26 Mart 2016 Cumartesi

Mülakatınızın iyi geçmesine yardımcı anahtar cümleler

Mülakatınızın iyi geçmesine yardımcı anahtar cümleler
 
İş görüşmesi öncesinde sıklıkla neler söylemek ya da nelerden bahsetmemek gerektiği noktasında kafamız karışabilir. Oldukça stresli olan bu süreçte bazı püf noktalarını iyi bilmek, kendimizden daha çok emin olmayı, dolayısıyla da karşı tarafı etkileyebilecek bir performansın ortaya çıkmasını sağlıyor. Nelerin denmemesi gerektiğini az çok biliyoruz. Peki, başarılı bir iş görüşmesi için nelerin altını özellikle çizmekte fayda var? 
İş görüşmesi öncesinde sıklıkla neler söylemek ya da nelerden bahsetmemek gerektiği noktasında kafanız karışabilir. Oldukça stresli olan bu süreçte bazı püf noktalarını iyi bilmek, kendinizden daha çok emin olmayı, dolayısıyla da karşı tarafı etkileyebilecek bir performansın ortaya çıkmasını sağlıyor. Nelerin denmemesi gerektiğini az çok biliyoruz. Peki, başarılı bir iş görüşmesi için nelerin altını özellikle çizmekte fayda var?
Üniversiteden mezun oldunuz ve iş görüşmelerine başladınız. Daha önce hiç iş görüşmesine gitmeyen ya da gitmesine rağmen bir türlü görüşmesi istediği gibi geçmeyen kişilere onlarca tavsiye verilebilir ve uyarılarda bulunulabilir. Ancak belki de işe öncelikle kendimizi nasıl ifade etmemiz gerektiği noktasından başlamak gerekiyor. Görüşmede altını ustalıkla çizdiğimiz cümleler binlerce aday arasından sıyrılmamızı sağlayabilir.

İşte bir iş görüşmesinin iyi gitmesine yardımcı bazı cümleler:

Şirketinizi iyi tanıyorum

Şirketi iyi araştırdığınızı, detaylı bilgi sahibi olduğunuzu gösterin. Bunun için şirketin websitesi haricinde sosyal medya hesaplarını da mutlaka kurcalayın. Şirketin ne tür paylaşımlar yaptığı şirket vizyonuna dair fikir edinmenizde size daha çok yardımcı olabilir. Verdiğiniz farklı cevapların içine bu bilgiyi dağıtabilirsiniz. Bu şekilde İnsan Kaynakları uzmanı firma ile gerçekten ilgilendiğinizi anlar, farkınızı hisseder.

Hayallerim var

Geleceğe dair kafanızda kariyerinizle ilgili neler olduğunu karşı tarafa ifade etmeniz görüşmenin gidişatı açısından çok önemli. Bu durum söz konusu ilana tesadüfen başvurmadığınızı, kafanızda planlarınızın olduğunu, hayal kurduğunuzu gösteriyor. Dolayısıyla diğer adaylar içinde fark edilmemeniz mümkün değil.

1

Yeni şeyler öğrenmek istiyorum

Var olanla yetinmeyen, sürekli yeni bir şeyler öğrenmek isteyen çalışanların daha çok tercih edildiği kesin. Bunu katıldığınız ufak eğitim, workshop ya da konferans bilgilerini sunarak ifade edebilir ya da yaşam boyu öğrenmenin sizin için neden önemli olduğunu anlatarak gösterebilirsiniz.

Motivasyonum yüksek, çünkü…

İş görüşmesinde söz konusu pozisyon için hissettiğiniz heyecanın karşı tarafa geçmesi çok önemli. Motivasyonunuzun yüksek olduğunu ifade etmek ve bunu örneklerle desteklemek gerekiyor. Neden o işi istediğinizi ve hevesinizin kaynağını mutlaka üstüne basa basa belirtin.

Uyumlu çalışırım

Çalışmaya başlayacağınız andan itibaren bir takımın parçası olacağınızı düşünürsek başkalarıyla uyumlu çalışacağınızı ifade etmenizde fayda var. Bu nedenle varsa daha önce yer aldığınız takımda edindiğiniz deneyimlerden, yoksa uyumlu çalışabilme becerinizden mutlaka bahsedin.

3

Şu yönünüz beni etkiliyor

Şirketin en çok hangi özelliğinden etkilendiğinizi mutlaka belirtin. Karşı tarafın hem gururunu okşayacak hem de ilginizi gösterecek. Tabii ki bu bilgiyi büyük bir iltifat havasında paylaşmamak önemli. Gerçekten ne hissettiğinizi iletirseniz daha olumlu bir geri bildirim alabilirsiniz.

Şirkete katkıda bulunmak istediğim noktalar şunlar…

Bir yöneticinin en çok hayalini kurduğu şey yepyeni fikirlerle gelen yeni ve istekli bir çalışan olsa gerek. Bu nedenle görüşmede mutlaka firma içinde neler yapmak istediğinizi, hangi boşlukları doldurmak, hangi sıkıntıları düzeltmek amacında olduğunuzu belirtin. Bu derece geniş bir perspektifle olaylara bakmanız karşı tarafı mutlaka etkileyecektir.

2

Projelerinizi takip ediyorum

Şirketin proje detaylarından bahsetmek karşı tarafa hevesinizi göstermek açısından çok güzel bir hamle. Şirketin halihazırda süren projeleri hakkında fikir sahibi olmak, çoğunluktan daha çok bilgi sahibi olduğunuzu gösteriyor. Böyle bir durumda 1-0 öne geçtiğinizi söyleyebiliriz. 
 
 
 
 
 

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder