Kötü patronlar işyeri ortamını bozarlar. Bazıları bunu açık açık, çekinmeden yapar. Bazıları kendi başarılarını böbürlenerek anlatır ve diğer çalışanları manipüle eder. Metod ne olursa olsun, kötü patronlar performans düşüklüğüne ve gereksiz strese neden olarak şirketlere telafisi mümkün olmayan zararlar verirler.
Patronunuzun neden olduğu stres sağlığınız için de iyi değildir. Araştırmalara göre; kötü bir patron ile çalışmak kalp krizi riskini % 50 arttırıyor.
Kötü patronlar ile ilgili yapılan araştırmalar durumun çok daha vahim olduğunu ortaya koyuyor. Gallup araştırma şirketine göre; kamu çalışanlarının %60 kötü patronlar yüzünden muzdarip durumdalar. İşçilerin % 69 'u kötü patronların performanslarını olumsuz etkilediğini düşünüyor.
Bu konu ile ilgili araştırmalar ve kıyaslamalar burada bitmiyor. İşçilerin büyük bir bölümü patronlarını aşağıdaki gibi tanımlıyor.
- Sadece kendini düşünen ( %60)
– İnatçi, dediğim dedik ( % 49)
– Çok şey isteyen ( % 43 )
– Düşüncesiz ( %41 )
– Engelleyici ( % 39 )
Bu istatistikler bir çok patronu şaşırtmıyor. Yine araştırmalara göre; kötü patronların %64′ ü kendi çalışma sistemlerinin doğru olduğunu düşünüyor. "Bu insanlara, neye göre performans değerlendirlemesi yapıyorsunuz?" sorusunu sorduğumuzda ezici bir çoğunlukla " istatistiklere göre " cevabı aldık. Buna rağmen, insanları yeteneksiz oldukları için işten çıkartıyorlar.
TalentSmart'in bir milyondan fazla insan ile yaptığı araştırmaya göre; başarılı insanların %90 'ı bu başarıyı, stres anında sakin ve kontrollü kalarak duygularını kontol edebilmesine bağlıyor. Bu durum, aynı zamanda kötü patronlar ile başetmenin de en iyi yoludur. Bu kolay bir iş değildir. Duygusal zekanın çok yüksek olması gerekiyor.
Kötü patronlardan kurtulmanın başka bir yolu da işinizi değiştirmektir. Bu her zaman mümkün olmayabilir. Başarılı insanlar zor durumlarda ne yapmaları gerektiğini bilirler. Kötü patronlar başarılı insanların gözünü korkutamaz çünkü bu insanlar başarının elinizde bulunan imkanları en iyi şekilde kullanmayla mümkün olduğunu bilirler. Eğer kötü patron da bu eldekilerden biriyse, başarılı insan bununla da nasıl başa çıkabileceğini ve patronunun davranışlarını nasıl kendi lehine çevireceğini bulmalıdır. Aşağıda sizlere, en yaygın 6 kötü patron profili ve başarılı insanların bunlarla başetmek için uyguladıkları stratejileri anlatacağız.
Uygunsuz arkadaş ilişkisi
Sizinle arkadaşlık ilişkisi kurmak ve istememenize rağmen sürekli iş dışında sizi bir yerlere davet eden patron tipi. Bu tip insanlar sizinle iş dışında vakit geçirip işyerinizle ilgili dedikoduları öğrenmek isterler. Bu tip patronlar, üst pozisyonda olmalarının etkisini kullanarak iş arkadaşları kazanmak isterler. Bunlar kendilerini bir favori çalışan seçerler ve çalışanlar arasında ayrımcılık yaparlar. Bu insanlar dengesiz, rahatsız edici ve saygısı olmayan kişilerdir. Çalışanları ile ilgili zor kararları alamazlar ve kendisiyle iş dışında arkadaşlık kurmak istemeyenleri işten çıkartmaya meyillidirler. Onlar ofislerindeki herşeyin kendi etrafında dönmesini isterler.
İstemediğiniz halde sizinle arkadaşlık ilişkisi kurmak isteyen patronlarla başetmek için öncelikle bazı sınırlar belirlemelisiniz. Üst pozisyonda olmalarını kullanarak sizi korkutmalarına izin vermeyin. Kesin ve taviz verilmeden belirlenen sınırlar kontrolu elinize almanızı sağlar. Örneğin; işyerinde patronunuzla arkadaş olabilirsiniz ama sizi dışarda bir şeyler içmeye davet ederlerse hayır demekten çekinmeyin. Burdaki zorluk, patronuzun ısrarlarına rağmen sınırlarınızı sürekli korumanızdır. Patronunuzun uygunsuz davranışlarıyla aranıza belirli bir mesafe koyarsanız patronunuzla sağlıklı bir ilişki kurabilirsiniz.
Buradaki önemli nokta; patronunuzla arkadaş olmak istemediğinizi gösteren gereksiz sınırlamalardan kaçınmaktır. Onun davranışlarını değiştirmeye çalışmak yerine, dost gibi görünmek patronunuzun size karşı daha olumlu yaklaşmasına neden olacaktır.
Kontrol manyakları ( micromanager )
Sürekli gözetim altında olduğunuzu hissettiren patron profilidir. Onlar, el yazınızı geliştirmeniz gerektiğini düşündüklerinde, saat 7'ye kadar işten çıkmanızı bekleyecek ve siz çıktıktan sonra masanızdaki kalemleri atıp yerine 0,9 uçlu kurşun kalem koyacak kadar delidirler. Onlar, yazdığınız 20 sayfalık raporu zımba yerine ataç kullandığınız için size geri gönderirler. Bu insanlar küçük detaylara çok fazla takarlar. Onlar, ofiste sürekli dolaşıp sizin cesaretini kırıp rahatsız ederler.
Bu insanlarla başetmek için; esnek, yeterli ve disiplinli olduğunuzu her firsatta göstermelisiniz. Onlar, çalışanlarının sürekli kendi denetiminde olmasını ve işleri kendi isteklerine göre yapmalarını isterler. Onlarla başetmesinin yolu kendi tarzınızı kabul ettirmenizden geçiyor. Bunu yapmak için; projelerinizle ilgili spesifik sorular sorun, sürekli kontrol edin, patronunuzun geri bildirimlerini değerlendirin.
Tabii ki bu metod her zaman işe yaramayabilir. Bazı micromanagerlar asla bir şeyleri eşelemeyi, çok fazla analiz yapmayı ve aşırı yönetme arzusunu bırakmazlar. Bu durumda, tatmin olma duygunuzu kontrol etmeyi öğrenmelisiniz. Patronunuzun detaylara takılmasına izin vermeyin. Bunun sizde stres ve performans düşüklüğü yarattığını söyleyin. İyi bir rapor zımbalanmamış olsa bile, hala iyi bir rapordur. Detaylara çok takılmasına rağmen kontrol manyağı patronlar da işlerinizi takdir edebilirler. Sadece bunu size nasıl göstereceklerini bilmezler.
Despot olanlar
Bu patron tipleri, kendilerini herkesten üstün görürler ve tüm kararlarını bu egoyu besleyecek şekilde verirler. Öncelikli endişeleri güçlerini korumaktır ve bunun için herkesi baskı altında tutmak isterler. Despot patronlar çalışanlarını, kendisine karşı kurulmuş suç çetesi olarak görürler. İnsanları kendi kafasında sınıflandırır ve buna göre davranırlar. Başarılı olan çalışanları kendisine karşı tehdit olarak görürler. Kendi başarılarını sadakat ile destekleyen çalışanları sağ kolu yapar ve bu insanlara ayak işlerini yaptırırlar.
Despot patronlarla başetmek : Çok sancılı olsa da etkili bir strateji olarak, onlara fikirlerinizi onaylayacakları, en azından bir kısmına kredi verebilecekleri tarzda anlatın. Böylece, despot patronlar sizin fikrinizi çürütemedikleri için ego sorunu yaşamaz. Karşılık alamayacağınızı bilseniz bile onlara itibarını hissettirin böylece size karşı iyi davranmasını sağlarsınız. Bir despot ile savaşıyorsanız, bu savaşı ancak bilgelikle kazanabilirsiniz. Eğer duygularınızı kontrol edebilir ve farkındalığınızı arttırırsanız, hangi durumlarda savaşıp, hangi durumlarda geri çekileceğinizi ayarlayabilirsiniz. Bunları yaparsanız, kendinizi tuvalet temizlerken bulmazsınız.
Yetersiz olanlar
Bu insanlar aceleyle, rastgele terfi almış ve yeterliliklerinin üstünde bir pozisyona atanmış kişilerdir. Bu insanlar genelde tamamen yetersiz değildir ama şirkette uzun süre çalışmış, yetenekleri ve olumsuz yönleri bilinen insanlardır.
Bu tip patronlar ile nasıl başedersiniz ? Eğer hakkınızın yendiğini düşünüyorsanız muhtemelen bu insanların yetersizliklerini biliyorsunuz demektir. Bu durumda, gururu bir tarafa bırakıp tecrübe ve bilginizi yüzlerine vurmadan onlarla paylaşmak en iyi yoldur. Bilginizi onunla paylaşmak kendisini geliştirmek ve pozisyonuna alışmak açısından önemlidir. Böylece onun güvenini kazanır ve müttefiki olursunuz.
Robot patronlar
Robot patronların beyninde siz, çalışan numarası 72, üretim verimliliği % 84 ve tecrübe seviyesi 91 olan birisiniz. Bu tip patronlar rakamlar üzerinden karar verirler. Kesin bilgi verilmeden bir sonuca varması gerekirse çok yıkıcı olabilirler. Çalışanları ile çok az ya da hiç kontakt kurmazlar. Sadece rakamlar üzerinden kim değerli ya da kimin işten çıkması gerektiğine karar verirler.
Robotlarla başetmenin yolu onların dilinden konuşmaktan geçer. Bir fikriniz olduğunda mutlaka o fikri destekleyecek verileri toplamanız gerekecektir. Performansınız için de aynısı geçerlidir. Değerlerini iyi anlamanız gerekmektedir. Bunu başardığınızda onu antisosyal hayatının dışına çıkarmak için çaba gösterebilirsiniz. Onunla, saldırgan ve kaba olmadan direkt iletişim kurmanın bir yolunu bulmalısınız. Yüz yüze konuşma ayarlayın ve bazi e-maillerine kapısını tıklayarak cevap verin. Robot patronunuzu sizinle yüz yüze görüşmeye zorlayın ama bunu yavaş yavaş yapın. Böylece, onun için sadece rakam olmaktan çıkar ve isminizi ezberlemesini sağlarsınız. Sadece rakamları düşünüyor olması sizin bir istisna yapamayacağınız anlamına gelmez. Ufak dozlarla ilerleyin çünkü ısrarlı bir sosyalleşmeye olumlu tepki vermeyecektir.
Hayalperest olanlar
Bu tip patronlar güçlerini fikir ve yeniliklerden alırlar. Bu girişimci yaklaşım, uygulama aşamasına geldiğinde tehlike başlar çünkü bu tip patronlar ellerindeki işe odaklanma sorunu yaşarlar. Vizyonlarını göstermek zamanı geldiğinde onlar çoktan başka bir fikrin büyüsüne kapılmış olurlar. Bu yüzden, işin yapılması aşamasında tek başınıza kalırsınız.
Bu tip patronlar ile baş etmek : En iyi yol düşüncelerini tersine çevirmektir. Doğal olarak çok geniş perspektifte düşünürler bu yüzden düşüncelerini daha küçük ve pratik bir şeylere çevirmek için acele etmelisiniz. Bunu yapmak için spesifik sorular sorun ve kafasındaki uçuk fikirlerin gerçekleştirilemeyeceğine dair engelleri belirtin. Direkt olarak fikirlerini reddetmeyin ya da eleştirmeyin. Bunun yerine planlarını uygulamasının gerçekte nelere malolabileceğini söyleyin. Sorularınızla planının uygulanamayacağını anlatın. Planlar gerçekleşmediği zaman sizi takdir edecektir.
Martılar
Hepimiz, kanatlarını çırparak ve viyaklayarak bir fırtınanın ortasına atlama zamanının geldiğini düşünen bir patronun etrafında bulunmuşuzdur. Bu insalar, gerçeklerle yüzleşip takım arkadaşları ile birlikte geçerli çözümler üretmezler. İşler sarpa sardığında ise ortadan kaybolurlar ve etrafı toparlamak size kalır. Bu tip patronlar, sadece zorda kaldıkları zaman çalışanlarıyla iletişim kurarlar. Bu durumlarda bile alelacele kararlar alıp iniş çıkışlar yaşayarak zaten zor olan durumu daha da zorlaştırırlar. Onlara en çok ihtiyaç duyduğunuz anlarda da ortalıkta görünmezler.
Martı patronlarla başetmek : Grup yaklaşımı en iyi yoldur. Tüm ekip toplanarak, yaptığı davranışların sizi zor durumda bıraktığını ve işleri daha zorlaştırdığını söylerseniz anlayacaktır. Eğer tüm ekip birlikte yapıcı öneriler sunarsanız sizi tehdit etmeyi göze alamaz. Sizinle işbirliği yapmaktan başka çaresi olmadığını anlar. Bu tip patronlar genelde davranışlarının negatif etki yarattığının farkında olmazlar. Grubunuz toplayın, uyarılarınızı yapın. Herşeyin olumlu yönde değişeceğini göreceksiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder