Bilim insanları tıpkı Matrix filminde olduğu gibi, beyni doğrudan bilgiyle beslemenin yakında yalnızca uyumak için harcanan çaba ile (yani neredeyse hiç çaba göstermeden) gerçekleştirilebileceğini öngörüyor.
Amerikalı araştırmacılar, insan beynine doğrudan bilgi aktarabilen ve bireylerin yeni yetenekleri çok daha kısa sürede edinebilmelerini sağlayan bir simülatör geliştirdiklerini iddia ediyor ve bunu "hayatın sanatı taklit etmesine" benzetiyorlar.
Bu gelişmenin, tıpkı Matrix filminde olduğu gibi anında öğrenme yeteneğinin bir gerçekliğe dönüşebilmesini sağlayacak gelişmiş yazılımlar üretme yolundaki ilk adımlardan biri olduğuna inanılıyor. Neo'nun birkaç saniyede nasıl bir kung fu ustasına dönüştüğünü düşününce, hiç de fena sayılmaz!
Kaliforniya'daki HRL Laboratories'den bir grup bilim adamı, öğrenme becerisinin geliştirmenin bir yolunu buldu ancak elbette Hollywood filmlerindeki gibi bir ölçekte değil. Bilim adamları, gerçekçi bir uçuş simülatöründe uçak kullanmakta olan usta bir pilotun beyninden gelen elektrik sinyallerini aynı simülatörde çalışmakta olan çaylak pilotların beynine aktardı.
Bir nörobilim akademik dergisinde yayınlanan makalede, elektrotlu başlıklar üzerinde uyartı alan deneklerin, herhangi bir uyartı almayan deneklere göre görevleri %33 daha başarılılı biçimde tamamladığı bildirildi. Dr. Matthew Philips, "Sistemimiz, kendi alanında bir ilk. Bu bir beyin stimülasyonu sistemi." diyerek sistemin nasıl çalıştığını kabaca özetliyor.
Dr. Philips, bu gelişmenin arkasındaki bilimsel nedenleri "Kulağa her ne kadar bilim kurgu gibi gelse de, sistemi geliştirmemizin arkasında geniş bir bilimsel temel var. İncelediğimiz görev, bir hava aracının kumanda edilmesi, ki bu fazlasıyla algısal performans ve motor performansı gerektiriyor. Bir şeyi öğrendiğiniz zaman beyniniz fiziksel olarak değişir. Nöroplastisite adlı süreçte yeni bağlantılar kurulur ve varolan bazı bağlantılar güçlendirilir. Konuşma ve hafıza gibi bazı yetenekler beynin belirli bölgelerinde barındırılır." şeklinde açıkladı.
Amerikalı bilim adamları, bu beyin stimülasyonu sürecinin araç sürmeyi öğrenme, yeni bir dil öğrenme ya da sınavlara hazırlanma gibi amaçlar için de kullanılabileceğini belirtiyor. "Sistemimizin yaptığı şey, beynin belirli bölgeleri siz öğrenme sürecindeyken hedefleyerek geliştirmek. Kullandığımız yöntem aslında oldukça eski. Antik Mısır'da 4000 yıl önce elektrik balığı kullanılarak beyin uyarılıyor ve acı azaltılıyordu." diyerek eskiden ilham almayı öğütleyen Dr. Philips, beyin stimülasyonunun öğrenme yeteneği üzerindeki önemini tekrar vurguluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder