Hemen hemen bütün makaleler girişimcilikle ilgili önerilerde bulunur. Ancak herkes girişimci olamaz. Ve makaleler başarılı bir girişimci olmak için güçlü iş etiği, sabır, ikna yeteneği ve disiplin gibi özellikleri sıralar.
25 yıldır girişimcilik üzerine çalışıyorum. Girişimcilerin inanılmaz başarı sırlarının halkın düşündüğü değerler olmadığını anladım. Dünya üzerindeki en başarılı girişimciler sahip bulundukları noktaya yönetim guruları tarafından tavsiye edilen dar yolları izleyerek gelmediler.
Kısacası başkalarının söylediği her şeye ve sizi nasıl etiketlediklerine inanmayın. Belki de engel sandıklarınız sizin artılarınız olacaktır. İşte birçok insanın engel sandığı ancak girişimci olabilecekleri anlamına gelen 12 işaret.
1 – Statükodan nefret etmek: Eskiden kalma yöntemler hiçbir açıklama olmaksızın size mantıksız geliyor. Bir şeyleri rutine bağlamak veya bir şeylere kayıtsız kalmak hiçte size göre değil. Ayrıca sürüyü takip etmekten de hoşlanmıyorsunuz.
2 – Kolayca sıkılmak: Kolayca sıkılıyorsunuz ve insanlar da sizi bir problem olarak görmeye başlıyor. Yeteneklerinize uygun olmayan ve mücadele etmeniz gerekmeyen aktiviteler size sıkıcı geliyor. Bu nedenlerle katıldığınız derslerin çoğundan nefret ediyorsunuz. Okuldan ayrılan ancak şu an dünyanın en zengin adamlarından biri olan Bill Gates'i düşünün.
3 – İşlerden kovulmak: Olay başkaları için çalışmaya geldiğinde kendinizi fazla yaratıcı buluyorsunuz ve belki de bu yüzden bir sürü işten kovuldunuz. Diğerlerinin ilham alabileceği ve katkıda bulunabileceği bir şeyler yaratmak isteyenler için etkisiz eleman olmak çok zordur.
4 – İsyankar olarak damgalanmak: Size göre yücelik uyum sınırlarının dışında olmaktır. Politikaların, kanunların ve yönetmeliklerin size göre olmadığını düşünüyorsunuz. Yer çekimine meydan okursanız isyankar ve kural kırıcı olarak etiketlenirsiniz.
5 – Otoriteye karşı koymak: Hayatınız boyunca ailenize, öğretmenlerinize ve patronlarınıza karşı geldiniz. İçinde yaşadığınız ve birlikte çalıştığınız toplum veya grup normlarını desteklemiyorsunuz.
6 – Her şeyi geliştirmeye hazır olmak: Her zaman bir şeyleri nasıl daha iyi duruma getirebileceğinizi düşünüyorsunuz. Buna ek olarak inatçısınız ve sizden istenmese bile bir şeylerin daha iyi hale getirmek için her şeyinizi vermeye hazırsınız.
7 – Sohbet edememek: İnsanların rahatlıkla yaptığı konuşmalar ve sohbetleri yapmak size zor geliyor. Bu sosyal düzenin bir parçası olan ilişkiler ve anlaşmalar sizin için zaman kaybı ve sizi rahatsız ediyor.
8 – Gençlikte sindirilmek: Çocukken veya gençken ciddi anlamda eleştirildiniz, insanlar size sataştı ve hatta sindirildiniz. Bu yüzden sivrildiniz ve bütün dünyaya hafife alınmaması gereken bir kişi olduğunuzu kanıtlamak istiyorsunuz.
9 – Takıntılı olmak: Başladığınız bir şeylerin peşini kolay kolay bırakmadığınız için takıntılı olarak etiketlenmiş olabilirsiniz. Kimsenin sizi bunun bir hastalık veya eksiklik olduğuna dair inandırmasına izin vermeyin. Başarılı girişimcilerin hepsi hayallerini peşinden koşar. Howard Schultz'ın ailesi onu denememesi için ikna etmeye çalışsa da Starbucks fikrine takılıp kalmıştı.
10 – Tek başına ilerlemekten korkmak: İçinizdeki girişimci tek başına hareket etmekten korkuyor olabilir. Bu korku toplumda oldukça yaygındır çünkü girişimci olmanın riskli olduğu konusunda şartlandırılmışızdır.
11 – Rahat olmamak: Geceleri uyuyamıyorsunuz çünkü düşüncelerinizi susturamıyorsunuz. Ve hatta rüyalarınızda bile fikirler havada uçuyor. Ertesi sabah hala bu fikirleri düşünmeye devam ediyorsunuz ve gün boyunca işteki bütün dikkattiniz dağılıyor.
12 – Normlara uymamak: Ne zaman diğer insanlardan farklı bir fikriniz olsa bu bir problem olarak algılanır. Ancak bu girişimciler için en büyük motivasyon kaynağıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder