Android N'nin geliştirici önizleme sürümü, geçtiğimiz günlerde çoklu pencere işlevi, yeni uyarı yetenekleri gibi yeniliklerle tanıtıldı. Yeni sürümü biraz incelediğinizde ise Google'ın bahsetmediği birçok yenilikle karşılaşıyorsunuz. İşte bunlardan bazıları.
Son uygulamalara çift dokunmak
Android N'de çoklu görev tuşuna çift basarak son açtığınız uygulamaya geri dönebiliyorsunuz. Bu çok pratik işlev, kısa zamanda sıkça kullandığınız bir işlev haline geliyor. Eskiden son kullandığımız uygulamaya geri dönmek için son uygulamalar listesine göz atmamız gerekirken şimdi, yalnızca çift dokunarak önceki uygulamaya dönebiliyoruz.
Dosya yöneticisi artık daha güçlü
Android Marshmallow'un dosya yöneticisi, klasörlere göz atıp dosyaları kopyalamanıza ve taşımanıza izin veren basit bir uygulamaydı. Android N'de Explorer adını alan dosya yöneticisi ise ortalama güçte bir dosya yöneticisinden bekleyeceğiniz her şeyi yapıyor. Explorer'ın birkaç kopyasını açarak klasörler arasında geçiş yapmanız bile mümkün.
Sistem seviyesinde telefon numarası engelleme
Sistem seviyesinde telefon numarası engelleme
Android N'de sistem seviyesinde çalışan numara engelleme işlevi, tüm telefonu etkiliyor. Engellediğiniz numaranın mesajları veya çağrıları size ulaşmıyor. Bu ayar, cihazınızı sıfırlasanız bile kalıyor - yani engellenen numaralar, Google hesabınızda saklanıyor. Engelleme listenize diğer uygulamalar da ulaşabiliyor, böylece engellenen kişiyi tüm uygulamalarda engelleyebilmiş oluyorsunuz.
"Rahatsız etme" modunu alarmla birlikte otomatik kapatma
Android'in "beni rahatsız etme" modu, uyarıların belirli saatler arasında ses çıkarmasına engel oluyor. Android N'de ise bu modu sabahki alarmınız çaldıktan sonra otomatik olarak devre dışı bırakabiliyorsunuz. Örneğin "rahatsız etme" modunuzu sabah 7:00'de bitecek şekilde ayarladıysanız ve bir gün sabah 6:00'da kalkarsanız, ilk alarmın çalmasından itibaren uyarıları alabiliyorsunuz.
Her güncelleme sonrasında "optimizasyon" yapılmıyor
Android, ART runtime'a geçtiğinden beri her önemli Android güncellemesinin ardından, uzun süren bir optimizasyon işlemi için beklemeniz gerekiyordu. Android N'de ise böyle bir şey yok: Google'ın yaptığı değişiklik sayesinde optimizasyon adımı, tamamen atlanıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder