17 Mayıs 2016 Salı

MOBİL UYGULAMA PAZARININ ÜRETTİĞİ SERVET YOĞUNLAŞIYOR

Gençler ve genç yetişkinler tarafından hızla benimsenen girişimcilik akımı, süregelen sisteme yeni bir soluk getirme potansiyeline sahipken, ortaya çıkan tablo mevcut denklemin izlerini taşımaya devam ediyor.

Girişimcilik herkese kabullendiği risk ve çaba karşılığında kendi ekonomik kaderini tayin etme şansı sağlarken, küresel servetin yarısından fazlasının dünya nüfusunun yüzde 1'inin eline geçmesi gibi (BBC aracılığıyla Oxfam verileri), dijital ürünler geliştiren geliştiriciler arasında da buna benzer bir gelir yoğunlaşmasından bahsetmek mümkün.

Uygulama analitiği girişimi Sensor Tower, 2016'nın geride kalan ilk çeyreğine dair hazırladığı raporda, dünyanın en popüler uygulama mağazalarından Apple App Store'da yaşanan gelir yoğunlaşmasına dikkat çekiyor. ABD mağazasını masaya yatıran rapora göre, uygulama satışlarından elde edilen gelirlerin yüzde 94'ü, geliştiricilerin yüzde 1'inde toplanıyor.

Store Intelligence platformundan derlenen veriler, Apple App Store'un ABD mağazasının 1 Ocak – 31 Mart tarihleri arasındaki hareketlerini dikkate alıyor. Raporda uygulama ve uygulama içi satışlardan elde edilen gelirlerin yüzde 94'ünü alan yüzde 1'lik kesimin, Supercell, MZ, Spotify ve Netflix gibi milyarlarca dolar değerlemelere sahip devler olduğu belirtiliyor.

Tabloyu daha net bir şekilde anlatması açısından, App Store'dan gelir elde eden uygulama yayıncılarının yüzde 99'u, gelirlerin yalnızca yüzde 6'sını kazanıyor. Sensor Tower bu noktada bir takım hesaplamalar yaparak, söz konusu çeyrekte uygulamalardan elde edilen geliri 1,43 milyar dolar olarak saptıyor ve bunun 1,34 milyar dolarlık bölümünün 623 yayıncıya gittiğine işaret ediyor. Geriye kalan 85,8 milyon dolarlık pay ise geride kalan 61,677 uygulama yayıncısına gidiyor ki bu da yayıncı başına 1391 dolar gelir anlamına geliyor.

ios-top-publishers--385x385

Sensor Tower, Uber gibi doğrudan uygulama satışından para kazanmayan veya uygulama içi satış yapmayan yayıncıların araştırmaya dahil edilmediğinin altını çiziyor.

Ortaya çıkan tabloyu "adaletsizlik" olarak tanımlamak pek doğru olmaz. Basit bir denklemden söz etmek mümkün: Uygulama pazarında gelirleri tekeline alan yayıncıların uygulamaları, diğerlerinden daha çok talep ve rağbet görüyor. Bu yayıncılar için hedef kitleyi en iyi tanıyanlar ve istekleri doğrultusunda en doğru ürünleri geliştirenler denebilir. Aynı gözlükle indirilme sayılarına baktığımızda, zirvedeki uygulama geliştiricilerinin yüzde 1'inin geliştirdiği ürünlerin indirilme sayılarının toplama oranı yüzde 70'ken, geriye kalan tüm yayıncıların elde ettiği indirilme sayıları bütünün yüzde 30'unu oluşturuyor.

En çok indirilme sayısına sahip olan yayıncı Google iken, onu bir diğer tanıdık dev Facebook takip ediyor. Bu iki uygulamanın her birinin ulaştıkları indirilme sayıları 40 milyon civarında.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder