12 Eylül 2015 Cumartesi

Cesur Girişimci Nasıl Olunur?

Bugün gördüğünüz küçük ölçekli girişimlerin birçoğu solo yani tek kişilik faaliyetlerdir. Günümüzde iş fikrinizi minimum başlangıç sermayesi ile kolayca hayata geçirebilir ve bir taraftan düzenli işinize devam ederken bir taraftan da hafta sonları ve geceleri kendi işiniz için çalışabilirsiniz.

Peki nasıl başlayacaksınız? Kendi işinizi ister tam zamanlı olarak yapmak isteyin, ister de bir süreliğine daha düzenli işinize devam etmek isteyin. Aşağıda yer alan ipuçları solo girişimci olarak başarılı olma şansınızı arttıracaktır.

 

Tutkunuzun peşinden gidin

Sırf bir iş kurmak için iş kurarsanız kötü bir başlangıç yaparsınız. Yapmaktan keyif alacağınız bir şey bulun ve bunu iş fikrinizle birleştirin. Ürününüze karşı tutkulu olursanız müşterileriniz, yatırımcılar ve iş ortaklarınız da aynı tutkuyu hissederler. Hırslı bir balıkçıysanız buluşunuz amatör balıkçıların en iyi balık avlama noktasını bulmalarına yardımcı olan yeni bir uygulama olabilir. Arabaları seviyorsanız, müşterilerin araçlarıyla etkileşime girmelerini sağlamanın yeni bir yolunu bulabilirsiniz.

 

Vizyon oluşturun

Başlangıçtan itibaren, kafanızda yeni şirketinizle ilgili bir vizyon olmalıdır. Hazır olduğunuzda bu vizyonu iş planınızla birleştirebilirsiniz. Ancak daha da önemlisi bu vizyonu çalışırken her zaman aklınızda tutmanızdır. Vizyonunuz ulaşılabilir hedeflerinizi de kapsamalıdır.  Mevcut bir planınız olursa bir sürü zorlukla karşılaşsanız bile ilerlemeye devam edersiniz.

 

Bütçe hazırlayın

Pazarlama ve işinizi geliştirme amacıyla paraya ihtiyacınız olacaktır. Kenara para koyun ve bu ihtiyaçlar için bir bütçe hazırlayın. Bu sayede girişimcilik dünyasına girmeden önce krediye, yatırım sermayesine veya para biriktirmeye ihtiyacınızın olup olmadığını anlarsınız.

 

Bir rutininiz olsun

İşinizi bir rutine oturtun ve bu rutinden taviz vermeyin. İşinizi büyütmek ve başarılı olmak istiyorsanız süreklilik hayati önem taşır. Başlangıç aşamasında belli bir süre boyunca tatmin edici paralar kazanamayabilirsiniz. Bunun şevkinizi kırmasına izin vermeyin ve çalışmalarınızı aksatmayın.

 

Her şeyi aynı anda yapmaya çalışmayın

Girişimci olarak, her şeyi kendinizin halledebileceğini düşünebilirsiniz. Bu tutum kısa sürede pilinizin bitmesine neden olur çünkü bu stres seviyesi uzun süre devam eder. Bütçeniz büyük olasılıkla harcamalarınızın birçoğuna yetmeyeceğinden, ara sıra dış kaynak kullanımına gitmeniz gerekebilir.

Stajyer olarak üniversite öğrencileri alabilirsiniz veya ilk başlarda yardımcı olmaları için aile üyelerinizden ve arkadaşlarınızdan yardım isteyebilirsiniz.

Girişimci olmak istiyorsanız net bir vizyon ve doğru kaynaklar size doğru yönü gösterecektir. İlk başta tam zamanlı ilerlemek zorundaymışsınız gibi hissetmeyin. Geceleri ve hafta sonları biraz sıkı çalışırsanız bir süre sonra hazır olursunuz. 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder