9 Temmuz 2016 Cumartesi

Kâğıdın Cazibesi

Japonlar'ın binlerce yıllık geleneklerinden biridir kâğıtla ilgili sanatlar… Modern çağ onu da ulusal olmaktan çıkarıp dünyanın dört bir köşesinden sanatçıların hayranlık uyandıran eserler ürettikleri küresel bir yaratı alanına dönüştürdü. Birçok sanatçı kâğıtları ve malzemesi kâğıt olan kitap gibi ürünleri kesip biçerek tasarım evrenini alabildiğine genişletiyor. İşte o sanatçılar ve yarattıkları yeni boyutlar…

Kâğıtla oynamayı sevmeyen var mıdır? Elimize bir parça kâğıt geçmeye görsün, bazen farkında bile olmadan onu evirir, çevirir, büker, katlar, parça parça eder, şekilden şekle sokarız. Telefondayken, düşüncelere dalmışken, sıkıcı bir toplantının ortasındayken ya da durup dururken. Bizim dikkatimizi toplamak ya da aksine dağıtmak amaçlı oynadığımız kâğıtlarla bazı sanatçılar hayarllerin ötesinde eserler yaratıyor. Kâğıdın kendi dokusuyla, organik yapısıyla, renkli ya da doğal halleriyle, her biri diğerlerinden daha çarpıcı işler üretiyor ve bunları sanatseverler ile paylaşıyorlar. Onların müthiş hayal gücünün ve sabrın sonucu yarattığı bu eserler, dünyanın dört bir köşesinde galerilerde, müzelerde sergileniyor.
  
Peter Callesen 
 Danimarkalı sanatçı, özellikle beyaz A4 boyutu kâğıtlarla heykeller yapıyor, enstalasyonlar ve performanslar düzenliyor. "Birbirimize mesaj aktarmak için kullandığımız beyaz kâğıtlar, içlerindeki bilgilerden uzaklaşınca benim oyun alanım haline geliyorlar" diye vurguluyor Peter Callesen: "Değişik anlamlara bürünebilen bu kâğıtlarla bazen romantik, bazen de trajik sahneler yaratmayı ana işim olarak görüyorum. İki boyutlu sayılacak bir malzemeden üç boyutlu işler çıkarmak, onları uzama sunmak ve bununla bir hikâye anlatmak çok hoşuma gidiyor."

Richard Sweeney
 Genç sanatçının keşfedilişi film senaryosu gibi… Üniversitede heykel eğitimi aldığı sıralarda bir gün bir kâğıt parçasıyla oynarken yaptığı üç boyutlu eserler tüm öğretmenlerinin dikkatini çekmiş. Sweeney'in yeteneği böylece fark edilmiş ve derhal Batley Sanat ve Tasarım Okulu'na gönderilmiş. İngiliz sanatçı burada ülkenin en önemli isimleriyle birlikte çalışma şansı yakalamış. "İşlerimde tasarım, fotoğraf, el işi ve heykel gibi birçok farklı disiplini bir araya getiriyorum" diye anlatıyor Sweeney: "Bilgisayar destekli dijital üretim teknikleri de kâğıda yepyeni boyutlar eklememi sağlıyor. Kâğıtla çalışırken sürekli olarak eşsiz bir form yakalayabilme arayışındayım. Bazı işlerimde bunu kesinlikle başardığımı görmek beni mutlu ediyor."
  
Bert Simons 
 Eindhoven Tasarım Akademisi'nde endüstriyel tasarım okuyan Bert Simons, eğitimi boyunca bugünkü sanatının çerçevesini belirleyen bir kavram üstünde çalışmış: "İnsan ve yaşam". Önceleri endüstriyel tasarım ve iç mimariyle ilgilenirken, kâğıtla yaşadığı aşk Hollandalı sanatçıya farklı bir rota çizmiş. "Prototipler yaratmak, üretim aşamaları, proje yönetimleri gibi alanlarda yürürken kâğıt beni yavaş yavaş ele geçirmeye ve vazgeçilmez hale gelmeye başladı" diyor Simons: "Farklı medyalar kullanarak üretim yaparken, bu birikimimi, kâğıtla gerçekleşecek bir evliliğe hazırlıyormuş meğer."

Yulia Brodskaya
 2004 yılından beri İngiltere'de yaşayan Rus sanatçı, tekstil boyama, origami ve geleneksel el sanatları eğitimi almış ve bir gün bu eğitimlerin tamamını kâğıt potasında eritmeye karar vermiş. Tipografi, kâğıt ve renkler çok hassas el işçiliğiyle birleşip onun yaratılarını oluşturuyor. Brodskaya "Dünyanın birçok ülkesinin önde gelen markaları için çalışıyorum. Yaptığım iş kurumsal grafikten tamamen farklı; çok kişisel, kâğıdın tipografiyle buluşması hep başka şekilde hayal edilir. Benim çalışmalarımda ise her şey iç içe, üstelik birbiri içinde erimeden!"
  
Su Blackwell
 Kâğıdın kendi gerçekliğinden yola çıkan İngiliz sanatçı Su Blackwell, peri masallarını konu ediniyor ve malzemeyi üç boyutlu bir hikâye anlatıcısına dönüştürüyor. Wendy Jones'un kaleme aldığı "Masal Prensesi" kitabını yorumlamak üzere eline kâğıt ve makas alan Blackwell'in çalışmaları rüya hissi yaratıyor. "Masalları, folklorik ve sözlü anlatımla nesiller boyu süregelen hikâyeleri anlatmak hoşuma gidiyor" diyor Blackwell: "İçinde barındırdıkları naif, temiz ve güven dolu unsurları yansıtabilmek için en iyi malzeme, onlarla aynı saflıktaki kâğıttır diye düşünüyorum. Hassas ve nazikçe ele alınması gereken konular için aynı hassasiyete sahip kâğıttan daha iyi bir malzeme olamaz!"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder