21 Nisan 2016 Perşembe

BİR FERSAH İLERİDE: BİLGİ DEPONUZU HAZİNEYE DÖNÜŞTÜRÜN

Dünya, daha önce hiç olmadığı kadar hızlı değişiyor. Çok değil, yalnızca 9-10 sene önce kullandığımız 128 MB kapasiteli hafıza kartlarının yerini "bugünün" dünyasında 128 GB kapasiteli kartlar aldı. Bu değişime ayak uydurabilmek için elbette gündeme kulak vermek gerek. Ancak geçmişten dersler almak da bir o kadar önemli. Artık tarih tekerrürden ibaret olmasa da, birkaç mekanizmanın diğerlerinden daha yavaş değiştiği bir gerçek. Bu mekanizmaların başında, satın alma dürtümüzün çekirdeğinde bulunan davranışsal psikoloji geliyor.

İnsan beyninin nasıl düşündüğünü ve karar aldığını anlamak, girişiminiz için hayati önem taşır. Anlayamadığınız bir insana nasıl hizmet ve ürün sunabilirsiniz ki? Peki dünyanın en iyi ürününü/hizmetini sunduğunuz halde bir Norveçliye Türkçe konuşarak satış yapabilir misiniz? Beyne hitap etmenize yardımcı olacak, sahip olduğunuz bilgileri güçlendirerek onları bilgi hazinelerine dönüştürecek sihirli kitapları bu yazıda derledik.

♦ "Yalnızca Paranoidler Ayakta Kalır" – Andrew S. Grove

Macar Andrew Grove, Intel'de çalışan ilk insanlardan biri ve şirketin eski CEO'su. Aynı zamanda teknoloji alanında neredeyse en "hatasız" kariyerlerden birine sahip olmasıyla tanınıyor. Steve Jobs tarafından "geçmişten ders alınabilecek en iyi kariyer öyküsü kitabı" olarak tanımlanan Yalnızca Paranoidler Ayakta Kalır, Grove'un başarıları kadar başarısızlıklarına da derinlemesine dalmasıyla dikkat çekiyor.

18c8177f-4eb5-4183-8c6b-b5d25a79207e

♦ "Steve Jobs" – Walter Isaacson

Steve Jobs'tan bahsetmişken kendisinin biyografisinden bahsetmemek olmaz. Walter Isaacson, son birkaç yılında Steve Jobs ile birlikte zaman geçirip Jobs'ı tanıyan ne kadar insan varsa onlarla görüşerek yenilikçi dehanın yaşam öyküsünü kaleme aldı. Apple – Pixar – NeXT üçlüsünün kuruluş (ve NeXT'in batışı) öykülerini ayrıntılı biçimde görebileceğiniz bu kitap, bir kariyer öyküsünden ziyade "farklı düşünmek" kavramının gerçek hayatta nasıl işlediğini gösteriyor. (Yazının giriş paragrafını göz önüne alarak bu mekanizmanın pek değişmediğini söylemek mümkün.)

♦ "Çizginin Dışındakiler" – Malcolm Gladwell

Her ne kadar kitapçılar tarafından "Kişisel Gelişim Kitapları" kategorisinde sunulsa da, Gladwell'in Çizginin Dışındakiler kitabı başarılı bir şekilde kişisel gelişim kitapları çizgisinden dışarıda kalmayı başarıyor. Bunun nedeni ise "şunu yap, bunu yapma" gibi öneriler vermektense "şans mekanizmasının" nasıl çalıştığını anlatması. Gladwell'e göre başarının sırrı da burada yatıyor. Yani her şey "çok çalışmak" değil. Silikon Vadisi milyarderi olmak için hangi yıl, pilot olmak içinse nerede doğduğunuzun önemli olduğunu söylesek inanır mıydınız? Kendi şansımızı kendimiz yaratabiliyorsak, bunu neden yapmayalım?

♦ "Kaldıraç Etkisi" – Ekim Nazım Kaya

Tarih tekerrürden ibaret değil. Ancak Türk girişimcilik ekosisteminin ilk organizmalarının nasıl meydana geldiğini ve neden başarılı olduklarını (ya da battıklarını) bu şirketlerin kurucularından dinlemek istiyorsanız bulabileceğiniz en güzel kaynaklardan biri Kaldıraç Etkisi. "Merve'yi Tavla" uygulamasıyla ünlenmiş Botego'nun kurucusu Ekim Nazım Kaya tarafından kaleme alınan bu keyifli kitap, Türk girişimcilerin hikayelerinden faydalanmanızı sağlayacaktır.

a7fc11d7-4d42-41f2-a764-1641107035d7

♦ "Hızlı ve Yavaş Düşünme" – Daniel Kahneman

Hızlı ve Yavaş Düşünme, şüphesiz bu zamana kadar görüp görebileceğiniz en kışkırtıcı kitaplardan biri olacak. Psikolog bir arkadaşıyla birbirlerine sordukları sorularla insan beyninin nasıl çalıştığını anlamaya çalışan Kahneman, yıllarca süren bu sürecin ardından beynin düşünme sistemlerine dair edindiği bütün bilgileri bu eserde topladı. Hızlı ve yavaş sistemler olarak adlandırılan bu düşünme sistemlerinin nasıl çalıştığını anlamak, sizin ve şirketinizin gücüne güç katacaktır.

♦ "İş Modeli Üretimi" – Pigneur

İş modeline dair aklınıza gelebilecek her şeyi bulabileceğiniz eşsiz bir bilgi hazinesi Yves Pigneur ve Alexander Osterwalder'in kalemlerinden çıkan İş Modeli Üretimi kitabı. Adından da anlayabileceğini gibi, şirketiniz için iş modeli geliştirmenize yardımcı olan, aynı zamanda sahip olduğunuz iş modelini analiz edebilmeniz için gerekli araçları sunan bu kitap, 42 ülkeden 470 katılımcının katkısıyla oluşturuldu. Tereddütsüz elinize alıp üstünde çalışmaya başlamalısınız.

Unutmayın, girişiminiz sizinle birlikte güçlenir. Yeni kurulmuş ya da kurulma aşamasındaki girişimlerde, bireysel bilgi ve tecrübeler ekip ruhuyla harmanlanarak başarıya dönüşür. Kendinizi düşünsel ekipmanlarla donatmanız, girişiminizin daha dayanıklı ve istikrarlı olmasını sağlar.
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder