler büyük hataların yapılmasına neden olur. Küçük ölçekli işletmelerin %80'inin batması boşuna değildir.

 

Tedbirli bir yatırımcının aşağıdaki beş tehlike işaretine dikkat etmesi gerekir:

1 – Cansız ürünler

Yeni açılan işletmelerin hepsinin ortak sorunu kendilerini rakiplerinden farklılaştıramamalarıdır. Kaliteli veya niş ürünler sunamayan bir şirket oturmuş ve itibarlı şirketlerin altında ezilir.

Yatırım yapmayı düşündüğünüz şirketin niş ürünleri olup olmadığını anlamak için kataloglarına bakın. Pazarın geneli veya belli bir bölümü için sundukları eşsiz bir ürün yoksa başkalarının sunduğundan emin olabilirsiniz. Bu tarz şirketlere yatırım yapmayın çünkü sonunda hayal kırıklığına uğrarsınız.

2 – Vizyon eksikliği

Ayakta kalmak isteyen şirketlerin hedef pazarlara odaklanan sağlam bir iş planına ve aynı zamanda pazara nasıl nüfuz edeceğini gösteren bir vizyon bildirisine ihtiyacı vardır.

Küçük ölçekli işletmelerin karşılaştığı en büyük sorunlardan biri hedef kitleye ulaşmakta zorlanmaları, hedef kitlenin dikkatini çekememeleri ve hedef kitleyi ürünlerinden veya hizmetlerinden faydalanmaya ikna edememeleridir. Şirketin planlama belgelerini isteyin. Bir tane bile planlama belgesi yoksa başka bir şirket bulun.

3 – İlerleme eksikliği

Genç bir şirketin ayakta kalabilmesi için hızlı ve ölçeklenebilir ilerlemeye ihtiyacı vardır. Sebep basittir. Sadık müşterilerinin yarında olacağının garantisi yoktur. Bu nedenle yeni müşteriler bulmak hayati önem taşır.

Şirketin satın alma kayıtlarını isteyin ve bu kayıtları müşteri listesiyle karşılaştırın. Şirketin sadece bir veya iki tane ana müşterisi varsa ve genişlemeyle ilgili aktif planları yoksa geleceği de parlak değildir. Kapsamlı müşteri tabanının öneminin farkında olan bir markaya yatırım yapın.

4 – Kalabalık pazar

Düzinelerce ve hatta yüzlerce rakibin olduğu bir pazarda yeni bir şirketin kendini ve hizmetlerini pazarlaması çok zordur.

Daha küçük alanlara odaklanan veya patenti alınmış niş bir ürünü veya ürünleri olan şirketleri araştırın. Şüphelerinizi gidermek için şirketin başka pazarlara yayılıp yayılmadığını araştırın. Başarılı olan yeni girişimler özelliklede rekabet varsa birden fazla pazarda varlık gösterir.

5 – Araştırma ve geliştirme bütçesinin olmaması

Tüketici taleplerinden ve teknolojik yeniliklerden dolayı pazarlar hızla değişir. Başarılı olmak isteyen bir şirketin değişikliklere adapte olması ve bu değişikleri kendi lehine çevirmesi gerekir.

Şirketin finansal raporlarını kontrol edin. Etkili bir araştırma ve geliştirme bütçesi hayati önem taşır.

Kara geçeceğiniz veya yatırdığınız parayı geri alacağınız söylense de bunun garantisi yoktur. Bu nedenle öngörülebilir şirket başarısızlıklarının uyarı işaretlerine dikkat edin. Gerekli belgeleri alın ve zamanınız varsa bir hesap uzmanından yardım alın. Sonuçlar istediğiniz gibi olmazsa daha oturmuş şirketlerle çalışmaya devam edin ve %80'lik başarısızlık oranını engelleyin.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder