CEO olmak uzun soluklu, zorlu ve macera dolu bir yolculuktur. Siz de iş hayatında kademe kademe yol alarak çok çalışma ve sebatlı olmayı sahip olduğunuz iyi özelliklerle birleştirerek günün birinde CEO olabilirsiniz.
" CEO olmak istiyorum, nasıl CEO olunur? " diyenler için rehber niteliğinde bir yazı hazırladık.
Başarılı bir CEO olma ve başarıyı sürdürebilme yolunda atılması gereken adımları sizin için iki bölümde derledik.
Nasıl CEO Olunur?
Bölüm 1: Eğitimli Olmak
1.Eğitim alın. Bir CEO olmak istiyorsanız, okulda başarılı olmanız gerekiyor. Tercihen, lisans ve lisansüstü eğitimleri tamamlamalısınız. Hangi sektörde işe başlayacaksanız o sektöre uygun bir bölüm tespit edin. Ama fikrinizi değiştirme veya aradığınızı bulamama ihtimallerine karşı, mümkün olduğunca birçok sektöre uyan bölümler seçmeye çalışın.
Çoğu CEO ilk önce lisans eğitimini tamamlar, yıllarca eleman olarak çalışır, gittikçe işinde yükselir ve sonra MBA programına katılarak lisansüstü diploma alır. Bir CEO olmak için eğitiminiz henüz yeterli değil diye iş hayatına atılmayı ertelemeniz gerekmez.
Bir gün ne kadar büyük bir şirketin başına geçmek istiyorsanız ayrıcalıklı ve tanınmış bir okuldan mezun olmanız da o kadar büyük bir önem arz eder. Açıkçası, bazı CEO'ların üniversite diplomaları bile yoktur ama sayıları gerçekten çok azdır. Bu sebeple prestijli bir okuldan alacağınız iyi dereceyle mezun olunmuş bir diplomaya çok ihtiyacınız var.
2.Finans yönetimini öğrenmek için fazladan çaba harcayın. Bir CEO'ya, şirketi için akıllı kararlar almada, güçlü bir finansal bilgiye sahip olmak kadar katkı sağlayan başka bir şey yoktur. Hayatınızın herhangi bir döneminde finans ve ekonomi yönetimini öğrenebilecek olsanız da; bunun için en uygun zaman üniversite yıllarınızdır. Eğer muhasebe, ekonomi ve finans okumuyorsanız; o halde bu alanlarda mümkün olduğunca fazla ek dersler alın, hatta bu alanlardan birinden ikinci diplomanızı alın.
İş gücünün bir parçası olmaya başladığınız andan itibaren, şirketinizin size sunacağı bütün imkânları kullanarak finansal bilginizi seminerlerle, özel sınıflarla, vb. geliştirmeye çalışın.
3.Bağlantılarınızı, daha üniversitedeyken kurmaya başlayın. Okul yılları boyunca, olabildiğince iş hayatıyla alakalı seminerlere, kurslara ve diğer iş çevresiyle ilgili bağlantılar kurabileceğiniz etkinliklere katılmaya çalışın. Liderlik yeteneklerinizi ve sıkı çalışmaya ne kadar istekli olduğunuzu gösterebileceğiniz yerlerde stajyerlik yapın ve daimi olarak yer edinmeye çalışın. Hayırsever çalışmalara ve buna benzer etkinliklere katılmak için gönüllü olun; böylece gelecekte iş bağlantısı yapabileceğiniz insanlarla önceden tanışma fırsatını yakalamış olursunuz. Kısaca, daha başlamadan meslekte ilerliyormuş gibi davranın.
Tereddüt etmeyin. Yerel yöneticiler üzerinde ilk izlenimleri bırakmak için hiçbir zaman erken değildir. Zamanı geldiğinde, sizi kimin fark edeceğini ve ilk gerçek işinize sahip olma yolunda sizin için iyi bir referans vererek yardımcı olabileceğini bilemezsiniz.
4.Hedefiniz büyük olsun. Niteliklerinize uygun bir işe girdiğinizde, hatta o esnada hâlâ bir üniversite öğrencisi olsanız bile çalıştığınız şirketin tamamını satın alacakmışsınız gibi düşünerek hareket edin. Firmaya canlılık getiren ve çalışkan olan elemanlarla, işlerine karşı ciddiyetli davrananlara nadir rastlanır; bir takım oyuncusu ve şirketin enerjisini yükselten biri olun ve gerisine güvenin, kesinlikle fark edileceksiniz. Fazladan işleri hevesle kabul edin, hatta kendiniz arayıp bulun. Patronlarınıza profesyonel hayatınızda ilerlemek konusunda ne kadar ciddi olduğunuzu göstermek için elinizden geleni yapın.
Kariyerinizde yürüdüğünüz yolda nerede üst düzey bir yönetici veya önemli bir iş adamı görürseniz, tanışmak ve arkadaşça bağlantılarınızı sürdürmek için elinizden geleni yapın. Onların nasıl konuştuklarını ve nasıl davrandıklarını iyi gözlemleyin. Hatta birinden size akıl hocalığı yapmasını bile isteyebilirsiniz. En kötü ihtimalle size "hayır" dese de, üst düzey yöneticiler her şekilde fazla atılgan davranışları takdir etmeye meyillidirler. Üst düzey bir akıl hocasının, kariyer basamaklarını hızla tırmanabilmeniz için bulunmaz bir nimet olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
5.Esnek olun. Bu günlerde çok sık dile getirilmiyor, ama hırs bir liderin sahip olması gereken en önemli kişilik özelliğidir, hatta bazıları hırsın bu anlamda hayati önem taşıdığını söylerler. Kariyerinizde ilerlerken hırslı, atılgan ve girişken olmak, hiç beklemediğiniz kapıların size açılmasında etkili rol oynayabilir. En azından, bir terfiyi garantileyebilecek fırsatlara karşı her zaman açık olun. Uzakta bir yerde bulunan bir şube müdürlüğünde müdür olma şansının üzerine atladığınızda, büyük ihtimalle bu iş için düşünülen isimlerin önüne geçmiş olacaksınız.
Bir şirkette bir veya iki yıl çalıştıktan sonra, işinizde yükselme zamanının geldiğini hissediyorsanız düzenli olarak iş ilanlarına bakın ve ciddi bir terfi olarak gördüğünüz tüm pozisyonlara başvurun. Birçok CEO kendi şirketinin başına geçmeden önce başka şirketlerde müdür veya genel müdür yardımcısı sıfatıyla çalışmıştır.
Girişimci olmaktan korkmayın. CEO'lar ve girişimciler birçok ortak özelliklere sahiptirler. CEO veya girişimci olmak isteyen kişi, karşısına çıkan fırsatları değerlendirebilmek açısından diğerine dönüşerek atılım yapabilir. Kendi işinizi kurma adına bir fırsat görüyorsanız ve bunun üst düzey yöneticilik seviyesine ulaşmada sahip olduğunuzdan daha iyi bir yol olduğuna inanıyorsanız, atılım yapmakta tereddüt etmeyin. Başarılı bir şirketi yoktan var etmek, başarıyı sürdürmede etkili bir fark yaratır.
6.Yönetim kuruluna girin. Yapabilirseniz, saygıdeğer bir şirketin yönetim kurulu üyesi olarak seçilin. Bu size, kendi şirketinizin CEO'su olduğunuzda, yönetim kurulu üyeleriyle etkileşimde bulunmakta kullanabileceğiniz değerli tecrübeler kazandırır. Bu aynı zamanda iftihar edilecek bir başarı olur. Dünyadaki CEO'ların neredeyse yarısı, CEO olmadan önce yönetim kurulu üyesi olarak görev almışlardır.
Bölüm 2: İyi Bir CEO Olmak
hayattan-istediklerini-almak
1.Bir CEO'nun neler yaptığını iyi öğrenin. CEO'nun, şirketin sahibi ya da kurucusu olması gerekmez; girişimci olmakla tam olarak aynı şey değildir, ama bir CEO ofisine kapanıp saatlerce hesap kitap yapan kişi de değildir. Onun asıl işi, şirketi yürütmektir. Finansal kararları gözetmek, dengesizlikleri düzeltmek ve her yıl daha fazla kâr yapmak için işlerin yolunda gittiğinden emin olmaktır. İyi bir CEO, bir girişimci gibi fikir adamıdır, risk almaktan korkmaz ve büyük düşünür; elini taşın altına sokar, parayla ve insan kaynaklarıyla ilgili konularda keskin gözlü olur, her zaman mükemmeli yakalamak için detaylar üzerinde durur.
2.Tecrübeye itibar edin. Çoğu CEO aynı endüstride hatta aynı şirkette uzun yıllar çalıştıktan sonra bulunduğu makamı elde eder. Zirveye ulaştıktan sonra, geldiğiniz yeri unutmayın. O makama ulaşana kadar elde ettiğiniz tüm iş tecrübenizi kullanarak şirketinizi daha etkili şekilde yönetmeyi amaçlayın. Yazılı prosedürlerle işin pratikteki işleyişi arasındaki farklar vardır. Artık birebir içinde olmadığınız alanlarda işlerin iç yüzünü size aktarabilecek kişilerle iletişim halinde olmak, kararlarınızı doğru almanızda ve işinizi iyi yönetmenizde size büyük fayda sağlayacaktır.
3.Vizyonunuzla yönetin. Gerçekten iyi bir CEO olmak için sahip olduğunuz bilgi birikimi ve kültürünüzün, şirketi yönettiğiniz çalışma ofisinizin dekorasyonunda diğer ofislerden çok daha öne çıkan somutlukta görülebilmesini sağlayın. Diğer bir deyişle, iyi bir lider çalışanları üzerinde gerçek ve özel bir şeyin parçası oldukları izlenimini yaratabilen kişidir. Sizin işgücünüze yönelik tavır ve davranışlarınız, şirketin her bölümünde tempoyu artıran bir etkiye neden olacaktır.
Çalışanlarınızı zorlayın ancak hata yapmalarına da müsaade edin. İşlerinde yeterince iyi olurlarsa büyük işler başaracaklarını, şirketin onlara olan güveninin tam olduğunu, denemeye devam ettikçe başaracaklarına inandığınızı gösterin. Gerektiğinde şahsi kararlar ve riskler alabilmeleri yönünde yüreklendirerek, verimliliğe teşvik edin. Krize yol açabilecek bir durum söz konusu olduğunda her zaman son sözü siz söyleyeceksiniz.
4.Kolay anlaşılır olun. CEO olarak işi yürütmek sizin göreviniz. Günlük işlerinizin bir kısmını yardımcılarınıza devretseniz bile şirketiniz zaman içinde gelişip büyürken tüm yapıyı kuş bakışı görebilen ve tamamına hâkim olan kişi sizsiniz. Bunu aklınızda tutarak tüm çalışanlarınıza açık ve basit bir dille tespitlerinizi kullanarak planlarınızı ve kararlarınızı açıklamayı bilin. Şirketle ilgili görüşlerinizi iyice anlarlarsa, hedeflerinize ulaşmada size büyük bir kolaylıkla yardımcı olurlar.
5.Bağlantıda kalın. Hiçbir zaman, aşağıda işler uzaktan verilen tebliğlerle yürürken CEO'nun da ulaşılmaz bir kulenin tepesinde yaşayıp çalıştığı imajını yaratmayın. Onları azarlayıp neyi yanlış yaptıklarını söylemek yerine; onları şoför koltuğundan kaldırıp yerlerine siz oturun ve işi bizzat siz yaparken; her adımda neler yapılması gerektiğini ve sebeplerini izah edin. İyi bir CEO örnekleyerek yönetir, azarlayarak değil.
6.Bir stratejiniz olmalı. Her şeyden öte, CEO olduğunuzda yaptığınız iş şirketinizin geleceğini oluşturur. Altı hamle ilerisini düşünebilmede, bir sonraki köşeyi ne zaman döneceğinizi görebilmede ve geleceğin neler barındırdığını tahmin etmede uzman olmak zorundasınız. Trendleri takip edin ve iş dünyasında şirketinizin gelecekte edineceği yeri geniş bir vizyondan görmeye çalışın. En başarılı kişi olarak kalmaya nasıl devam edebilirsiniz? Eğer sektörde lider değilseniz, sektörün en tepesinde bulunan kişiyi indirip yerine nasıl geçebilirsiniz? Bu sorularla iş stratejinizi geliştirebiliyorsanız o halde en etkili CEO siz olacaksınız demektir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder